興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

9284 發表於 17-1-4 20:36
話說想2017年養一隻貓,陪一陪我和女兒 ,其實十年前已經有過養貓經驗, 所以對養貓會遇到的事,雖算不上專 ...

其實我覺得買冇問題喎,我2隻寶貝都係買的,而家歲半仲好乖tim,領養緊係好,但作為主人我覺得我有權選擇,正如想要小朋友,其實都可以好似畢嫂(前)領養孤兒,但冇人可以指責你唔領養而自己生嫁喎。

大宅

所以我而家大部時間都睇緊自家繁殖的貓website

大宅

再一次被貓義工令我心碎, 在FB睇中左2隻貓, 用盡各種方法聯絡都唔回覆, PM了MESSAGE又唔回覆(佢已看了MESSAGE, 但一隻字都唔REPLY), 就算被領養了也可出一句聲, 但就係唔覆你, 對佢地真係好失望, 真心放棄了, 領養都咁難, 真係唔怪得咁多人去買貓狗, 我咁耐以黎, CONTACT過不同貓義工3次, 3次都零回音, 之前我在BK出過一個"想買英短, 從可入手"的POST比版主DELETE了, 理由係"違規, 因為版主支持領養", 真係進退2難

伯爵府

2018復活節勳章

9284 發表於 17-1-18 16:57
再一次被貓義工令我心碎, 在FB睇中左2隻貓, 用盡各種方法聯絡都唔回覆, PM了MESSAGE又唔回覆(佢已看了MESSA ...

不要灰心,緣份未到,買也好,領養也好,真心愛他們就好

大宅

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

上年我都係全心諗住領養,唔想買,就係遇到你這個情況,
大多要你本身屋企有貓,就算唔駛,又要上去睇,睇完義工又家訪你,跟住就話都好多人申領養,睇下到時會唔會選重你,以上大大話話義工家訪完有3次,要有貓件無數次,最後我地自己去買了短毛貓,都不是全心要養名種貓,係根本領養唔到LAW

有時根本唔係唔支持領養,係根本處處碰壁呢~~~~~

別墅

有唔少所謂義工利用貓貓巴結有錢人。。
聽過有人分享想領養比義工留難
佢叫一個住豪宅的朋友聯絡對方
結果對方話唔使家訪可即日拎貓貓去佢度。。

大宅

melodynwy 發表於 17-1-19 11:56
大多要你本身屋企有貓,就算唔駛,又要上去睇,睇 ...

我買貓前都係諗住領養先,但網一睇發現非常麻煩,就直接去左寵物店買

瑪瑙宮

引用:上年我都係全心諗住領養,唔想買,就係遇到

原帖由 melodynwy 於 17-01-19 發表
大多要你本身屋企有貓,就算唔駛,又要上去睇,睇 ...
係。我地之前都諗住領養。但問過兩個義工。要求多到。。仲要傾好晒。佢話比人領養左。咁就咪問咁多啦。

後尾家人商量後。買左。唔使煩。

大家人領養完。又棄養。或退養。跟本好多家庭有心領養。但都怕左義工。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

引用:Quote:melodynwy 發表於 17-1-19 11:56 上

原帖由 紅中劍 於 17-01-19 發表
我買貓前都係諗住領養先,但網一睇發現非常麻煩,就直接去左寵物店買
...
我買自家繁殖。上門睇清楚。係咪係咁生貓bb賣既。如果就no。唔係響寵物店買。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

大宅

moonlight9198 發表於 17-1-19 18:49
我買自家繁殖。上門睇清楚。係咪係咁生貓bb賣既。如果就no。唔係響寵物店買。

...

可能當時睇既時間唔岩啦,搵唔到到岩既貓貓,咁岩有日行街見到而家對寶貝,覺得合眼緣既就帶左返屋企啦,其實只要真係會一世對佢好,佢來自邊度我都問心無愧

瑪瑙宮

引用:Quote:moonlight9198 發表於 17-1-19 18:49

原帖由 紅中劍 於 17-01-19 發表
可能當時睇既時間唔岩啦,搵唔到到岩既貓貓,咁岩有日行街見到而家對寶貝,覺得合眼緣既就帶左返屋企啦, ...
其實真係睇眼緣。我地隻仔。係老公網上睇到。一睇就好喜歡。就同人地傾。就去拎貓。係第二胎。隻女就我網上睇到。再同人地傾。傾左。即日去拎。第一胎咁就梗係要比番賣家要求既價錢啦。bb係佢地既愛情結晶品。唯一既一胎亦係生得一隻仔。生完一個月貓爸已經絕育。貓媽就等bb介奶後收晒肚先絕育得。

大宅

話說想2017年養一隻貓,陪一陪我和女兒 ,其實十年前已經有過養貓經驗, 所以對養貓會遇到的事,雖算不上專 ...
我2隻仔都係領養番黎, 經FB"ing Ping Li領養專區"的李小姐領養返來, 我係先領養一隻, 之後再領養第二隻!佢會家庭條件,會家訪,但唔煩~ 佢好多貓,你可以try try~但都因為佢好多貓, 佢回msg會慢 or miss左d msg

男爵府

養咗貓貓未?呢隻浪浪啱眼緣嗎?

別墅

laierping 發表於 17-1-26 21:28
養咗貓貓未?呢隻浪浪啱眼緣嗎?
好可愛呀 希望有愛心人仕可以俾到一個溫暖既家比佢

男爵府

買隻啦,唔駛受D義工氣,試過想領養一隻,

個PK義工問我有冇經驗,我話冇但係已做足資料搜集,買晒書睇

我唔係細路仔,成年人黎唔會一時衝動,點知佢話唔想比個冇養貓經

驗既人喎,火都黎,我咪問番佢咁你第一次點養貓?人人都有第一次,

難道你一出世就識?

個PK行開左冇理我............

水晶宮

好媽媽勳章 大廚勳章

回覆樓主:

養一,二各有好處

大宅

vadoo 發表於 17-1-27 22:34
買隻啦,唔駛受D義工氣,試過想領養一隻,

個PK義工問我有冇經驗,我話冇但係已做足資料搜集,買晒書睇
都係嫁, 其實啲本地家貓好易打理, 冇經驗都好快上手, 都係準備定罐頭、貓糧、水、貓廁所貓砂, 已經可以養。
我而家屋企個隻都係領養, 好在個EE唔使家訪, 淨係係電話問左我少少問題,我之後就可以去接貓貓回家...而家隻貓都2.5歲

大宅

moonlight9198 發表於 17-1-19 18:49

...

自家繁殖有好介紹?

大宅

pandr 發表於 17-1-31 14:52
都係嫁, 其實啲本地家貓好易打理, 冇經驗都好快上手, 都係準備定罐頭、貓糧、水、貓廁所貓砂, 已經可以養。 ...

邊個咁好介紹一下

瑪瑙宮

引用:Quote:moonlight9198 發表於 17-1-19 18:49

原帖由 csye 於 17-01-31 發表
自家繁殖有好介紹?
冇架。自己上網睇。睇好多資料先。

首頁

尾頁

跳至