自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

小胖鴨 發表於 18-2-5 12:00
我仔係鼻塞痰,咳不多,但持續好耐未好,
最後睇咗耳鼻喉科,原來變咗鼻竇炎。
...

請問你仔仔幾大? 鼻竇炎唔會發燒嗎?我仔成日傷風完就會早上咳幾聲,咳時有啲痰聲但唔勁,但只是早上一訓醒幾下,之後全日正常。。。試過去睇西醫食藥,都仍然早上咳。。。次次咁維持3星期至1個月

大宅

小胖鴨 發表於 18-2-5 12:00
我仔係鼻塞痰,咳不多,但持續好耐未好,
最後睇咗耳鼻喉科,原來變咗鼻竇炎。
...

今次佢傷風完又係早上痰咳,但加埋鼻塞。。。但我以為如果鼻炎係會發燒。。。我都驚佢鼻竇炎呀,塞左成一星期多喇。

請問鼻竇炎的話,會唔會好明顯有同平時傷風不同症狀?

大宅

魚仔餅 發表於 18-2-10 14:19
已經去睇左jm介紹嘅醫生,好轉中

請問醫生係咪都是比返平常的傷風藥,加敏感藥?

大宅

Katy3118 發表於 18-8-15 15:02
嚴重就要做手術呀,我初頭嗰陣由得佢無睇醫生無食葯,最後忍唔住睇左,食藥都唔掂,個鼻入面發曬,要做手 ...

請問係咪只是小手術?

大人鼻竇炎,症狀會好明顯嗎?係嚴重鼻塞?會唔會塞到訓唔到覺?

大宅

華美 發表於 18-2-11 09:55
嗯,有人介紹過比我,仲話如果佢話你無得救,你都唔駛睇第個架喇。 當時我囡無故腦抽筋
...

請問醫生睇左因咩事會腦抽筋既?

珍珠宮

回覆樓主:

洗鼻幫到你

珍珠宮

Ccccccc 發表於 18-9-26 09:45
今次佢傷風完又係早上痰咳,但加埋鼻塞。。。但我以為如果鼻炎係會發燒。。。我都驚佢鼻竇炎呀,塞左成一 ...

我仔之前又係咁睇左好多醫生,之後睇完耳鼻喉科就搵到原因,早上的痰是鼻涕倒流入喉嚨和氣管。要清左收左鼻涕痰就好了。

大宅

狐朦 發表於 18-9-26 10:09
我仔之前又係咁睇左好多醫生,之後睇完耳鼻喉科就搵到原因,早上的痰是鼻涕倒流入喉嚨和氣管。要清左收左 ...

唔該你呀 。。。我仔都唔知算係傷風未清,定有鼻敏感喇。。。不過家庭醫生估計佢鼻敏感因為佢傷風完,啲早上咳真可以持續成個月。。家庭醫生通常又開傷風收鼻水,化痰,敏感,大包圍

珍珠宮

魚仔餅 發表於 18-2-10 14:19
已經去睇左jm介紹嘅醫生,好轉中

請問每次診金幾多?我仔(未夠2歲)由7月中咳到而家,中間睇過4次趙崇就(每次820起)加n次家庭科/兒醫生 ,好轉左隔一陣又咳翻,呢個星期半夜2點例必咳醒,鼻水倒流好厲害,已經經常洗鼻聞哮氣都唔好,真係好心痛荷包又重創 (公司醫療包但都claim爆)

朋友叫我睇中醫但我仔連果皮水都唔肯飲

珍珠宮

Ccccccc 發表於 18-9-26 10:18
唔該你呀 。。。我仔都唔知算係傷風未清,定有鼻敏感喇。。。不過家庭醫生估計佢鼻敏感因為佢傷 ...

我仔果陣早上痰咳成3個月呀,我睇左中醫西醫食療,氣管,科兒科,耳鼻喉科都睇左第二個先搞掂,之前d醫生又係咁比抗生素佢食左兩個月又搵唔到原因,最後個耳鼻喉科醫生教我改食藥時間,食左收鼻水藥訓再係佢訓左6小時後摷佢起身食藥,跟住幾日就清左d痰,原因係佢訓太長時間,d藥力過左鼻涕又倒流入氣管,每日如是,好難好,如果唔係搵到方法,我而家仲煩緊。你試一試。

大宅

狐朦 發表於 18-9-26 12:04

我仔果陣早上痰咳成3個月呀,我睇左中醫西醫食療,氣管,科兒 ...

