夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

禁止訪問

男爵府

點解你重要聽佢點呀?咩事要做被動既一個,26啫,重有大把青春,你怕搵唔到第2個?就佢真係肯同你結,將來有嗌交時實會話你迫佢結婚,大家都唔會開心,咁又何必呢?

子爵府

我真係好唔開心 佢叫我以後唔好再上去,點解佢可以咁講野...... 我真係冇得救.不斷送上門比人踐踏

公爵府

愛惜自己, 唔好做到自己咁cheap再送上門啦, 俾d尊嚴自己. 諗都唔使再諗, 離開佢吧.

翡翠宮

或者我思想比較傳統,我時時都覺得女仔選擇同居係非常不智的,同居即係生活上等同結左婚,但實際上卻係無名份既~~~

女仔做盡哂做老婆應該做的野,你都識講日日放左工就煮飯,男人已經享盡做老公的福利,根本對於男人黎講結唔結都一樣,咁男人又點會有動力結婚呢???

大家都係女仔,我絕對明白你感受,我曾經都經歷過你呢個階段,確係好痛苦,個bf係你既,你最了解佢,你問下自己感唔感受到佢對你的愛???你感受到佢的誠意嗎???佢所講的理由,你覺得係真or係藉口???

坦白講,做女仔做到要貼埋錢話同個男人結婚,佢都唔肯結,真係.......太唔京貴喇!!!

我之前都好恨好恨結婚,但就從來無諗過出埋錢,做到咁我情願唔結,我過唔到自己個關~~~

子爵府

我係一個一路都唔係好諗結婚0既人, 又同c6有共識唔要小朋友, 所以拖拖拖左好多好多年...
拖拖下拍左10年, 連我都覺得其實佢係咪都唔想結呢? 07年有日我個腦突然叮一聲, 同佢講話不如結婚, 無耐佢就求婚, 08年結左....

最重要你要知道佢係咪拖字決.... 拖拖下對女方好唔有利....

禁止訪問

男爵府

原帖由 mimi26 於 2009-3-5 12:54 發表
琴晚同佢傾過,佢又話唔係想唔結,佢話認同一定要結,只係要佢決定時間,佢話我同佢家人唔岩,佢唔想做一世夾心人,佢要解決到呢件事先安心結婚,我話呢件事根本解決唔到,係咪即係一世唔結?佢又發炆話佢唔知,咩都唔知,諗起 ...

解決唔到呢個問題, 一世都唔使想佢會同你結婚...
換一個人會比較好囉...

男爵府

原帖由 小manman 於 09-3-5 12:49 PM 發表
或者我思想比較傳統,我時時都覺得女仔選擇同居係非常不智的,同居即係生活上等同結左婚,但實際上卻係無名份既~~~

女仔做盡哂做老婆應該做的野,你都識講日日放左工就煮飯,男人已經享盡做老公的福利,根本對於男人黎講結唔結都一樣,咁男人又點會有動力結婚呢???

大家都係女仔,我絕對明白你感受,我曾經都經歷過你呢個階段,確係好痛苦,個bf係你既,你最了解佢,你問下自己感唔感受到佢對你的愛???你感受到佢的誠意嗎???佢所講的理由,你覺得係真or係藉口???

坦白講,做女仔做到要貼埋錢話同個男人結婚,佢都唔肯結,真係.......太唔京貴喇!!!

我之前都好恨好恨結婚,但就從來無諗過出埋錢,做到咁我情願唔結,我過唔到自己個關~~~

依點又未必既,我相信係因人而異~ 我都同老公同居咗5、6年,而且係老公主動同我求婚既!

我反而覺得樓主一開始已表現到太desperate 要嫁,男既就會覺得:妳跟硬我 / 我食硬妳~ 妳走得去邊?

樓主~ 妳選擇要結婚; 妳男友都一樣有權選擇唔結婚! 就算當初佢應承過妳任何野,妳覺得佢呃咗妳......起碼依一刻佢對妳好坦白 - 佢唔想同妳結婚! 妳不如放手啦~

妳都自知送上門比人踩,咁點解仲要繼續比人踩? 樓主我真係覺得妳好唔自愛,妳父母知道自己個女比個男人咁對待,一定會好心痛!

伯爵府

2024勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

你為麥同佢媽關係唔好?連見都唔見?
大帽山下某條村落黃色的小屋,住有羊爸爸ammy、羊媽媽sandy、羊哥哥reego、羊細佬ricky!

大宅

原帖由 小manman 於 09-3-5 20:49 發表

女仔做盡哂做老婆應該做的野,你都識講日日放左工就煮飯,男人已經享盡做老公的福利,根本對於男人黎講 ...

我是同居一年多先結婚wor(我覺得同居更能讓我認識對方),是我老公提出結婚的, 相反我問返佢做咩結婚, 佢話結左婚可以更明正言順錫我, haha, 我答佢結婚要註冊, 離婚又要找律師咁煩. haha.
樓主, 去開始新生活la, 還要去認清對方先想結婚, 你一直是為結婚而結婚只會行返你父母離婚條路!

