跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 eason_h 於 09-4-13 11:59 發表
各位媽咪,

唔該我想問下我b係0805bb,
應該報讀10-11n1.
都想報綠楊,應該幾時報名呢?

綠楊幼稚園已經出了通告有3個選擇:
I: 上午上課 (英文科中文老師授課).
II: 下午上課 (為[蒙特梭利]課程{免收學費},課本全年15本外籍老師授課. 註:只有25分鐘.
III: 退學.
還要在四月三十日前交回......

你可能是未來的受害人

大宅

睇到甘多K2家長不停漫罵副校長,相信陸校長應該儘快出來處理這次危機,否則新生的家長以至老師對學校的信心都會很動搖,不單影響校譽,更會影響到教學及學習.

雖然我交左唔止綠楊一間的留位費,隨時可以讀另外一間,但如果綠楊能保證教學方向不變, 完滿解決今次風波,我都仍然想小朋友讀綠楊.
Twins 媽咪

複式洋房

原帖由 fc926 於 09-4-24 22:52 發表
睇到甘多K2家長不停漫罵副校長,相信陸校長應該儘快出來處理這次危機,否則新生的家長以至老師對學校的信心都會很動搖,不單影響校譽,更會影響到教學及學習.

雖然我交左唔止綠楊一間的留位費,隨時可以讀另外一間,但如 ...

咁就要犧牲現時就讀K2學生的權益來誠全你的願望了 !

明知山有虎,偏向虎山行,勇敢 !

敢問你認為方副校長逼走現有的學生來收多N1生是適當嗎!

洋房

唉.....好多開心o既n1家長收到通知可轉上午班, 可惜....背後就要原有k3學生轉下午班... !!

令人可悲的,只顧生意的學校!!

別墅

此例一開,只會今朝吾軀歸故土,他朝君體也相同。
但願各位自己想清楚!

複式洋房

回覆 # 的文章

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

We can only say "十年樹木,百年樹人"
The good reputation is for sure builded by the previous teachers & principle with a long period.

It can be easily distroyed by somebody with short period.

大宅

我原本好鍾情綠楊,經呢件事我有d反感,所以已向另一間幼稚園註冊。

大宅

我們一班家長原本夠鍾情啦! 我當年都無報其他幼稚園大住個肚都去排隊交表呀! 點知兩年後換來這結果囉! 講真到現在為止他們的課程同老師我都覺得唔錯的. 只係他們為了收多些n班而迫我們k3讀下午就真係令人吃不消囉! 如果他們肯懸崖勒馬, 應該都仲可以挽回少少聲譽的.

原帖由 kamtai 於 09-4-29 16:23 發表
我原本好鍾情綠楊,經呢件事我有d反感,所以已向另一間幼稚園註冊。

民房

老實講....高層如此短見只顧眼前利益, 莫視辛苦累積得來的口碑, 不出幾年這校就算可以申請學卷學費再平,都不會再有家長願意把自己的寶貝交給如此"不付責任,莫視學生感受"的學校.....妳們只顧金錢的生意人, 還是不要再誤人子弟吧!!

洋房

好媽媽勳章

家長辛苦抗爭, 得到陸校長以下回應:

開會, 陸校長所講嘅要點:

1) 蒙特梭利有幾好(我從無話佢唔好!), k3有15本課本, 所以要長啲時間上堂.

2) 但啲外籍住係離島咁遠, 要佢哋上午再早啲返, 會好辛苦; 如果上午放遲啲, 又話唔好剝削午飯時間.

3) 唔選擇下午校嘅家長, 係唔肯改變自己現有生活方式, 去選擇好嘅俾自己子女, 係你哋家長嘅問題.

4) 當初上下午班係抽籤嘅, 抽到上午班咪你好彩.

5) 學校無一次過收家長3年學費, 又無合同, 係按月收學費架, 我sell, 你buy, 你願意咪選擇留低.

6) 邊間幼稚園下年k3上午班仲有位, 都唔方好架喇?

