跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

Alistair mama,

Chung Sir既pg都在考慮之列...不過呢2日無乜心機搵資料...因為Wilbur都有D肚瀉...剛剛睇左醫生...呢幾日都要戒口...要食清淡既食物...我要貼身照顧佢...都少左上網呢...希望Alistair & Wilbur都可以快快康復啊...

原帖由 bear2 於 09-3-4 21:58 發表
I see.

Hi Wilbur & 廸廸 mamis,
I have just enrolled this class for Alistair, starting from this Sunday - http://www.chungsir.hk/

Alistair started to 肚柯 from Monday morning till now. I brought him ...

大宅

請問 chung sir 個 location 係邊到呀........

原帖由 bear2 於 09-3-4 21:58 發表
I see.

Hi Wilbur & 廸廸 mamis,
I have just enrolled this class for Alistair, starting from this Sunday - http://www.chungsir.hk/

Alistair started to 肚柯 from Monday morning till now. I brought him ...

大宅

原帖由 tungtsz 於 09-3-5 01:03 發表
Alistair mama,

Chung Sir既pg都在考慮之列...不過呢2日無乜心機搵資料...因為Wilbur都有D肚瀉...剛剛睇左醫生...呢幾日都要戒口...要食清淡既食物...我要貼身照顧佢...都少左上網呢...希望Alistair & Wilbur都可以 ...

Oh no! Wilbur is suffering from diarrhea too? How is he now? Alistair has diarrhea since Monday... he 肚瀉 8 times on Mon, 6 times on Tue & Wed, and luckily today (Thu) drops to 3 times. His temperature is slightly high too. I hope Wilbur & Alistair will get well very soon.

About Chung Sir's course, I have enrolled Sunday class (1300-1430) at Kids Playhouse in Hang Hau. But I won't bring Alistair to the 1st class this week. We all need to get some good quality rest...

About JWT, I am also interested to join. Shall we attend the free trial class together? Of course when both Wilbur & Alistair are fully recovered. :)

大宅

原帖由 KoB媽 於 09-3-5 13:28 發表
請問 chung sir 個 location 係邊到呀........

KoB媽,
Chung Sir conducts his HK Superlearning classes at different locations ga. You can check the details at
http://hk.myblog.yahoo.com/o_ochungsir/index?l=f&id=6

大宅

Thanks reply~~

原帖由 bear2 於 09-3-6 00:44 發表

KoB媽,
Chung Sir conducts his HK Superlearning classes at different locations ga. You can check the details at
http://hk.myblog.yahoo.com/o_ochungsir/index?l=f&id=6

大宅

好媽媽勳章

OMG!! Alistari "肚瀉 8 times on Mon, 6 times on Tue & Wed, and luckily today (Thu) drops to 3 times. "...Wilbur只係輕微肚瀉...無嘔吐+發燒...星期二晚開始有少少肚瀉...星期三就有3次...星期四無肚瀉...因為仔仔無飲過奶...點知我見佢好似好番D(我呢個媽媽真抵鬧 )...尋日比左少少奶佢飲...今日又肚瀉2次... 醫生有無建議你暫時唔好比奶佢飲...Wilbur個家庭醫生有叫我暫時唔好比仔仔飲奶...因為飲奶後會仍然肚瀉...呢幾日只可食清淡...例如:白粥...當然仔仔唔係好肯食...但醫生話可以比少少cereal佢食(唔加奶)...起碼有食物落肚...我仲要迫仔仔飲葡萄糖水...因為只係水佢又係唔多願飲...怕佢會缺水...

Chung Sir & JWT呢2個pg...我都有興趣...JWT果個可以一齊去試堂...不過要遲D至得啊...等Alistari & Wilbur好番...我地再約時間...

原帖由 bear2 於 09-3-6 00:41 發表

Oh no! Wilbur is suffering from diarrhea too? How is he now? Alistair has diarrhea since Monday... he 肚瀉 8 times on Mon, 6 times on Tue & Wed, and luckily today (Thu) drops to 3 times. His tem ...

大宅

Hi Wilbur mami,

Yes ar, Alistair still has diarrhea (3 times a day) and fever on & off. He also has runny nose & cough too. I brought him to another pediatrician in Sai Kung today. She also advised me not to give him milk until he's fully recovered. So we just give him congee for now.

Since he's still sick, we haven't attend Chung Sir's playgroup today (1st class). I hope we can go next week.

