論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

象牙宮

謝家大少奶 發表於 17-3-16 16:50
我家那位不算是公主 但是每天都處於迷惘中
3月16號
我: Heat the soup and cook noodle for my breakfast

好笑... 笑死。

今晚我終于笑了。

我老媽 惡劣工人.... 本月終于可以走。
要留最后一天。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

別墅

回覆樓主:

我都有試過叫工人做東佢做西嘅感受,當然好忟,會即call話佢問佢點解會咁,我會嬲嬲語氣問,如佢推卸責任,我會質問佢。
特別係我自己已經指示非常清楚,仍然有錯誤,真係好吐血。佢應Say sorry還好啲,我會話下次唔好。如推責,會拗耐啲。

但係我唔會用Useless, Rubbish & stupid 等字眼,我覺得有唔被尊重感覺,令工人唔舒服,感到壓力大,日後唔知會做啲咩嘢!

同埋日後真係有爭拗上庭,用侮辱字眼去責備工人的僱主,會被視為魔鬼僱主,即使個工人錯漏百出,亦會被諒解。
工人絕招好多,扮可憐,喊苦喊忽,博同情,明明話話佢一句,就話妳成日鬧佢,會誇大。僱主愈惡,工人愈慘,愈受委屈,對佢地1愈有利。
因為係香港社會僱主係強者,工人係弱者,所以普遍認為工人做錯嘢,僱主唔應該罵,要慢慢教育工人。
工人發惡發顛,就一定係僱主平時迫得太緊,所以工人先頂唔順,做出異常行為,可被諒解的。
僱主經常被視為壞人,工人係善良可憐嘅人, 所以鬧佢工人時言詞要注重。

佢夾到BB手指兩次,真係唔知佢有心定無意,但,係一個很大的警號。佢可能會有進一步唔小心整到BB,到時傷害到嘅係妳至親,即使到時佢賠幾錢都補唔返。

我覺得妳同佢都係暫時未適應大家,一係就花多啲時間教佢,就一係換人。
長痛不如短痛。

如果佢放假,妳反而感到輕鬆,代表妳壓力都好重,因妳好怕佢出錯,影響屋企運作。如遲咗餵奶,會推遲下次餵奶時間等……工人唔會明白的。

妳係個100分媽媽,所以會常常緊盯住工人,希望佢完美,妳亦勞心勞力提點佢,等出錯減低,工人會視為煩厭。

這些都會增加咗妳自己壓力,將注意力放咗係工人度,家庭話題變咗講工人事跡。對家庭唔係好事。

工人都可能好怕妳,所以有事唔同妳溝通,怕妳罵,其實佢未適應妳嘅家庭運作,講咗唔代表一定記得,今次記得,下次又忘記,其實事有發生,睇妳點去處理。

請工人係想幫輕自己,如變相增加自己壓力重担,影響家人,我情願唔用或換人。

大宅

新的印尼姊姊 22歲 全新 一張白紙,其實都可能好蠢。我發覺99%印姐都非常蠢。

大宅

回覆 kwongsiu 的帖子

適應? 他已經在我家做了17個月 合約都快結束了不用適應拉 新姊姊到他可以走拉

大宅

回覆 kwongsiu 的帖子

BY THE WAY 昨天他又弄傷我BB

大宅

回覆 Olympics 的帖子

蠢同無心做 應該分得出 不過兩樣都無藥醫

男爵府

謝家大少奶 發表於 17-3-21 16:02
回覆 princesscupcake 的帖子

無得加 因為我們不用她煮飯 只有我們可以加她料

你一開始唔係話叫佢煮早餐咩?

大宅

5月17號晚上

我叫公主幫我照顧BB
BB在我房間拿了一個空盒子玩 玩了就放在地下

公主: Mum, do you need this box?
那盒子是先生的 所以我就問先生要不要
在我和我先生對話中 公主突然進房
我們覺得很奇怪 那我就跟她進去
看到他上上格床拿衣服

我: I asked you to take care of baby, why you come in and take your clothes?
公主就放下衣服

剛好BB跟著我進房 那我媽媽又在房間裡 那我就讓BB在裡面玩 我出廳
突然聽到BB大哭 我媽說 he is ok to be here
我就在進去 一看公主手裡又拿著衣服... ... 我媽和我說BB撞到頭... ...
因為公主一手拿衣服 一手要抱BB BB一掙扎 公主不夠力 BB就撞到頭
如果是BB不對 撞到頭 我也只會罵BB
可是我已經吩咐公主不要拿衣服 他又去拿
一隻手又不夠力抱BB 害到BB撞到頭 又瘀左... ...

我罵公主: Your shower time is 9.30pm, not now
公主: I am not taking bath now, just take the clothes
我: I asked you to take care of baby, dun take clothes.
公主黑面把衣服丟回床上

公主出到客廳
我: you should not just walk away when I asked you to take care of baby.
公主: I want to take the clothes for shower, grandmum will sleep.
先生突然說: so many excuses.

先生真係好好脾氣 他都開口了

大宅

回覆 hilaryashley 的帖子

一個禮拜煮兩次早餐 有時都無通常我自己煮
中餐 晚餐(包括埋BB) 我媽煮
我媽旅行就我自己準備BB中餐 晚餐

複式洋房

回覆 謝家大少奶 的帖子

完全明白你感受呀!迷惘中,形容得好貼切!我家工人都一樣的,做左1年,真係每日都會有新鮮事,嘔血!正即極搵新工人!人

公爵府

佢地係咁,我件都係咁,一句講哂無心工作,唔想用腦唔想記野,想R著數就成個醒哂I am so sick of them

大宅

5月23號

超市送貨有三箱
晚飯後公主問我開箱 OK嗎?
我OK
跟住見到他進廚房拿水果刀出來開箱

我: are you kidding me. Baby is at sitting room, how could you bring a knife? The knife is for cutting fruits not for opening box!!!!!!!!

我同事說公主行動升級 想博炒

大宅

6月16號

我星期三那天和姊姊說如果你星期四 五沒做錯事 那星期我六我可以給他放半天假

今天早上 我8點才起床趕時間上班 所以叫姐姐準備早餐

我: Please make egg and sardine sandwiches for me and Sir. Mine put in the box

之後看到兩分SANDWICHES都放在盒子裡

我: I asked you only to put mine in the box, why you put sir's too?
姊姊馬上想把SANDWICHES 放回碟子 因為她要照顧寶寶 我就算了
不過我: You make a mistake, I will only let you have four hour leave at Saturday.

姐姐作狀遮住耳朵 一直搖頭 : It is up to you mum, I dun know I dun know
我: It is very impolite that you cover your ear when I am talking to you.
姐姐: I dun want to make mistakes but I do know why I always make mistakes for everything.
我: Is it because I did n't explain to you clearly
姐姐: No mum, but I dun know why I always make mistakes.

罵又不行 獎賞又不行 我放棄了

大宅

Olympics 發表於 17-5-18 08:45
新的印尼姊姊 22歲 全新 一張白紙,其實都可能好蠢。我發覺99%印姐都非常蠢。 ...
扮蠢多,我個印根本係一個演員

首頁

尾頁

跳至