懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我遲D都會係廣華生BB架,我都希望D姑娘對我都咁好啦,因為我都好緊張同擔心架!不過我去產檢時,D姑娘都好好既,都唔會趕住叫你走咁,俾我既感覺都好好架!

男爵府

原帖由 leung-baby 於 08-12-24 22:04 發表
你好似好hard sell wor, 同其他mama的意見好像不太一致..... 你是被投訴醫護人員家屬?連所有醫生d全名都一字不漏.....勁!

佢個我地09 6月既MaMa.....當你被人高度關注左13日...就會明.

btw, 政府有時看彩數.
問題多的孕婦, 反而多高級醫生close monitor住. 因不敢掉以輕心.
反而年輕又身體好既會易看輕.

大宅

大年初三又幫襯廣華

年卅晚打敗仗,初三凌晨發高燒,本來想去法國睇門診便算了,但自己個file咁厚,好多野好難講,結果都係幫襯番廣華,見返啲熟口面既醫生,好似當初踢我入院的Dr. Irene CHO、勁有權威的陳潔霜醫生,同埋我至愛的劉偉霖醫生。仲有首次見面婦科的顧問林兆強醫生。
尋日咁啱是我產檢覆診日子,感謝上天安排由超級細心及超級照顧病人的劉偉霖醫生 幫我check,照到bb最新的發展,而家小b已有400g了!

其餘各項資料如下:
頭直徑: 4.7cm 19周5日
大腿骨長: 3.3cm 20周4日
肚圍: 15.4cm 20周2日
頭圍: 17.8cm 20周2日

相對於小b 於1月13日照結構的結果(當時18周2日):
頭直徑: 4.0cm 18周
大腿骨長: 2.7cm 18周2日
肚圍: 13.4cm 18周4日
頭圍: 14.9cm 17周6日

小b在兩周內穩步成長,而兩周前胎盤稍低的現象亦已不再,yeah!!!!

急症醫生見我高發燒,體溫達38.6度,我心跳持續每分鐘超過110下,小寶寶心跳亦由平常的每分鐘160增至170,再加埋我問題多多,穩陣要我留院觀察。因為我傷風,仲畀左間有獨立洗手間浴室的二人房,給我一個人住,將我隔離。住一晚,連急症室費用,只係兩舊水,抵到爛 ,但最緊要係啲醫生同護士都好好,令我好放心,特別多謝照顧左我這個麻煩病人成晚的北11病房的張秀芳姑娘。

天氣驟冷驟暖,各位sis小心保重!

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

我17號o係廣華生o左第二胎,第一胎都係廣華生,生兩胎遇到o既醫生,姑娘,嬸嬸都好好人,產前檢查就真係求其o左d,但真係有太多人去廣華生啦!!

大宅

我都係廣華產檢,除佐普通產檢(即係係一個大堂等成個鐘,然後睇五至十分鐘個個)之外,我仲因為有遺傳病要睇另一個產檢。老實講,普通個個真係普通檢查,另一個就好好,好詳細。但我覺得兩邊的醫生同姑娘都好好,我每次覆診前都會諗定d問題,佢地都好有耐性答我。
希望到生時都可以咁順利,我最怕到時忍唔住痛,大吵大叫,比姑娘鬧。
另外,想問下幾時先可以影全家福架?

大宅

我剛剛年卅在廣華生了,廣華真係一個生仔的好地方,我好好彩入到助產士小組,所以平時產檢都唔會等好耐,而且我37wk時覺得bb踢少咗,番去產檢時孫姑娘非常之好,安慰我之餘仲安排我立刻見醫生同上病房check胎動!
到我年廿八零晨見紅入院,無論d護士,醫生同助理都好好人,我係第一胎,乜都唔識,佢地個個都好細心噤教我!
生完後年初一二三都是公眾假期,佢地全部都好專業!絕無怨言日日on shift噤照顧我地呢d乜都唔識既大肚婆!
不過我都明白點解有d人覺得响政府生要睇彩數,因為我都見過d好麻煩的大肚婆,如果你返工時俾d麻煩人剛剛煩完,你心情都會唔好,如果你噤唔好彩响d麻煩人之後問著個心情唔靚既護士,你d聲氣都會無噤好!試問如果你地設身處地,可唔可以做到佢地噤professional呢!
所以我有時聽到d助理或者護士有d唔係噤好既語氣,我都會自動filter咗佢,繼續有禮貌噤問你想問既野,佢地都好considerate會答返你,噤咪已經好好囉!大家心情都好返哂!
廣華仲有一樣好,就係好少大陸人,我唔係想discriminate大陸人,但事實上大家lifestyle好唔同,比較難相處!
我見依家d大陸大肚婆都去哂私家生,相反政府醫院仲好!

