自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

Ahlite 發表於 18-5-23 12:15
我朋友都係新會人,但佢話大紅最靚喎! 睇來新會各處鄉下有唔同講法!!
在呢10多年先聽到話有紅皮分別,而家的柑皮好多都唔知邊度來,好多地方都有出品種,唔講喇,你地咪買紅皮喇

子爵府

Adayung 發表於 18-5-19 23:37
新會都有青皮,青皮不能做陳皮,功效不一樣。

男爵府

所以,要找可靠的中藥材舖買,佢地親自返內地入貨,青皮紅皮,好易分。
叫 "陳皮" ,必定是用紅皮柑。
用青皮柑晒,當然有人買,但價值功效也差很遠。( 青皮破氣 )
用靑皮柑晒,只可以叫 "青皮" ,不能叫 "陳皮"。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

20150618bb 發表於 18-5-23 11:38
新會柑桔係用青皮我係新會人

我認識嘅新會人話佢哋只會曬紅皮 。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

做個靚太 發表於 18-5-23 11:47
話時話,幾時係當造?我今年想試正自己曬~

妳想曬青皮定曬紅皮

珍珠宮

Ahlite 發表於 18-5-23 12:15
我朋友都係新會人,但佢話大紅最靚喎! 睇來新會各處鄉下有唔同講法!!

珍珠宮

AACheungCheung 發表於 18-5-23 12:46
妳想曬青皮定曬紅皮

我想曬紅皮
但都想曬D青皮

珍珠宮

Cara2006 發表於 18-5-23 12:25
我睇的中醫話,靚紅皮大陸都少,但紅皮先功效好。
佢話香港果欄為做生意,硬推青皮叫人晒,好多人唔識分就 ...

珍珠宮

miriam 發表於 18-5-23 12:33
我已過世既姑丈係中醫, 佢畀我媽既係 "紅皮陳皮", 估計百年歷史, 如非大病我媽都唔會拎出黎.

只有紅皮可做藥膳 。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

AACheungCheung 發表於 18-5-23 12:45
我認識嘅新會人話佢哋只會曬紅皮 。
你咪紅皮喇

大宅

20150618bb 發表於 18-5-23 12:35
在呢10多年先聽到話有紅皮分別,而家的柑皮好多都唔知邊度來,好多地方都有出品種,唔講喇,你地咪買紅皮喇:hap ...

我朋友成40歲人,佢屋企的陳皮同佢差不多年份,佢成條村都係晒紅皮,也有送過20~30年的俾我食,顏色同樓主的不同,不會是近十年才興起紅皮!

珍珠宮

做個靚太 發表於 18-5-23 12:47

我想曬紅皮

我想曬紅皮
-- 大約 12 月頭開始有 , 冬至前就無 (除咗貨尾) , 到時去果木欄問吓有未 。

但都想曬D青皮
-- 中秋過後先會有 。

珍珠宮

20150618bb 發表於 18-5-23 12:55
你咪紅皮喇

係呀 , 我一定曬紅皮 。

男爵府

AACheungCheung 發表於 18-5-23 12:52
只有紅皮可做藥膳 。

青皮 : 的確可以幫助消化,但破氣。

陳皮(紅皮 ) : 化痰健胃理氣。

貓咪達人    發表於 18-5-23 13:01

公爵府

miriam 發表於 18-5-23 12:33
我已過世既姑丈係中醫, 佢畀我媽既係 "紅皮陳皮", 估計百年歷史, 如非大病我媽都唔會拎出黎.
我屋企都係收藏大紅柑皮,已經有5大鐵箱,寫晒年份,我當佢金咁儲,呀仔呀女都各自幫佢地收藏一個大鐵箱既大紅皮

珊瑚宮

Ahlite 發表於 18-5-23 12:58
我朋友成40歲人,佢屋企的陳皮同佢差不多年份,佢成條村都係晒紅皮,也有送過20~30年的俾我食,顏色同樓 ...
40歲,有20-30年存貨,而送比你用,真係老友到老友,你會分別嗎?

男爵府

Ahlite 發表於 18-5-23 12:58
我朋友成40歲人,佢屋企的陳皮同佢差不多年份,佢成條村都係晒紅皮,也有送過20~30年的俾我食,顏色同樓 ...

對。中醫藥的 "陳皮" ,就是紅皮。
點會是近年的事?

大宅

20150618bb 發表於 18-5-23 13:02
40歲,有20-30年存貨,而送比你用,真係老友到老友,你會分別嗎?

佢送20~30年嘅俾我已開心到不得了,珍而重之啦(一包食左3年,第二包都唔太舍得食)!佢都話40年的已餘不多,留來自用正常不過! 我仲話30年後送翻一包俾佢(我曬緊) ,大家都笑說到時唔知有無命享

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

貓咪達人 發表於 18-5-23 13:01
我屋企都係收藏大紅柑皮,已經有5大鐵箱,寫晒年份,我當佢金咁儲,呀仔呀女都各自幫佢地收藏一個 ...
個箱野相信只有我同我家姐識係咩黎丫

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

Cara2006 發表於 18-5-23 13:03
對。中醫藥的 "陳皮" ,就是紅皮。
點會是近年的事?
我另一姨丈上幾代都係中醫, 同樣係 "陳皮 = 紅皮柑皮"

我地由得佢講喇

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

首頁

尾頁

跳至