自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

Kuri 發表於 17-2-9 12:18
我買個間保險,如果你claim公司先,然後至claim佢,我會有額外bonus

係呀,其實我覺得好唔合理,不過個刻個agent好堅持,同埋去醫生度見佢兩個好似好有共識咁去講嘢,感覺好唔老實。
下次真係會學精啲。

大宅

我想舉手問多樣..

你地通常幾歲開始買??
(唔講仔女)
2幾,3十?定35+ /40+?

翡翠宮

回覆樓主:

整車差仲遠,我朋友要整車,有保險同無保險係差咗三倍,有保險維修個價仲貴過劏咗架車。

珍珠宮

開心吸收勳章

咁好多嘢都可以唔同。一個用好D的藥,一個用冇咁好的藥;一個住單人房,一個住大房,個價錢已經唔同晒。

蛋皇哥0127    發表於 17-2-9 13:56

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

katrinamama 發表於 17-2-9 09:55
1. 醫生係會贂豢有無保險而收費有別, 因為錢都係保險公司, 如果無保險, 都收病人30萬, 你估個病人肯唔肯? ...
CANCER的話, 就係買咗保險最後都要問人借錢或賣樓, 除非唔醫

子爵府

KiNnK 發表於 17-2-9 09:42
就當30萬claim得足, 個病人一蚊都唔洗俾, 但好似你話要買得足(指買齊住院, 住院現金同額外住院保障),
年年 ...

其實每年保費都係4,5千蚊,如果一次手術15萬,其實已經可以供三十幾年,touchwood要做多過1次手術,就失晒預算,住院保險除左包醫院手術費,可以claim埋覆診。我細妹未夠30歲,因身體問題已做左3次10萬嘅手術,每次claim到9成,有d人身體好好,可以成世人1次手術都唔洗做,所以好難講條數點計。但我覺得最重要係,有病可以立刻入私家check, 如果病徵唔嚴重,等政府起碼等1年,輕病都等要變重病。

伯爵府

2016tobe 發表於 17-2-9 12:32
係呀,其實我覺得好唔合理,不過個刻個agent好堅持,同埋去醫生度見佢兩個好似好有共識咁去講嘢,感覺好唔 ...

下次自己睇醫生,決定好晒至搵agent

水晶宮

cadencetse 發表於 17-2-9 09:31
私家醫院就係咁, 知你有買保險一定睇住個保額收到盡的, 如果買左住院(指買齊住院, 住院現金同額外住院保障) ...

所以呢盤生意,好多人在中間抽水的

大宅

就係有很多私家醫生見有保險便儘收,攪到保費越收越貴但又保唔曬,市民負擔不了便要返回公營體系。

我相信樓主說的個案並非一個瞓半私家房,另一個瞓大房,如果真係有咁嘅分別,樓主就唔會開post 講囉
抱抱BB

伯爵府

2016tobe 發表於 17-2-9 12:32
係呀,其實我覺得好唔合理,不過個刻個agent好堅持,同埋去醫生度見佢兩個好似好有共識咁去講嘢,感覺好唔 ...

講開又講,我算好彩,我廿年前係幫同事買人壽,點知佢做咗一年唔做,我變咗孤兒單,輾轉經過兩個agent做唔長,最後落入team manager手,一跟跟咗我十幾年,佢接手時已近退休,依家係半退休狀態,可能因為已上岸,又無迫我乜乜物物,但服務仍然好好。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

侯爵府

Jnam 發表於 17-2-9 12:51
CANCER的話, 就係買咗保險最後都要問人借錢或賣樓, 除非唔醫
因為買得唔夠, 往往都係, 買時就覺得貴, 賠就覺得少. 呢個伙大部份人問題, 同時亦都係咁, 令人覺得買咗保險都無用. 最好就係俾1蚊, 賠1億.

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

珊瑚宮

Kuri 發表於 17-2-9 12:16
其實人壽都係,我一直都不善理財,細個又無人教,一出嚟做嘢時買咗份儲蓄,有次遇到困難想cut,屋企人叫我 ...
保險好邪 醫療一咳 D病就來找你
医保好緊要
玩具萬歲!

水晶宮

KiNnK 發表於 17-2-9 09:23
相同病況, 遇著相同醫生,

一個病人有買保險, 保險經紀介紹你去睇, 加加埋埋張單30萬.... 唔知幾多可以clai ...
"供埋仲貴過真係有事去做手術條數.."唔係好認同, 除非你好老好大年紀先做手術, 後生時供o既醫保基本package有墊底費都係幾千一年。以我自己為例, 我份醫保~$5,000一年, 供左12年後 (total $60,000), 但第12年我touchwood要做個小手術, 已claim足4萬幾, 之後一年又做左個小手術, 又claim 左我5萬, 即係claim突我咁多年來供款。

當然, 冇人希望咁早就要claim到呢d錢, 我亦唔會覺得自己係賺左, 冇人想自己有病。但人生無常, 真係有事要用呢d錢, 買保險係令自己有個準備, 唔使臨急去籌錢。

侯爵府

2016tobe 發表於 17-2-9 12:15
我有話過用公司個份先,但agent講埋啲無關係無影響之類嘅嘢,咁我要佢幫手填form同揾醫生,咪照咁做囉。

...
咁呢個agent好似有D問題, 邊有可能claim自己再claim公司份, 點都係claim公司份先, 先再claim自己, 其實張claim form唔係點需要agent幫手填, 自己填都得, 不過我個agent都係幫我填哂, 我只係簽名就ok, 之前兩個女都入過院, 都係claim公司先, 再claim自己份, 同埋每日額外多600賠償, 可以幫補下車錢咁.

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

imcd 發表於 17-2-9 12:37
我想舉手問多樣..

你地通常幾歲開始買??
一出嚟做嘢, 即時買份人壽, 有咩事, 父母都有錢拎. 之後先加醫療, 因為當時都唔知有醫療, 只知有人壽. 哈哈哈

男爵府

你講緊既問題,係醫生既問題,
點解你得出既結論係唔需要買保險既?

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

katrinamama 發表於 17-2-9 13:11
因為買得唔夠, 往往都係, 買時就覺得貴, 賠就覺得少. 呢個伙大部份人問題, 同時亦都係咁, 令人覺得買咗保險 ...
咁要買幾錢保險先可以醫到cancer?

首頁

尾頁

跳至