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

結婚唔係兩口子的事,是2個家庭的事,你同他的媽媽問題,都真的是一件令人煩惱的事,你不想他迫你返去吃飯,但他自己返,你又不高興,雖然,口說沒有事..但我想你面口都不太好看吧!...你男友在這方面的憂慮,我多少都明白到.如果,你真的很想嫁給他,就要作出一些妥協吧....不要,太迫他了.....若是你肯退一步,過了一段日子後,他始終沒有反應,就算數了.
沒有辦法,主權在他身上.

男爵府

樓主,你唔好介意,其實,我覺你都有問題.雖然,結婚是你們兩個人,但涉及的是兩個家庭.特別你男友的亞媽,你唔可以唔見.那個始終是生他,撫育他成長的最重要人物.如果,你男友是個孝順的人,他真的會很害怕跟你結婚.真的,拍拖可以是兩個人的事,但結婚就不同了.如果,你跟未來奶奶的關係不好,真係好影響你們之間的關係,特別是結了婚,會很多argue.你男友會很慘,成為夾心人. 就算,你未來奶奶是如何難相處的人都好,你想想,他始終是你男友的媽媽.你拍拖可以不見她.但如果結了婚都不見,我就覺得真有點兒……,你說,你男友回去他媽咪那裡吃飯你都不高興.如果,我是你男友,我也不想跟你結婚.說真的,覺得你好煩.你不要介意,我這麼說.如果,你真的離開了你這個男友.往後結識別的,我覺得你都要同他的家人關係好一點,他也會珍惜和愛你多一點.

複式洋房

Totally agree. I think one of the main reasons he doesn't want to get married is because of the underlying problems between you and his family and him and your family. That would not only affect your marriage in the future but also affect your children's family values because you two would be their role model. Please therefore rethink whehter you really want to send the rest of your life with him.

原帖由 SkyTracy 於 09-3-6 14:18 發表
樓主,你唔好介意,其實,我覺你都有問題.雖然,結婚是你們兩個人,但涉及的是兩個家庭.特別你男友的亞媽,你唔可以唔見.那個始終是生他,撫育他成長的最重要人物.如果,你男友是個孝順的人,他真的會很害怕跟你結婚.真的,拍 ...

子爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章

我都唔明白其實名份真係甘緊要咩?
我覺得兩個人相處最緊要有愛,一齊感覺舒服.
一張結婚證書就可以綁住男人個心咩?如果男人要變心偷食,隨時都可以.
結婚係一生一世既承諾,要一齊行埋六、七十年既路,真係要諗得清清楚楚.

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 小manman 於 09-3-5 20:49 發表

女仔做盡哂做老婆應該做的野,你都識講日日放左工就煮飯,男人已經享盡做老公的福利,根本對於男人黎講 ...

我同c6都係同居先架,但都係c6求婚....我反而覺得要同居試下先至嫁,像樓主例子正是在同居時已知不適合結婚

翡翠宮

我都知依架好多人會先同居,但我絕對唔會選擇呢條路,我思想都幾傳統同保守~~~

又或者我聽到or我身邊好多case都係d同居密友個女仔好想結婚,但個男仔拖住個女仔好多年都唔肯結,實在太多呢d例子,又或者係有左先結,我個人實在好唔鍾意咁樣,但人地的野係人地的事,只係我唔會好似佢地咁~~~

大宅

小manman,

現在好少人敢這樣講,我都係好傳統同保守,睇法都同你一樣,不同的,是我這樣做,是希望有個安穩快樂的家俾我自己的小孩,而小孩係在期望中出生...同居&婚前有sex,始終都有時要take risk...當然,就算結婚都要take risk啦...

我身邊好多同事都係拍左拖一排就同居,男男女女對換畫都open,可能公司多外國人/外國長大/留學,佢地對ONS都視作平常,幾開放ga...所以,我結婚時,真係好多人都問"點解唔係同居先,覺得夾至結?"...我覺得,大家有不同選擇,就要為這個選擇take risk...

原帖由 小manman 於 09-3-7 12:04 發表
我都知依架好多人會先同居,但我絕對唔會選擇呢條路,我思想都幾傳統同保守~~~

又或者我聽到or我身邊好多case都係d同居密友個女仔好想結婚,但個男仔拖住個女仔好多年都唔肯結,實在太多呢d例子,又或者係有左先結,我個 ...

珍珠宮

好媽媽勳章 大廚勳章

原帖由 小manman 於 09-3-7 12:04 發表

又或者我聽到or我身邊好多case都係d同居密友個女仔好想結婚,但個男仔拖住個女仔好多年都唔肯結,實在太多呢d例子,又或者係有左先結,我個 ...

每人都有自己的選擇,我祗想說:[同居的男人吾一定吾想同同居女友結婚]

首頁
12345...6

尾頁

跳至