自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主

個個男人都係咁,不過我有次爆過我老公後先識得幫手,你唔出聲佢哋真係唔知你忙緊乜㗎

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

無言兼無奈

侯爵府

huilai88 發表於 17-11-27 19:13
首先我想話自己,點解會甘衰格,甘賤格會同呢個人結婚。依家先認識佢嘅真面目都係自己攞黎架。
任何事情都 ...

我老公都試過,我整好晒小朋友準備用廁所梳洗,佢就從個死人電腦度施施然咁起身話去廁所先~ 嬲到我想講粗口,佢從我眼神應該感受到我問候緊佢祖宗28代! 有小朋友,啲男人啲衰嘢真係無所循形!

子爵府

回覆樓主:

好多男人系甘,所以男女系唔平等

複式洋房

我只是放產假幾個月, 叫佢幫少少野( 倒垃圾,洗奶樽,掃風) 我c6已經話我日日係屋企唔知做咩,一定有說話你聽。

一晾衫就話你平日唔做, 唔可以遅d先做咩( 永遠都不是right moment ) 好似d 乾淨衫自己識變出來。

佢返來幫手睇住細路你沖涼十分鐘, 就話我唔知搞咩呢樣嗰樣。

叫佢幫手諗功課,佢話我要返工你日日訓覺唔同個仔做, 我只係送大仔返學後訓一粒鐘度, 仲要照顧緊細。

好在我經濟獨立大家人工差唔多, 如果我係長期FTM 、仲唔日日x 你以為你係屋企做女皇。
我返返工仲唔 x 返佢轉頭o

仲有, 基本上所有FTM 係佢心目中都係自私唔揾錢要老公大壓力。

複式洋房

但樓主我想講我又唔覺自己慘, 因為十個有九個係咁, 剩低一個可能出去玩所以先對你好

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

homei888 發表於 17-11-27 21:16
你舉依個例我覺得好多男人都係咁

係,我老公都係咁。講真,唔好話老公,就算同其他屋企人都可能係咁

公爵府

細細細路仔 發表於 17-11-27 22:50
如果結婚大家唔預先做好心理準備,唔諗住要改變及付出去迎接一个家庭,就不如唔好結.

我老公淨係識出去玩 ...

同意你的講法,唔願意改變原有生活方式同為個家付出的話,根本唔應該生小朋友。
小朋友仲細的時候,我成日懷疑D小朋友佢冇份,同樓主一樣,我就忙到死,同佢地著衫丶去廁所丶執野出門,出得門佢才施施然去廁所。
之後我寫定一張check list 比佢執野,或是拎小朋友衫叫佢換
總之,天下烏鴉一樣黑

男爵府

回覆樓主:

睇完你地post, 原來我並不孤單,
我c6叫大少,未有小朋友時,真是唔發覺有問題,有小朋友後,才發現嘜都是我,我為小朋友而改變,但他仍然是大少,佢是獨仔,亦只怪我當初冇train佢,
我不懂鬧人,只會黑面,但佢會話唔明我點解黑面, 我又唔想成日吵架了, 我做到,攪得掂就算,
咁多年已習慣了, 現在小朋友大了,終於我開始有返私人時間,

用戶要求終止服務

回覆樓主

男人係咁....

男爵府

我的育兒心得勳章

回覆樓主

我c6都有呢個傾向,不過佢唔敢話我,因為我試過太嬲掉抵個仔返娘家幾個鐘,佢自己湊幾個鐘都想死。自此之後,佢會主動幫手。

男爵府

我老公試咗第一次,仲有少少脾氣,我即刻執包袱帶仔翻娘家,whatsapp話道不同不相為謀,離婚,之類說話,我認真的,然後教佢第二日來接我,從此以後佢明白自己作為父親要做d野,我都俾多咗時間兩父子相處
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

男爵府

你調教下佢先,理論上呢樣調教到,因為個小朋友佢都有份
.
.
不随便評價他人,是一种修養。而不活在別人的評價裡,是一种修行。

.
.

大宅

回覆樓主

我老公都係咁,話反佢

子爵府

開心吸收勳章 玩具勳章 趣教勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

基本上十個男人九個係咁...
ToBy GiNNy VinCent

水晶宮

虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我果個唔止係咁
有一次我參加朋友婚禮,仔女做花仔花女
觀完禮我就走,果日好凍,又係傍晚
一上地鐵小朋友就
我預早打俾佢,叫佢黎地鐵站接我地
點知佢話唔接,仲講邊個叫你參加婚禮

我嬲之餘,仲對呢個人心淡
~ 神的恩典夠我用~
~用流淚撒種的 必歡呼收割~

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

10個有9個係咁,係咪只有女人搵錢養家,男人做全職爸爸先會出日門執定小朋友所有有等老婆晏d起身

男爵府

Poo得好勳章 笑得好勳章 BB防敏心得分享勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

細細細路仔 發表於 17-11-27 22:50
如果結婚大家唔預先做好心理準備,唔諗住要改變及付出去迎接一个家庭,就不如唔好結.

我老公淨係識出去玩 ...
嚴重到要離婚?題外話你頭像應該係你女女?好得意好靚

公爵府

畀面勳章

首先我想話自己,點解會甘衰格,甘賤格會同呢個人結婚。依家先認識佢嘅真面目都係自己攞黎架。
任何事情都 ...

我C6都唔會幫手,就算飛去旅行,大人小朋友既行李大大小小都係我處理。唯一係我吹佢出門口,因為佢永遠慢過我。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

任何事情都 ...

我先生動作太慢,我攪惦晒自己加仔女,我仲要化埋妝。佢都可以仲未出得門口,我還要等佢。呢d時候,我同仔女就會一齊講:爸爸、快d~
所以,你呢個情況,我遇唔到。

不過佢會細心check晒所有野才出門口,所以佢最後是有佢功用。

首頁

尾頁

跳至