大宅

原帖由 CatEgg 於 09-1-30 19:38 發表
我都係廣華產檢,除佐普通產檢(即係係一個大堂等成個鐘,然後睇五至十分鐘個個)之外,我仲因為有遺傳病要睇另一個產檢。老實講,普通個個真係普通檢查,另一個就好好,好詳細。但我覺得兩邊的醫生同姑娘都好好,我每次覆診前都會 ...

唔使驚喎,我剛剛在廣華生完,真係好痛就會叫,人之常情,不過我真係見到有個大肚婆俾d護士罵得好甘,因為佢好痛大叫,個護士叫佢深呼吸聞止痛氣,但佢剩係叫,又唔聽護士的advice,所以咪俾人罵囉!
我痛都有叫,但護士叫我吸氣就吸氣,叫我呼氣就呼氣,真係忍唔住咪叫囉,d護士一見你叫都會叫你留番d氣唔好叫.其實我覺得佢地都係為你好先叫你唔好叫啫!

子爵府

我都在廣華生,仲入左一次院,見紅和有小小陣痛但未生得,再出院,兩日後又入院,因為痛得密左,再由醫生穿水,再催生,大痛左12個鐘,開得兩度,然後緊急開刀,最後小b順利出世,如果唔係廣華d醫生夠專業,靠我自己,可能都生唔出小b啊!所以都要多謝佢地。
我住左院5日,小b住左6日(因最後兩日要照燈)
我覺得d姑娘都幾好,不過有時佢忙d,但只要你問到佢,佢一定會答你。
我在醫院學左好多照顧bb的技巧,而每日隔一段時間,就有廣播請d媽媽去學下點同bb沖涼,點餵奶,點換片,點泵奶,點掃風,點用包被等......除非你真係幾日因身體太弱無落床,或者唔去學,點會無機會學?點會出左院唔知點照顧bb???
我覺得要你開足度數先叫老公來陪產係好合理架!因為每個產婦都在待產房度等生,而且唔知要痛幾耐架嘛,產婦痛o既時候真係咩野表情都有,我覺得如果個個老公都在場,就唔係咁方便啦。有個媽媽一推入來,忽然就要生,d姑娘都未準備好咋,個bb就出左來,仲哇哇大哭,如果其他產婦d老公又在場,遇上呢d情況,就會阻住醫護人員做野,又會好尷尬,好唔方便囉!其實,如果你真係好想老公24小時陪住,應該去私家醫院。
我同房其中一個媽媽順產但失血多,d姑娘同嬸嬸成日叫佢唔好落床,又叫佢唔好出院住,而且係抽左血睇你係唔係真係貧血,定係主觀覺得暈。其實個個生完都比較虛弱,如果真係暈就應該要同醫生強調自己暈,唔好啞忍囉。不過最後但其實佢都可以落床,仲去學照顧bb tim,最後住夠就堅持出院,d姑娘同嬸嬸仲千叮萬囑叫佢要飲紅棗水等補血食物tim,我覺得醫院係唔敢叫一個真係暈,真係有貧血o既產婦出院。而且,我小b要遲我一日出院,護士長仲主動問我住唔住多日(已拆線),應該唔會因為多人而趕人走。
總括而言,生仔係要有勇氣架!陣痛係好痛,但大叫真係無用,要深呼吸,聞笑氣,認真聽姑娘教你。唔好自亂方寸。

珍珠宮

原帖由 catmervin 於 09-1-31 00:35 發表
我在醫院學左好多照顧bb的技巧,而每日隔一段時間,就有廣播請d媽媽去學下點同bb沖涼,點餵奶,點換片,點泵奶,點掃風,點用包被等......除非你真係幾日因身體太弱無落床,或者唔去學,點會無機會學?點會出左院唔知點照顧bb???

