論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

大宅

好媽媽勳章

原文章由 貓姐 於 08-12-17 12:36 發表
其實照宜家咁睇, 工人根本就冇咩野可以告到你.
警察方面, 如果係夠料做傷人案, 根本就一定要落簿, 咩和解, 解咩呀.
樓主唔洗理佢呀, 另外, agent fax封resign letter比你, 佢有冇比一個通知期你先, 會唔會補一個月 ...

佢宜家話比一個月通知期. 再回我家做一個月, 我想用6日年假對消, 餘下約24天. 我就提前讓佢離職:;pppp: .
可能個印印都未落口供(因昨天警局無traslator)所以未落案.

男爵府

樓主, 唔止年假, 仲要對銷埋機票錢&travel allowance, 別忘了!

原文章由 HIN2003 於 08-12-17 13:54 發表

佢宜家話比一個月通知期. 再回我家做一個月, 我想用6日年假對消, 餘下約24天. 我就提前讓佢離職:;pppp: .
可能個印印都未落口供(因昨天警局無traslator)所以未落案. ...

大宅

好媽媽勳章

原文章由 咕怪媽媽 於 08-12-17 15:47 發表
樓主, 唔止年假, 仲要對銷埋機票錢&travel allowance, 別忘了!

但如果佢真係話返黎做一個月, 我真係奈佢唔何.

禁止訪問

好媽媽勳章

翡翠宮

點解5炒得呀 佢有case在身最多可以比佢留響香港5使佢出境之喎 佢咁把炮咪叫佢自己租屋企囉 咁你無做過怕佢咩呀報咪報囉睇下到時邊個比人落charge
原文章由 HIN2003 於 08-12-16 16:29 發表
我工人call police話我打佢, 現在同佢落緊口供.
我想問個工人落完口供, 我打算即時炒佢, 如不能即炒的話.到時係唔係個工人要繼續係我屋企住.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 sweetcouple 於 08-12-17 16:42 發表
佢話佢願意做多一個月, 你唔想對住佢都好, 呢個月人工都要出俾佢...

仲有, 小心, call你的人自稱係madam咋, 你點知係咪真係警方.....

在警方角度, 刑事就係刑事, 如果夠證據, 唔可以唔告; 如果冇證據, 冇理由叫你 ... 小心有人(工會/agency/任何人)扮警方, "套"你講野!

Sweetcouple,

你好勵害!咁你都諗埋…我又學到野!

楼主,拒咁多句殭話做多个月先走,你真係無拒符。呢d屎坑橋,一定係agent/エ会教。拒根本就想即閃,但又想要出多个月糧,於是就去老屈你打拒。好勒,宜家見屈你唔到(警方都唔So拒),就黎話做多个月,博你補$即炒拒。根本全盤計劃好哂。而呢d野好明顯係有人敎拒,你都要小心其他Parties!

比$送拒走可能係最簡單方法。

[ 本文章最後由 pollyw 於 08-12-17 17:17 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 ringoivy 於 08-12-17 16:46 發表
點解5炒得呀 佢有case在身最多可以比佢留響香港5使佢出境之喎 佢咁把炮咪叫佢自己租屋企囉 咁你無做過怕佢咩呀報咪報囉睇下到時邊個比人落charge ...

o甘係唔係我可以出1月份ge機票比佢.

侯爵府

好媽媽勳章 大廚勳章

原文章由 HIN2003 於 08-12-17 17:05 發表

o甘係唔係我可以出1月份ge機票比佢.

建議比張0pen机票,免得日後有手尾跟。

一係咁:你唔怕煩既…試同a盡講,好,叫拒立即反黎開工,你会出警告信比拒for無故曠エ。博拒自己又唔肯番黎做。或者可以慳番1个月人工。唔得先至比一个月人エ炒拒。

[ 本文章最後由 pollyw 於 08-12-17 17:54 編輯 ]

大宅

好媽媽勳章

原文章由 pollyw 於 08-12-17 17:20 發表

建議比張0pen机票,免得日後有手尾跟。

因CHECK 長榮 08TICKET 不能 09用.
CX就可以, 但我真的唔想出CX.:;pppp:

首頁

尾頁

跳至