洋房

無上嚟一排,啱啱先知原來Alistair同Wilbur都病咗,實在令人擔心,我諗佢哋都係患咗腸胃炎,呢幾個月都係腸胃病嘅高峰期,所以飲食方面真係要特別小心!尤其Alistair的情況都幾嚴重喎!Alistair媽有冇問醫生係唔係輪狀病毒呀?苛咁多次真係好驚佢會脫水,咁仔仔肯唔肯飲水呀!如果唔肯飲,我聽朋友講話可以俾佢飲寶礦力,可以補充番d電解質,但要用熱開稀試吓先!另外可暫時俾佢哋飯住豆奶先.早排迪迪都試過患腸胃炎,足足搞咗成個星期先好番,苛到佢成個人都無晒力,而每次都係苛d好'禾希'嘅便便,苛到成身都係,期間無晒胃口,連平時最喜歡嘅嘢都唔食,睇醫生話唔好飲奶,就算連人奶都唔得,搞到我差d以後都餵唔到,不過好彩後來問過健康院同衞生署d姑娘都問話無問題,所以我就繼續可以餵佢,之後番查資料話其實係無藥可以醫到腸胃炎嘅,一定要等佢哋苛晒腸裏面d菌出嚟先得,最多食止苛止嘔藥以防脫水,所以補充水份最重要,放心啦!佢哋應該好快會無事㗎喇!

另外,星期六啱啱返咗music playgroup 嘅第一堂,想同大家分享吓,課堂主要包括搖鈴唱歌,認識事物,食茶點,做手工,肌肉運動等,唔知係咪返過dr poon 個playgroup所以有比較,首先覺得個導師唔係咁投入佢嘅工作,缺乏耐性,當有小朋友唔聽佢指令時佢就會面黑黑咁,而且語氣略帶不耐煩的,仲有就係有太多規範同死板,係都要個個小朋友坐定定聽佢講嘢,同做嘢,一行開咗就會叫返埋嚟,一係就叫d家長捉番佢哋番嚟,於是搞到有d家長發晒脾氣咁鬧d小朋友,講真d小朋友咁細又點會唔周身郁吖,又無嘢吸引到哋坐定定睇,總知成個感覺係佢哋只係想在指定時間內完成既定工作咁!可能真係一分錢一分貨啦!暫時來講返完應該都唔會再繼續㗎喇!不過這個可能只是個別例子,其他區唔知會唔會咁呢?
你哋有返過其他嘅playgroup都一齊分享吓吖,因為依家搞嘅地方實在太多,未試過都唔知點揀,另我想問JWT即係邊度呀?

大宅

好媽媽勳章

廸廸媽媽, Alistair媽媽 :

Alistair要乖乖...要多飲水...快怏康復!

Wilbur又唔似腸胃炎...因為佢隔日至有肚瀉...上個星期六無瀉...點知星期日一早又瀉...我媽媽話佢可能出大牙...?? 我個家庭醫生都無開藥比仔仔...佢都主張等仔仔自行排毒...但我都主動攞定止瀉藥看門口...我呢幾日每日都要強迫+利誘仔仔飲3-4支8安水...

仔仔本要在星期三&星期六返pg...但上個星期我都無帶佢返...

廸廸媽媽: 你返邊個區既music pg...?? 我仲對呢個pg好有期望添...而家要考慮下先...我仔仔星期三返果個pg...就係因為有太多規則...而且佢地個編排好差...將14個月大-30個月大既小朋友...放係同一組...變成要細個既小朋友遷就大個既小朋友...有咩可能要細個既小朋友學生字(ABC都未識晒啦??又要畫圖畫...對手仔都未識用力...)根本就唔係pg...應該係學前班至啱...可能我誤會左...以為返pg係返去"play"...所以仔仔唔太鍾意返...反而返Dr.Poon個pg好開心...因為真係返去玩...我都頭痛緊跟住幫仔仔報邊個pg...因為我個人覺得小朋友將來要讀書既路真係好長...而家趁仔仔仲係細個...我最想佢3歲前可以盡情"吃喝玩樂...無憂無慮"

JWT係將軍澳...不過我又搵到另一間體能pg係紅磡...我今個星期六會親身去8下...到時同大家分享下...

洋房

Wilbur Mami,

咁你仔仔肚瀉時d便便係咪'禾希'到好似水咁㗎,一日會疴幾多次?冇肚瀉果日有無疴d正常嘅便便?如果d便便正常番,應該就唔關腸胃炎事.wilbur仔真係乖喎,肯一日飲咁多水,我迪迪一日都無飲8安,用軟硬功都無用,都係要睇佢心情!

我係返荔枝角區景臺會所果間嘅,其實模式都同你依家返緊果間有啲相似,又係要做吓手工油顏色咁,佢哋又點會坐定定做吖,結果最後都係媽媽的作品,我初頭以為佢哋係以音樂為主題去授課,點知其實都無咩特別,只是叫佢哋攞住搖玲唱吓歌咁,但係d歌詞又多又複雜,佢哋咁細跟本投入唔到,相反好似dr poon 果啲就唔同,迪迪一聽到就知道要做乜嘢....所以我都覺得通過遊戲去學習,會較易讓佢哋投入.不過我覺得最重要的是個導師嘅態度問題,有心同無心,小朋友同大人都會感受得到,我遇到這個只是個別例子,你都可以去其他區試吓嘅,反正學費也不算貴,不過你要有心理準備個pg同返學前班都係有d相似嘅!
至於你話依家返緊果間將較大的小朋友都編埋一齊,我自己覺得其實都有好處嘅,因為細嘅小朋友可以從大的小朋友的行為中學習到一些好榜樣!有時會好過我哋淨係講俾佢哋聽囉!另外你話要學生字,我聽過一d講座話其實越細個嘅小朋友嘅記憶力就越強,即使幾個月嘅bb都可以俾佢哋認字,所以越早俾佢哋嘗試越好,不過最重要是做到愉快學習,令他們覺得這個是也是一種遊戲,無壓力,千祈唔好強迫.