你的經歷不錯吧!

但我親人可能本身是醫護人員,所以廣華姑娘及嬸嬸就以為佢識得照顧bb,其實她不是兒科醫護,所以根本不熟手

最慘係她生完驗血,血色素低要輸血,咁她第一日生完已經是半夜,第二日頭暈(係驗過血証明血色素低而不只是她的主觀感受,否則都不用輸血啦!)加輸血,無照顧過bb,係由姑娘及嬸嬸take care bb
第三日早上驗血回復正常就要出院,唔好話點幫bb沖涼,點餵母乳她都未識,唔係姑娘要佢出院,是醫生話順產3日就要出院
她真係無在醫院學過點take care bb,係她d兒科朋友在出院後到她家教她吧!

至於能否陪產及影全家福,間間醫院都不同,有些政府醫院係可以陪足,我自己在QE生,一入產房就可以老公陪產,生完有得影全家福,不過我親人覺得在廣華生果刻可以陪產都不錯了!

咁其實她第3日驗血正常可以出院都係正常程序,不過她唔同意醫院教識她點TAKE CARE BB

我另外仲有兩個親人在廣華生,她們則話OK,一個係開刀,兩胎都在廣華開刀,另一個順產,身體無問題,所以她們的評語又唔同,我自己不是在廣華生,所以只能作為局外人來評論廣華係咪好,都係見仁見智!

男爵府

認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我上年11月都係廣華生咗, 我係跟助產士, d姑娘真係好好人, 我生完之後血壓低又有輕微發燒,佢地都好緊張,係產房不停幫我量血壓同探熱,到情況好轉後先推我去東九,之後不同既姑娘會嚟觀察住我,感覺好好

伯爵府

原來廣華甘好架?我現在第六週、本來想係法國生、因為自己都係法國出世、不過如果政府都甘好、就吾洗去私家羅。吾知廣華full吾full?幾時要去book?係吾係可以指定“助產士小組”呀?我想如果順産就去廣華、開刀就去法國、所以2間都book左排左先。。。請問幾時要confirm實醫院架??吾好意思好多問題。。。

複式洋房

回覆 # 的文章

我都覺得廣華係一個生仔嘅好地方, 我三年幾前第一胎响度生好順利, 遇到一個好有經驗嘅助產士(黃梅枝姑娘)幫我接生, 由於我間屋個業主都係廣華做助產士, 我生完係同佢傾番, 佢都話我好彩由呢個姑娘幫我, 可惜佢而家已經唔再幫人接生了, 佢已將近退休喇.

今胎我完本係09年05月生, 但好不幸於17/01/2009我响私家度照結構時發現bb有先天性心臟病(四聯症), 由於我照時已22wk, 我於19/01上午立即拎住照結構report返廣華同產前檢查嘅護士長(杜姑娘)講我嘅case,佢好快於1個鐘之後打電話覆我叫我第二日(20/01)一早去北翼10樓產前診斷見醫生, 好好彩我照結構嘅私家e生(謝喜兒醫生)原來係廣華嘅高級榮譽顧問醫生, 所以廣華嘅醫生一睇到個report都會好重視佢嘅診斷,產前診斷嘅梁永昌醫生&劉偉霖醫生幫我前後用咗2部唔同質素嘅ultra sound幫我照咗2次, 我當時同老公都話如果BB有問題出世後要面對好多次嘅手術我哋就唔會要, 因為唔想見到個BB咁細就要受苦, 但梁醫生&劉醫生好好, 佢哋都話呢種case係有得醫喎, 幫我即刻安排抽羊水, 先確定BB唔係唐氏, 仲勸我先見瑪麗醫院嘅心臟科顧問, consult清楚BB嘅case先再作決定, 雖然梁醫生話應該安排唔到第二日去瑪麗, 但最終姑娘响下午就打比我話安排咗第二日(21/1)下午去瑪麗見心臟科主管(周啟東醫生), 最surprise係姑娘話到時劉偉霖醫生會同埋我哋一齊去瑪麗, 我真係冇諗過醫生咁忙都會抽空陪我哋去, 而我哋要見嘅仲要係一個咁高級嘅心臟科主管, 去到瑪麗劉醫生&周醫生幫我又再照一次ultra sound, 最終嘅結果係bb嘅case係中度嚴重, 估計出世後就要先做一個搭橋手術, 到1歲時再做一個大嘅開心手術, 雖然周醫生話手術成功機會係九成幾, 但我同老公都覺得手術後都會有後遺症, 真係唔想見到bb一生都要受苦, 所以決定終止懷孕, 我哋好快就同劉醫生講咗我哋嘅決定, 過2個鐘廣華產前診斷嘅黃姑娘就打比我, 叫我第二日(22/1)早上入院做引產終止懷孕, 黃姑娘安排咗我入院,又好細心好温柔咁講解引產嘅程序及之後嘅種種比我聽, 响佢嘅温婉關懷下我忍唔住喊, 佢安慰我同我傾計鼓勵我, bb於23/1嘅零晨離開咗我, 黃姑娘佢真係好好人, 佢仲响我出院前好忙都趕嚟探我及陪我見bb最後一面tim.

