自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

snoopybabe 發表於 18-3-6 08:51
我諗我呢世都儲唔到100萬

X2

男爵府

畀面勳章

回覆樓主

先去買份儲蓄保,不求回報,但求迫自己儲錢和保本,然後有第一舊$就投資磚頭或其他資產,如車位之類,持之以恆,好快可以財務自由

伯爵府

skylingac 發表於 18-3-6 09:16
節衣縮食。轉工 投資自己再轉工,
投資自己包括,學歴、語言、扮靚。
(好笑但真)搵男友,如果佢肯請下你 ...

你講得岩,搵個男人照顧到生活好好多,唔好講包養咁開心我都想,我前男友當時算照顧到我,基本上食住我唔使點開支,買野就有時叫佢送唔係就慳d,當時差不多全份糧去儲,前排買左樓首期加裝修,而家又要由0開始

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

努力

珍珠宮

回覆樓主:

打工收份糧死儲咋,十年之後無一百都有80萬嘅!

水晶宮

回覆樓主

錢係儲唔到的

係要開源

男爵府

我19歲果年, 除咗食早餐買個2蚊包同搭車來回用6蚊, 乜都唔駛. 人工比咗家用後, 每月儲到8千, 一年儲到十萬.
但之後開始儲唔到咁多, 讀吓書買吓嘢, 每月只儲四五千, 後來結婚, 用咗大部份積蓄買咗樓, 到而家升咗幾百萬, 但自住都唔會放啦.
買完之後繼續儲, 但有咗老公比家用後, 因為都幾多, 用唔哂, 所以會儲起, 加埋自已份人工, 一年儲五六十萬. 唔駛好似以前未結婚前咁慳, 因為有老公照住, 一年去幾次旅行買袋買錶食好哩. 喱十年, 我想買第二層既次數有N次, 但總有啲原因無買. 唯有繼續儲

侯爵府

snoopybabe 發表於 18-3-6 08:51
我諗我呢世都儲唔到100萬

正常有工作,做到退休的話,強積金一定有

男爵府

我記得有半年,我可以每月用幾百元。原因係我返北京長駐,食住車,公司全包。人工淨袋。

子爵府

sauNG 發表於 18-3-6 08:46
先儲第一個十萬,我都努力中

無錯,一步步逐漸向目標邁進
]

子爵府

慳,好慳。
唔出街食飯,唔買衫。每月計好必要開支,其餘錢全做定期。

伯爵府

我愛Corina 發表於 18-3-6 09:04
每個月儲$3萬,儲3年

賣身都儲唔到三萬

禁止訪問

回覆樓主

公爵府

ksviola 發表於 18-3-6 09:08
先set 個小目標~六萬
達成再加至十几萬
咁樣會好有成功咁因為單位變双位數

冇錯,當你0時,話要儲到兩萬,到儲到兩萬時同自己講唔夠要5萬,有5萬就set 10萬,有10萬就set 15萬

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Grid 發表於 18-3-6 08:38
明白$100萬在而家呢個時代已不是好多,好多人會話首期都唔夠俾但都想為自己訂下一個目標儲蓄下!

用咩方法 ...

人仔定期,月供股票

侯爵府

一定係開源,節流唔會幫到太多。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cheechi 發表於 18-3-6 09:14
首先要增加收入。如果目標儲100萬要幾年內完成,收入應有五萬或以上,每月開支二萬另儲三萬,三年後便有108 ...

話咁易有5萬就唔駛煩啦

寶石宮

fifiger 發表於 18-3-6 16:44
我19歲果年, 除咗食早餐買個2蚊包同搭車來回用6蚊, 乜都唔駛. 人工比咗家用後, 每月儲到8千, 一年儲到十萬. ...

咁樓主冇計老公果份,咁靠自己可否?

子爵府

回覆樓主

留毛學野
電台聽眾多謝張國榮救回自己https://www.youtube.com/watch?v=z50ltAiTtHs(已更新)
關於哥哥張國榮的一個感人故事,
反思何謂真,何謂愛。

珍珠宮

開心吸收勳章

appledai 發表於 18-3-6 08:47
掙多的才是王道

同意,搵得少,真係儲極都儲唔到

首頁
12345...7

尾頁

跳至