你仔仔幾歲呀?咁醫生係咪話佢因鼻敏感所以啲鼻水咁耐唔斷尾? 我家庭醫生就話過,敏感體質人士,人地正常傷風完咳1星期會好返既,敏感既人就要咳2星期咁囉(個時間只係打比喻)因鼻水倒流就咳耐啲。

我都轉黎轉去睇左好幾個醫生,普通家庭醫生,兒科。。。最後係食普通科個醫生啲藥有好轉,平時多數醫生啲藥1日4次,但通常我仔只食到3次(因訓覺時間之類趕唔切第4次),之後覆診醫生叫我食返4次效果好啲,咁連續3日食4次,就好左好多,但重係有dd未好晒。

大宅

狐朦 發表於 18-9-26 12:04

我仔果陣早上痰咳成3個月呀,我睇左中醫西醫食療,氣管,科兒 ...

我去銅鑼灣睇過1個兒科,佢就話仔係氣管敏感,之後叫我一回家換床單,洗窗簾,我順便抹房,洗冷氣機隔塵網。。。又真係又有啲效。。呢個醫生話hk好多小朋友都敏感,過敏感的人係預防勝於治療,一病親係會耐啲好,所以應該增強抵抗力晒下太陽,比仔學游水,注意環境清潔。

珍珠宮

Ccccccc 發表於 18-9-26 13:26
你仔仔幾歲呀?咁醫生係咪話佢因鼻敏感所以啲鼻水咁耐唔斷尾? 我家庭醫生就話過,敏感體質人士,人地正常 ...

問題 4歲時就出現,每次感冒痰就再嚴重,到5歲半時已痰咳3個月,都唔知點係其他小朋友唔會咁,係佢就咁嚴重,好彩醫生找對了方法後就好冇再發生由鼻涕倒流長期痰咳了,而家1年班,佢有鼻敏感,每次一病鼻涕好勁,而家每次感冒流鼻水都會訓前食藥6小時後再食藥,寧願將日頭果次藥換去半夜食。而家再沒有呢個問題了。

珍珠宮

Ccccccc 發表於 18-9-26 13:27
我去銅鑼灣睇過1個兒科,佢就話仔係氣管敏感,之後叫我一回家換床單,洗窗簾,我順便抹房,洗冷氣機隔塵網 ...

氣管和鼻敏感就一定有,我乜都做過晒換防塵蟎床單,吸塵蟎機,買左部萬幾蚊空氣清新機,煲乜煲物食療食丸,精油,聞氣,洗鼻,乜都試過,只係好小小,但過幾日又打回原形,d痰多到黃綠色,日日拍幾次痰,我灰到喊,真係好感謝醫生叫我晚上摷佢起身食藥,我初初有懷疑,係咪咁簡單,但一星期後果然好返晒冇晒痰咳。

大宅

Ccccccc 發表於 18-9-26 09:45
今次佢傷風完又係早上痰咳,但加埋鼻塞。。。但我以為如果鼻炎係會發燒。。。我都驚佢鼻竇炎呀,塞左成一 ...

我仔7歲。
其實病徵同感冒都類似,不過勁痰同鼻涕,
而且訓覺鼻鼾聲好勁,因為鼻塞晒。

侯爵府

Ccccccc 發表於 18-9-26 10:01
請問醫生睇左因咩事會腦抽筋既?

咩原因都搵唔到

大宅

小胖鴨 發表於 18-9-26 18:02
我仔7歲。
其實病徵同感冒都類似,不過勁痰同鼻涕,
而且訓覺鼻鼾聲好勁,因為鼻塞晒。

咁會唔會鼻痛架?

聽落好似都幾容易有鼻竇炎咁 ,我仔5 歲半,自己會唔醒起要呻鼻涕,佢自己呻會輕輕力呻得dd仔,佢一病我好忙碌 成日狂幫佢呻,驚佢谷到成鼻竇都係發炎。

大宅

華美 發表於 18-9-27 01:16
咩原因都搵唔到

辛苦媽媽爸爸喇。。一定會好擔心喇。

大宅

Ccccccc 發表於 18-9-26 09:59
請問係咪只是小手術?

大人鼻竇炎,症狀會好明顯嗎?係嚴重鼻塞?會唔會塞到訓唔到覺?

我係由鼻竇炎變左做慢性鼻竇炎,好麻煩,早知係咁一早睇左食啲藥就無事啦
手術唔知算大定細,全身麻醉做得唔算耐,但真係好影響生活同工作
嗰陣成日鼻塞同有鼻涕咁既嘢,最慘係一發就頭痛眉心痛,有時連眼下都會痛埋,又唔係去到超勁痛,不過影響工作同生活,訓覺又會塞醒痛醒,睡眠質素好差
做左好返曬
祝早日康復

大宅

狐朦 發表於 18-9-26 14:52
問題 4歲時就出現,每次感冒痰就再嚴重,到5歲半時已痰咳3個月,都唔知點係其他小朋友唔會咁,係佢就咁嚴 ...

你小朋友好乖,咁整醒佢食藥都制
你話整醒佢有嘢玩就話姐,真合作,乖仔

首頁

尾頁

跳至