可能由於我個case好急發現bb有問題時已22wk2d, 如果我要終止懷孕就要一星期內搞掂, 因為法例規定24wk就唔可做, 而咁arm又撞著新年假期, 所以一切都要响好短時間內作出安排, 由發現至完結頭尾都係一星期嘅事, 我真係好感激响我呢件事上幫過我嘅嘅每一個醫生,姑娘及姨姨, 所以我可以好肯定好大聲講一句:廣華醫院婦產科真係好好好....!!!

好多謝各位媽咪睇咗我呢篇咁長嘅回應, 我祝各位準媽媽生產順利, 個個bb都健健康康!!!

複式洋房

回覆 # 的文章

看到你的經歷,
知道你和丈夫做了一個非常艱難的決定!
希望妳早日養好身子,
下一胎生個健康bb!!!

男爵府

hv6338,

看到你的經驗, 唔知講咩嘢的安慰說話, 做父母的不忍看見小孩日後健康上有問題, 唔想日後佢哋辛苦, 明白的, 將心比已, 都好難作如此的決定. 最緊要係你哋心情要恢復過來, 調好身子, 不久將來會好快就有. 放心 !

但真係估不到廣華好到咁, 劉偉琳醫生, 以我所知係好有料的. 你遇到呢班咁有經驗的醫生都好好彩. 所以有咗真係好應該私家, 公立兩邊睇穩陣啲.

我兩胎都係廣華生, 我住東涌呢, 雖然入唔到助產士小組, 但廣華真係唔錯的, 不過, 第2胎個傷口就痛啲, 啲止痛藥冇乜料到, 姑娘就話私家醫院啲藥係唔同啲. 所以開刀生都可以快啲落床. 我現在都坐緊月. 小兒就來6週大. 餵奶努力中.

親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視頭像、頭銜、暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作。

大宅

hv6338 ,

好好休息!其他的說話我已不懂說了。

講真,劉偉霖醫生真係SUPER GOOD!!!

原帖由 hv6338 於 09-2-2 01:08 發表
我都覺得廣華係一個生仔嘅好地方, 我三年幾前第一胎响度生好順利, 遇到一個好有經驗嘅助產士(黃梅枝姑娘)幫我接生, 由於我間屋個業主都係廣華做助產士, 我生完係同佢傾番, 佢都話我好彩由呢個姑娘幫我, 可惜佢而家已 ...

