自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

回覆樓主:

最頂唔順係人地有病, 話"咁就恭喜你"
咩心態

侯爵府

2018復活節勳章

好運氣 發表於 17-10-13 15:59
咁就恭喜你,個病本身你注定有,如果你既求完個病好起來,世界上不用有醫生這回事,再說你病四面佛真的幫 ...

依你嘅邏輯,即係求某個神,個神靈嘅話,醫生就冇用。
我嘅邏輯係,神佢保祐我,會令我遇到好嘅醫生或醫治嘅方法,將我病醫好。所以唔存在醫生就冇用呢樣野。
神可以用好多唔同途徑令病得到醫治。我唔會神化到覺得我拜完,突然叮一聲就冇左個病咁神囉。
至於用命去還,我唔知你乜 野居心囉?

大宅

seaheart88 發表於 17-10-13 22:13
觀音借庫。。。。又會不會求完。。。還不到,要條命來還?

其實信咩求咩,自己心安找到安慰已足夠。。

唔通問觀音借庫十億,就真係有十億咩?但我信所有神,菩薩一定有靈驗之處,只是我們凡人肉眼不明所以.所謂“用人不疑,疑人不用”

大宅

plumtree 發表於 17-10-13 15:50
真係唔識講唔知。當年因病去求過,結果冇好過。到而家仲醫緊。

同你一樣!我已經用左好多方法,但時好時壞,好辛苦心好累

大宅

回覆樓主:

我今年第一次拜四面神,所求之事雖暫不靈驗,但我從沒懷疑之心,自覺檢討自身修行福德不足.亦相信他一定有他原因.年尾亦會還神衷心答謝。我為人係“疑神不求,求神不疑”
如樓主所言要用命還,就一定係當時人心壞不鬼,做左某些犯界之事才有這樣結果.即係自己害自己,一定唔關神佛事.

大宅

如果你咁講,乜神都係啦,因為拜乜都要還神既
如果計埋求個天,生日願望都係啦!又無人要你求神果陣講用乜嘢去等價交換,你d思想好奇怪

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 BK Milk勳章

jessica0768 發表於 17-10-13 23:27
其實信唔信係個人意願,但靈唔靈我覺得唔洗下下掛係口邊同人講/上網講架喎

利申:我信,仲要拜左好多年

同路人!參拜四面神都差不多十年……
所以信則與否真係唔駛拎出黎討論,在心中就可以……

子爵府

回覆樓主

樓主咁樣討論宗教信仰好似唔係咁好
因為你係惡意批評緊
宗教唔係睇功效
係每個人心獲得平靜嘅方法
等如有人衝出來講:信耶穌無用,你祈禱後唔通真係白開水變紅酒咩
咁樣真係好offensive

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

好運氣 發表於 17-10-13 15:41
许愿不灵也许才是福,因为如果命里有的,求和不求都会来;命里没有的,求了灵了就注定要用一样等价的东西去 ...

個人認為,你自己唔確定就唔好噏風話四,無論咩神都要尊重囉,你無情情話要用命去交換,有咩憑據先? 你咁講完,叫求咗嘅人點答你? 想人唔安樂? 你自己求咗唔靈驗,就抹黑吧? 咪做啲多餘嘢啦

利申,我無拜四面佛

珊瑚宮

BK Milk勳章

kc_01k 發表於 17-10-14 02:26
個人認為,你自己唔確定就唔好噏風話四,無論咩神都要尊重囉,你無情情話要用命去交換,有咩憑據先? 你咁 ...

佢另外一個post就係話好靈先O左咀囉

伯爵府

plumtree 發表於 17-10-14 00:14
依你嘅邏輯,即係求某個神,個神靈嘅話,醫生就冇用。
我嘅邏輯係,神佢保祐我,會令我遇到好嘅醫生或醫治 ...

同一個病遇到好同吾好既醫生已經分別好大

洋房

jessica0768 發表於 17-10-14 07:56
佢另外一個post就係話好靈先O左咀囉

誤會左了,的確唔夠你地班師奶黎,香港就係咁,一句說話,使唔使咁大件事 人都有講錯的時候,隨便你地點批評了

珊瑚宮

好運氣 發表於 17-10-14 09:46
誤會左了,的確唔夠你地班師奶黎,香港就係咁,一句說話,使唔使咁大件事 人都有講錯的時 ...

呢d唔係叫講錯一句。
唔通我祝樓主願望永遠唔會成真, 因為恭喜你唔使用條命去換。
咁, 樓主你點睇? 以你留言, 應該多謝我啦。
網上留言唔代表可以亂噏, 可以不負責任去講。
樓主你真係覺得自己係講錯?
睇唔到誠意, 只係多JM講你不是, 覺得唔夠C9講啫。

洋房

回覆樓主:

其實大家唔岩睇,可以路過謝謝大家合作

子爵府

回覆樓主

都係嗰句,一切皆是命,做好自己就可以了

珊瑚宮

好運氣 發表於 17-10-14 09:59
其實大家唔岩睇,可以路過謝謝大家合作

係路過, 見到d不知所謂既留言, 咪出聲囉

別墅

15週年勳章

回覆樓主:

樓主,我真係睇唔明你講咩。
不過我好睇唔過眼,你恭喜人地個病未好返。你咁樣講人,怕唔怕等價交換??

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

dder 發表於 17-10-13 20:56
睇樓主之前出post,都有多謝四面神. 但奇怪今個 post 又好似好質疑咁.其實吾信就吾好求, 信既就算吾成願都係 ...
靈嗰啲先會出黎多謝,唔靈嗰啲點會出聲呢

子爵府

回覆樓主

你真黑心腸!!
信同唔信都不會話jm未病好是值得高興嘛
我可以好肯定講,拜任何神都一樣,心地唔好、冇真心誠意,你日日入廟不停拜神仙都唔會保佑,唔係佢唔靈
如果是正常人、有好心地,清香一注神仙都一定聽到所求,一定會幫佢

洋房

sugarcheung 發表於 17-10-14 10:41
你真黑心腸!!
信同唔信都不會話jm未病好是值得高興嘛
我可以好肯定講,拜任何神都一樣,心地唔好、冇真心 ...

多謝咁多位提點本人自知講錯野,但也是無意

首頁

尾頁

跳至