自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

回覆樓主:

呢到係有好多吾知事情始未,就當自己係判官既人。

大宅

heilok 發表於 18-1-26 17:56
亦係整件事最可悲之處。。。。。

大宅

回覆樓主

咁阿婆即係有偷,但第日心虛還返⋯⋯其實萬寧都好慘

珍珠宮

畀面勳章

阿婆真是有偷野。連官都話佢說謊。萬寧報警系道理,唔報就是人情。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

子爵府

維仔媽媽 發表於 18-1-26 18:58
阿婆真是有偷野。連官都話佢說謊。萬寧報警系道理,唔報就是人情。

其實報警是最公平的作法!
萬寧只是一間公司,佢有交稅,佢有這種問題肯定叫警察出來調查啦⋯⋯

不過X果+00毛好多人繼續撐婆婆咯

學會放下    發表於 18-1-26 20:13

水晶宮

回覆樓主

但懷疑佢有講大話
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

畀面勳章

nanananana 發表於 18-1-26 19:05
萬寧只是一間公司,佢有交稅,佢有這種問題肯定叫警察出來調查啦⋯⋯
你睇bk都好多人撐阿婆啦~幾時變到老人家偷野唔犯法架

水晶宮

好癲、我開始明白文革係怎樣發生。

學會放下    發表於 18-1-26 20:14

男爵府

回覆樓主

婆婆極度可疑,但疑點利益歸於被告,所以先無罪,唔係代表佢係innocent

珍珠宮

luckybaby2011 發表於 18-1-26 19:37
好癲、我開始明白文革係怎樣發生。
香港真係變得好恐怖

侯爵府

陪月勳章

辯方在裁決前再就印花之價値陳詞,認爲每個印花絕不值每個50港元,不過裁判官認為價値並非本案重點。裁判官黃雅茵裁決時表示,肯定被告在其面前說謊,被告雖非常可疑,但說謊的人不一定干犯控罪,而裁判官在比較被告的口頭招認、警方錄影會面、及被告於事發翌日歸還印花的舉動後,認為有細小的可能性各方面證供有不脗合之處,故不能百分百肯定被告有不誠實意圖或打算永久剝奪萬寧財產。

裁判官續指,被告稱自己視力欠佳,又遭警員誘導下招認,但被告在口供親筆寫出聲明時「字體秀麗、清晰、無東歪西倒」,故接納其招認可作證據。而萬寧保安稱被告曾口頭招認偷印花,但保安稱因時間久遠,庭上不能肯定被告說的是「係我偷咗」還是「係我攞咗」,由於口頭招認的證供非常重要,故裁判官不接納保安的口供。
對於被告稱自己須戴眼鏡才看得清,裁判官指她翻看閉路電視片段後,發現實情完全不如被告所述,被告聲稱想拿膠紙貼垃圾袋,但她拿走印花後即放入褲袋,一直都没有用。裁判官舉例指,片段顯示被告工作時的動作「表現非常之咁靈活」,而且連鏡頭不能捕捉的微小物件及微塵也能拾起,令裁判官非常驚訝,故肯定被告庭上說謊。

侯爵府

陪月勳章

但裁判官指出,因不知為何印花已被放回原處,可能是清潔公司收到消息後通知被告,但因不能肯定這點,基於案中有疑點,裁定被告罪名不成立,但表明被告行為非常可疑。

至於被告挑戰口供自願性,稱當時很驚慌,警察又說:「70幾歲嘅阿婆婆咁大年紀,77歲認左佢啦,唔使坐監,不過唔好再做啦」,被告指當時「警察叫寫就寫叫簽就簽」,沒有看口供內容亦看不到。惟裁判官並不接納其說法,指被告手寫的聲明字體非常秀麗清晰,沒有東歪西倒,間隔非常清楚,故不信被告看不到,又指雖然被告稱警察沒有向她複述警誡口供內容,但裁判官認為可能警員是有讀出,只是被告自己太驚慌而忘記。裁判官又指,反而警察證供清晰直接,沒有矛盾,故裁定被告的警誡供詞可呈堂。

裁判官接納分店經理證供,但對於女保安稱記不到當時查問被告時,她是用「攞」定「偷」的字眼,故不能接納其證供。

別墅

回覆樓主

不論事件!就對萬寧對呢件事既處理手法大家似乎都睇得太簡單!萬寧一邊話無刪過任何一個留言!到今時今日都仲不停刪緊!如不信可以自己去試試

侯爵府

大廚勳章

回覆樓主

法官情理兼備,放佢一馬
快樂烹飪好時光,天天都是快樂天。
互相幫助~

天氣仲係好熱啊

大宅

回覆樓主:

萬0唔報警號話,係人情.但內部知道會好麻煩,千絲萬縷

寶石宮

2023年兔年勳章

yume1437 發表於 18-1-26 20:03
不論事件!就對萬寧對呢件事既處理手法大家似乎都睇得太簡單!萬寧一邊話無刪過任何一個留言!到今時今日都 ...

依家去到7萬留言
因為萬0話無删除或舉報任何留言
本來可能轉勢又失過 個關公真高智慧

伯爵府

回覆樓主

如睇判詞其實阿婆真係講大話、cctv都明顯顯示左,網上真係好多判官.....
所以好多真正犯人都係咁輕判or 逍遙法外

子爵府

回覆樓主:

我之前冇留言,但感觉到婆婆冇可能吾知呢d係印花!

水晶宮

我講咗好多次啦,不過大公司實比人「蝦」返轉頭

首頁
12345...6

尾頁

跳至