自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

一年共供左 118,300
實得利息共 1000.49
即係年息率得 1000.49/118300
= 0.846%

太少,一年定期都吾只呢個息
重要入信用卡.即係強迫要洗左它 儲落戶口都吾得 搵笨

大宅

kittykwok385 發表於 17-3-4 19:50
一年共供左 118,300
實得利息共 1000.49
即係年息率得 1000.49/118300

如果1筆過11xxx做定期咁梗係少息啦,中銀定期都係得1.2%,但大新lee個有1.3%仲另外有1000回贈,不過最衰回落信用咭

大宅

Evachau 發表於 17-3-3 18:21
之前join Citibank (新客戶),每個月入指定數作出糧戶口(兩個工作天可以取回),做半年就可以除消户口( ...

我都做左,攞完回贈取消埋戶口,要等多年先有得玩

子爵府

回覆 Lamlamfong 的帖子

明明係得0.846% 你點會計到1.3%呀

大宅

回覆 kittykwok385 的帖子

因為呢個係零存整付, 唔係1開始就俾哂11XXX出係做, 係每個月/每個星期俾, 年息的確係1.3%(新客戶)/ 1%(舊客)
其實係你用錯方法計咋

http://www.dahsing.com.hk/html/tc/deposit/fixed_deposit/target_savings_deposit.html

所以唔係你所講: 即係年息率得 1000.49/118300
= 0.846%

子爵府

回覆 Lamlamfong 的帖子

吾該晒
事實係供一年喎,總數都係得118300
而一年後利息都係只得 1000.49
我只係識同定期比較,呢D數字遊戲真係吾識玩

不好意思,習慣左用年化回報比較

大宅

回覆 kittykwok385 的帖子

唔緊要~好多人都唔識分大家計論下姐
其實如果本身有筆錢係度, 我覺得中銀定期幾好, 50000起, ebanking做, 有1.2%, 幾方便, 我尋日先做左筆

而大新呢個零整就啱d 冇一大筆錢做定期, 又想迫自己儲錢的jm

首頁

尾頁

跳至