另有無收到marina嘅email,出咗5-7月嘅schedule,學費減咗少少($1800),但時間少咗15mins,不過0708改咗返平日,叫我哋要返工嘅mami點返呢!你係咪全職湊wilbur㗎,仲可以平d$1400,可以考慮吓

其他返過Mr Poon 0708pg嘅媽咪
我send咗一d課堂中影嘅相俾marina,可能會擺上dr poon 個website到,當中可能會有你哋或bb嘅出現,請問會否介意,可以的話pm個email俾我等我send俾你哋過吓目先!
原帖由 tungtsz 於 09-3-9 15:54 發表

Wilbur又唔似腸胃炎...因為佢隔日至有肚瀉...上個星期六無瀉...點知星期日一早又瀉...我媽媽話佢可能出大牙...?? 我個家庭醫生都無開 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

唔好意思我都想和囡囡參加dr poon 個playgroup。請問我可以怎樣聯絡?
謝謝!

大宅

Hi Wilbur媽媽 & 廸廸媽媽,

I don't think Alistair has 輪狀病毒, coz he had taken the vaccination when he was small. Lucky to report that he is getting much better this week. His diarrhea seems to stop since yesterday but he still cough and a bit of runny nose. I will continue not to give him milk for another day or 2, until he fully recovered.

If his situation improves, then we will go for Chung Sir's pg this Sunday. I expect it will be quite alike Dr. Poon's pg and I hope he will have "the heart" like Dr. Poon & Marina. I will report more next week. For Dr. Poon's pg, if it is on weekdays, then there's no way we can join la because I am a working mum too.... :(

Btw, are we still planning to organize group swimming class for our babies? If we can't find a private pool, then we have no choice but to go to public pool.

I have also taken some group photo at the last lesson. I will PM you both my email contact so we can circulate the pictures la!

洋房

已pm有關資料給你,希望幫到你啦!
原帖由 jessicakam09 於 09-3-10 17:30 發表
唔好意思我都想和囡囡參加dr poon 個playgroup。請問我可以怎樣聯絡?
謝謝!

洋房

Alstair and Wilbur Mami,

已pm了我的資料給你們及email咗d相給Alstair mami 了!
原帖由 bear2 於 09-3-10 23:35 發表
Hi Wilbur媽媽 & 廸廸媽媽,

I don't think Alistair has 輪狀病毒, coz he had taken the vaccination when he was small. Lucky to report that he is getting much better this week. His diarrhea seems to st ...

洋房

Wilbur Mami,

你講响紅磡嗰個體能班,是否幼聯CECES搞㗎?會唔會去試堂呀?
原帖由 tungtsz 於 09-3-9 15:54 發表

Wilbur又唔似腸胃炎...因為佢隔日至有肚瀉...上個星期六無瀉...點知星期日一早又瀉...我媽媽話佢可能出大牙...?? 我個家庭醫生都無開 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章

謝謝你!

原帖由 ewkcheung 於 09-3-11 10:20 發表

大宅

可唔可以都forward俾我呀?我都有興趣呢!

景臺果個pg,我都差d想報,不過聽親既feedback都係話,內容唔係以音樂為主.......咁我就可以慳番lu ~~~ 好心佢唔好用music pg黎自居啦,搵笨:tongue: ~~~~
原帖由 ewkcheung 於 09-3-11 10:20 發表

洋房

Hi aSa豬媽

已pm咗俾你喇!希望幫到你啦!
個music pg真係麻麻地,不過最主要係個導師教得唔夠投入,無乜heart!
原帖由 aSa豬媽媽 於 09-3-15 00:23 發表
可唔可以都forward俾我呀?我都有興趣呢!

泓景臺果個pg,我都差d想報,不過聽親既feedback都係話,內容唔係以音樂為主.......咁我就可以慳番lu ~~~ 好心佢唔好用music pg黎自居啦,搵笨:tongue: ~~~~
...

大宅

好媽媽勳章

廸廸媽媽, Alistair媽媽:

你地好嗎?? 仔仔病好又到我病...可能太擔心...又唔夠瞓啦...

我已經聯絡另外4個游泳會...而家等緊回覆...收到資料再PM你地...

大宅

好媽媽勳章

Alistair媽媽:

Alistair好嗎?? 身體好番未呀??

Chung Sir個pg好唔好呢?? 有時間同我地分享下...

首頁

尾頁

跳至