自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

男爵府

個仔開心就得。
我結婚嗰陣6299都分開左十幾年,仇人咁滯,都會為左c6一齊出席,由入門到夜晚擺酒都係度,當日大家嘅角色都係新老爺新奶奶,冇特別尷尬,唔洗諗太多。

翡翠宮

回覆樓主:

大仔叫,一定去

大宅

回覆樓主

其實果個係你個仔,同有否離婚一d關係都冇,去個仔婚宴天經地義丶有咩好尷尬,連個仔果餐都吾坐全程,同陌路人冇咩分別

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

do-re-me 發表於 17-7-29 22:45
我唔會去,唔想個仔一世難做,繼母嗰邊d親戚會對仔不滿

但個仔叫得應該ok呀...

公爵府

回覆樓主:

你不完成整個婚宴會令兒子,心抱誤會加深,今你們之間更梳離,無意中將兒子推向繼母的身邊,兒子是你親生的,你也想見證他人生最重要的時刻吧?千萬要與兒子打好關係,否則只會令"別人"開心 !

公爵府

回覆樓主

果個係你親生仔,你係佢親生阿媽,親生仔叫到我一定出席

大宅

YAC0601 發表於 17-7-29 23:05
個仔開心就得。
我結婚嗰陣6299都分開左十幾年,仇人咁滯,都會為左c6一齊出席,由入門到夜晚擺酒都係度, ...

認同,亞仔叫到一定去

水晶宮

回覆樓主:

你地都幾十歲人有咩好尷尬呢?搵唔到理由缺席!

子爵府

育兒性格勳章

回覆樓主

有個親戚離婚多年,自己再婚並有仔女,老婆自己一個帶住兩個女冇再婚,個大女結婚請了爸爸,但他當天才推說有事唔出席,我哋個個都在背後鬧爆爸爸冇人性,不念親情

珍珠宮

回覆 巧雪 的帖子

如果你同你大仔都有同一個睇法, 就照住去做. 唔使理前夫同佢現任老婆. 婚禮全程都有咁多人, 咪當佢兩個係唔識嘅賓客, 根本連招呼都唔使打.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我一定會去,自己仔結婚的喜悦蓋過哂一切。

珍珠宮

畀面勳章

點解吾去?
係仔吾係仇人

子爵府

回覆樓主

都離左婚甘耐,有咩好尷尬?20年,你自己又好少見親生仔,唔覺對唔住佢嗎?如果你因為尷尬而拒絕出席佢婚宴,好難想象你個仔會幾憎你。難聽d 講句,第時你訓病床,想見佢,佢分分鐘記恨唔見你。

侯爵府

回覆樓主:

大仔叫到,一定出席,仲會好高興咁見證住佢開始另一個人生。當然,如果大仔同佢老婆向你敬茶,你受得起有餘,亦可以欣然接受,更應該要開心。
大仔雖然跟前夫,但佢叫得你去,你喺佢心中嘅份量亦唔少,佢心中有你,你更應開心地全程留下來。

子爵府

回覆樓主

同我個case差唔多
我爸媽離咗婚廿幾年,我爸之後再婚。我三年前結婚時,好想爸媽一齊嚟睇我簽紙,都驚雙方見面會尷尬,我事前已問爸媽如果當日見到對方會唔會介意,佢兩個都話唔會,在律師樓簽字時,我爸媽繼母三個人有講有笑,佢哋三個都話睇住個女結婚係最開心

侯爵府

巧雪 發表於 17-7-29 22:32
我20年前離婚,大仔跟他爸爸,细仔跟我,我和大仔很少見面的,我前夫也再婚了,我和前夫並沒有聯絡的,我大 ...

你應該直接問大仔。因為他先會日後對著你前夫同埋個後母

侯爵府

回覆 巧雪 的帖子

去,我自己結婚,父母也離婚19年,自細跟亞爸,也會想媽也來,唔來嬲一世

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

回覆樓主

仔叫到,我會去
當會問佢,仔,你想媽媽留到最後定睇你簽完紙後就走,第二日同你地食飯?
都大個仔,你不坊開門見山問佢,你想媽媽點配合,配合到大家舒服

伯爵府

回覆樓主

咁多年啦,依家個仔少少要求都做唔到咩?

象牙宮

巧雪 發表於 17-7-29 22:32
我20年前離婚,大仔跟他爸爸,细仔跟我,我和大仔很少見面的,我前夫也再婚了,我和前夫並沒有聯絡的,我大 ...

親情是一世無法改變。不喜歡也好, 無法改變的事实。
你永遠是大仔的母親。 仔永遠是你的大仔。

1. 我出席會否令他爸爸和後母尷尬? 不會。

2,我應該留下晚宴嗎? 是....
還是見証儀式後離開? 不太好。

我常對仔說, 上天安排你成為我的仔, 我是你媽。

難道找个媽, 做她兒子?

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

首頁
12345...15

尾頁

跳至