大宅

2月26日(24周3日)又幫襯廣華南九

又是肥胖惹的禍。昨日去廣華產檢,左腳前晚開始由盤骨痛到落腳趾尾,站立也不得,好辛苦!產檢時醫生深怕高血壓的我,會出現腳血管栓塞的情況,安排我入院作即時檢查,幸好現時經骨科醫生診斷後,認為我只是坐骨神經痛,主要是因為我過重所致…今晚已經出院了。但錐心刺骨的痛,令我難以忍受外,小b在肚裏亦好像感受到一樣,每當我痛的時候,小b也縮作一團,硬了起來。

如果有得給我再選擇的話,我絕對會揀在養好身體後才懷孕。肥胖的我,被糖尿、高血壓困擾下,雖然醫生說現時的治療對小寶寶有利無害,但作為媽媽的我依然擔心非常,幸好有一班很好的醫護人員協助我渡過難關。

再一次感謝每個幫過我的醫護人員,今次捉我入院盧子健醫生 ,謝謝您的細心檢查。當然不能少的有顧問梁永昌醫生高級醫生劉偉霖,還有一班可愛的病房經理、護士及助理,感謝您們對小妹的照顧。

禁止訪問

BK Milk勳章

大宅

今日去廣華產檢,好高興!由顧問醫生梁永昌醫生親自主理,可是,我的高血壓及尿蛋白情況變差了,梁顧問說這兩周是最關鍵的時候,所以,我需要下周再去覆診了

梁顧問看到我的擔心,很詳盡地解釋我現時的情況,可以,作為首任母親,又問題多多,真的難以釋懷。

今日3月17日(27周2日)產檢,小b重量已增至1,136g(2磅8安士)了!身體其餘部分亦正常生長:
頭直徑: 6.79cm 26周5日
大腿骨長: 5.7cm 27周3日
肚圍: 23.42cm 27周4日
頭圍: 25.44cm 27周4日

1月26日(24周3日)產檢,小b重量已增至708g了!身體其餘部分亦正常生長:
頭直徑: 6.1cm 24周2日
大腿骨長: 4.69cm 24周6日
肚圍: 19.04cm 23周5日
頭圍: 21.95cm 23周6日

小B於2月3日(當時21周1日)再進一步,重量達444g,其他地方生長情況如下:
頭直徑: 4.9cm 20周2日
大腿骨長: 3.5cm 20周3日
肚圍: 17.7cm 21周6日

1月28日(當時20周2日)小B已有400g, 其餘各項資料如下:
頭直徑: 4.7cm 19周5日
大腿骨長: 3.3cm 20周4日
肚圍: 15.4cm 20周2日

相對於小b 於1月13日照結構的結果(當時18周2日):
頭直徑: 4.0cm 18周
大腿骨長: 2.7cm 18周2日
肚圍: 13.4cm 18周4日
頭圍: 14.9cm 17周6日

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

KWH真係唔錯,待產室啲姑娘大部份都好好.我當時是早產的,情緒超波動又低落,佢哋咁忙都会陪我傾吓偈,又專登開大声啲部機等我聽到bb心跳
到產房入面要生時,姑娘的鼓勵非常重要,不停為你打气,教你几時用力!!
我有朋友在qm生,个姑娘竟然恰眼瞓,仲只係講"个个都生到啦,你用力啦"

大宅

昨天才出院,今次已是懷孕期第5次入廣華了。多得婦產科顧問醫生梁永昌建議我入院,進行徹底的檢查,我才明白到荷爾蒙對我的影響有多大,血糖真的不易控制了!即使昨天調較好的胰島素份量,可以合格,即使進食份量相等,也並不等於今天可以過關。

入院多了,越看得其難雜症太多,越感到肚中的小寶寶可健康成長至今,真的不易!幸得各位醫生的密切留意,真的衷心感激各醫生(包括:梁永昌顧問醫生、劉偉霖高級醫生、盧子健高級醫生及麥思敏醫生等等)及一眾南九醫護人員(包括:鍾經理、婉霞姑娘、碧霞姑娘、曉燕姑娘、蕙蓮姑娘、妙英姑娘、玉玲姑娘、惠雯姑娘及桂玲姑娘等等.........)體貼的照顧。名字太多不能盡記,有時看不到你們的名牌,真的抱歉!總之,沒有你們,我過去八天真的很難捱呢!

這八天血壓和尿蛋白情況已大大改善,血糖還差一點點…可是,奶奶在家中忙於為我煲薑醋,前日不慎撞穿頭,我怕再把她獨留家中;再者,我又怕豬流感一觸即發,若香港有確診個案,老公未必能到醫院探我,所以央求醫生給我出院。

首頁

尾頁

跳至