自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

新秦先生 發表於 18-6-25 23:17
問世上有幾多愛
流露無限美善
象世間舐犢情深
親情俾盡三十蚊

伯爵府

回覆樓主

佢地搬雪櫃洗衣機一轉就出到門口,你親戚如果唔熟手,好容易係門口都糾纏大半個鐘

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

good_pig 發表於 18-6-25 23:18
老人家係咁, 佢睇到d野好簡單....

咁你執屋都要時間o既...

係啦, 係咁逼我揾親友搬, 話比番千幾佢地益自己人都好, 做乜比二千幾搬屋公司賺

我話搬屋公司專業D喎, 佢就開始有少少發脾四....

大宅

phoenixM 發表於 18-6-25 22:17
我準備下個月搬屋, 新屋位置與現在舊屋只相距兩條街
加上我自己一個人住, 所以要搬的傢俱不算多
最大件最重 ...

搵搬屋公司,咁短距離應二千樓下可攪掂,我就唔會打攪親友,欠人地人情。而且人地親友幫完你搬屋,你都要請返一餐好好睇睇嘅,都食你千幾蚊。 仲有專業搬屋公司,一個鐘頭左右就幫你搬晒過新屋 淨返d體力同時間去執新屋好過啦

phoenixM    發表於 18-6-25 23:34

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

Ytfc 發表於 18-6-25 23:21
佢地搬雪櫃洗衣機一轉就出到門口,你親戚如果唔熟手,好容易係門口都糾纏大半個鐘
...

我都係咁諗, 始終唔熟手, 到時可能雞手鴨腳

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

phoenixM 發表於 18-6-25 23:22
係啦, 係咁逼我揾親友搬, 話比番千幾佢地益自己人都好, 做乜比二千幾搬屋公司賺

我話搬屋公司專業D喎, 佢 ...

由佢發....

佢以為d親戚好想食一餐嘛....熱到死...

你去報左價先同佢講啦

phoenixM    發表於 18-6-25 23:36

男爵府

回覆樓主:

我最唔鍾意欠人人情。情願比錢人搬

伯爵府

回覆樓主

你話無雪櫃梳化得雜物都講得過去
有就咪啦,一個唔覺意人地整親條腰點攪呀
Or雪櫃責斷腳趾.....
你媽緊係想慳啦
但人情欠人又煩,真係咪攪,我黎緊搬屋朋友都係咁話唔駛搬運公司話幫手,但我照reject哂!

phoenixM    發表於 18-6-25 23:46

子爵府

phoenixM 發表於 18-6-25 23:25
我都係咁諗, 始終唔熟手, 到時可能雞手鴨腳

絕對係……你揾兩條友試下一齊“吞”個雪櫃出黎……睇下“吞”幾耐先郁一野……
“吞”完仲要上板車wor,搖搖䇄䇄幾牙煙……
過路口保證全程無障?一有級仔就頭痕……又班定斜板?
講真,板車呀、斜板呀、彈弓繩呀呢d架生又要班番黎,搞咁多野煩c啦……

phoenixM    發表於 18-6-25 23:46
老虎囡2010年2月10日於嘉諾撒出世喇, 早過預產11日~ 重6.71磅

伯爵府

2023年兔年勳章

phoenixM 發表於 18-6-25 23:22

我話搬屋公司專業D喎, 佢 ...

唔好介意!想問吓,其實係樓主你自己住嘅地方搬屋,又唔係你媽媽要搬,點解要同佢商量呢?

大宅

唔好諗自己搬呀唔係一定後悔因為你開始左就會發覺點解明明唔係好多野但係搬極都搬唔完,搬重野好講識唔識用力唔係話男人就一定識搬一陣扭親條腰就麻煩,有d$係要比人賺嘅,我前幾個月搬去對面馬路都揾搬運公司快靚正一陣搞掂晒,之後先慢慢執就唔攰

伯爵府

bonbonyy 發表於 18-6-25 23:41
唔好介意!想問吓,其實係樓主你自己住嘅地方搬屋,又唔係你媽媽要搬,點解要同佢商量呢?
...

當然最終決定權在我, 但因為前陣子我媽提議揾親友搬時, 我不置可否
但這兩天細想之後, 我覺得沙發, 雪櫃和雜物咁多, 都係揾搬屋公司好
點知今日同佢一講, 佢就有少少發脾四 (我估因為佢知呢幾個親友無乜工開, 想比千幾蚊茶錢佢地賺)

當然我如果堅持要揾搬屋公司, 佢無得反對, 但會因此嬲左我, 所以有點煩.....

伯爵府

zicat 發表於 18-6-25 23:50
唔好諗自己搬呀唔係一定後悔因為你開始左就會發覺點解明明唔係好多野但係搬極都搬唔完,搬重野好講識唔識用 ...

我都認同有D錢係要比人賺, 否則盞自己攞苦黎辛

原來咁多人都係咁近都揾搬屋公司, 好彩上來問下大家

水晶宮

回覆樓主

我上年搬過一條街,搵搬屋公司搬的,2600, 冇梳化冇雪貴,只有一個電視,同床祳,我吾揾人,一來欠人人情,2⃣️來閃親條腰就長手尾了,個人情還都還吾到呀,何必呢

用戶要求終止服務

回覆樓主

咁咪搵幾個人幫手,call gogo van 搬幾轉,每次都好平

男爵府

我試過搬同一屋苑,唸住慳附加的$500(十年前)自己搬雜物。以為好少野(三個人),日頭自己油油,傍晚開始搬雜物,結果連續搬了三天三夜才完成,每天只瞓好少。原來自己搬雜物好辛苦架。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

phoenixM 發表於 18-6-25 23:57
當然最終決定權在我, 但因為前陣子我媽提議揾親友搬時, 我不置可否
但這兩天細想之後, 我覺得沙發, 雪櫃 ...

d親戚做開搬屋就唔同,如果唔係做開,唔係話是彈一個男人就識搬屋

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

搬屋公司啦
親戚都未必得閒

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

回覆樓主

人情債好難還的,俾錢人搬唔駛煩
請勿打招呼~

大宅

phoenixM 發表於 18-6-25 23:57
但這兩天細想之後, 我覺得沙發, 雪櫃 ...

同呀媽講有fd主動幫忙咪得law,唔洗叫親戚啦

首頁
12345...7

尾頁

跳至