另學校下年繼續開k3上午1班(因教育局不批明年取消上午班, 但往後都再沒有上午班, 因教育局都管不了私校喎!), 每日有25分鐘嘅英文堂由外籍英文教, 唔用蒙特梭利, 用返longman. (即學校已作出讓步, 上午班英文堂唔係由中文教-真係多謝哂!)

洋房

極度後悔當日選擇"綠楊"

複式洋房

回覆 1# swimming.pool 的文章

綠楊都可能係其中一間,請查看內容

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D2

複式洋房

伊武劍輔先生

為何還不出來幫陸校長回應一下呢 ! 你篇文章幾時會係文匯報刊出 ?

複式洋房

回覆 1# monkeymonkey04 的文章

(綠楊)幼稚園課程調動惹不滿

近日有兩名荃灣綠楊幼稚園的家長向本報投訴,上月中突接獲學校發信通知,因該校加插一個名為「蒙特梳利」的英文課程,而該課程只安排在下午班舉行,故由下學年開始,取消 K3上午班,就讀 K2的學生如欲繼續在該校就讀,只可選擇下午班,家長不滿學校事前未有諮詢家長。

其中一名家長表示,經家長強烈反映後,學校才表示學生仍可就讀上午班,惟原本由外籍老師任教的英文科改由中國籍老師任教。「最初揀呢間學校係因為有外籍老師教英文,呢間學校冇參加學券計劃,上午班學費一個月要成 2,400蚊。家咁安排,對家長好唔方便,亦都唔公平。」

綠楊幼稚園表示,因考慮到學生利益,加插「蒙特梳利」英文課程,訓練學生聆聽、說話、閱讀及寫作能力,又因下午班的課程緊接上午班,故上午的課程未能延長,只好將上午班的課程轉到下午上課。校方給予家長四個月時間考慮,已經足夠。今次改班制為校內政策,毋須家長同意。

教育局留意事件
教育局表示,所有幼稚園均需向教育局註冊,並依照教育條例及《學前機構辦學手冊》中要求的標準開辦課程。該局於 4月中已收到綠楊幼稚園通知擬取消上午班,已即時提醒校方須考慮學童需要及家長期望,該局會密切留意事件發展,如有需要可向家長提供協助。

教育局學前服務聯合辦事處電話: 3107 2094
個案編號: 0423065

http://hk.apple.nextmedia.com/te ... amp;art_id=12805924

子爵府

請家長睇睇,睇完更加了解學校辦學理念
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=2210602&extra=page%3D1&page=14

複式洋房

各位綠楊09~10 N1的媽媽,你們會不會繼續比仔女入讀呢?6月27日的新生日,你們會出席嗎?

大宅

相信開學之前唔會再有N1媽咪敢在這裡發表言論.

原帖由 yoyotte 於 09-6-1 01:57 發表
各位綠楊09~10 N1的媽媽,你們會不會繼續比仔女入讀呢?6月27日的新生日,你們會出席嗎?
Twins 媽咪

洋房

我都覺得係

複式洋房

其實選校係好個人主觀問題,客觀意見可參考但認唔認同就另作別論。 相反地對一些同自己主觀看法不同的就狂"插"嘅行為,就唔多認同喇! 唔通就咁放棄在這互相交換意見的機會嗎?
原帖由 fc926 於 09-6-1 23:17 發表
相信開學之前唔會再有N1媽咪敢在這裡發表言論.

洋房

好媽媽勳章

原帖由 yinsinmama 於 09-6-3 17:07 發表
其實選校係好個人主觀問題,客觀意見可參考但認唔認同就另作別論。 相反地對一些同自己主觀看法不同的就狂"插"嘅行為,就唔多認同喇! 唔通就咁放棄在這互相交換意見的機會嗎?
...

我想 fc926 說:相信開學之前唔會再有N1媽咪敢在這裡發表言論. 是表達報了綠楊N1媽咪, 如果沒有報其他學校, 被迫讀綠楊N1, 就不敢在這裡發表, 她們都擔心小朋友會被老師特別照顧架!

首頁

尾頁

跳至