自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

大紀元??
原帖由 SandyKL 於 09-4-1 23:54 發表
美國有本身情報系統,更加有拒絕入境名單,以國家安全為由已可以啦,你一味話冇,拒絕相信,我都冇你辦法。以下我係網上搵到一段報導:

大紀元7月15日報導】(據中廣新聞陳映竹編譯)才在上個星期,參加過「譴責倫敦大爆炸紀念音樂 ...

複式洋房

原帖由 SandyKL 於 09-4-1 23:54 發表
美國有本身情報系統,更加有拒絕入境名單,以國家安全為由已可以啦,你一味話冇,拒絕相信,我都冇你辦法。以下我係網上搵到一段報導:

大紀元7月15日報導】(據中廣新聞陳映竹編譯)才在上個星期,參加過「譴責倫敦大爆炸紀念音樂 ...

唉~~我唔該你啦,美國所做係對外國人,有無試過一個人在加州成日遊行,就禁止佢去墨西哥州啊?呢度討論係一國呀.

唔好甘反動,下下將香港作為一個國家來與祖國相提並論啦.

如果一個人,你不能證明其違法(如果有,可以拘捕)就限制佢係自己國家內自由行動居住等權利.....我係話美國無呢只制度法律,也不可能有囉.我幾時講過美國不會拒絕人入境啊?您安給我的無講過的說話唔該你自己收返啊.

然後香港作為一個國際性城市,長時間接受普世標準,現在卻變成傾向認同,我對於如是真係唔知道講乜好喔.

你覺得只有小小變革小小不滿,知足常樂係好.不過要明白溫水煮青蛙呢個道理.

我好認真閱讀你辛苦打出來的回應,只不過可能回應或理解不如你理想.

請不要經常性假設我是如何如何,如果您根據我字面意思合理推論,甘就另計.

珍珠宮

原帖由 123by 於 09-4-2 01:23 發表

唉~~我唔該你啦,美國所做係對外國人,有無試過一個人在加州成日遊行,就禁止佢去墨西哥州啊?呢度討論係一國呀.

如果一個人,你不能證明其違法(如果有,可以拘 ...

咁加州同墨西哥州之間有冇海關啊?
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

複式洋房

原帖由 小寶貝兒 於 09-4-2 14:39 發表

咁加州同墨西哥州之間有冇海關啊?

甘係咪即係承認有海關就謂之獨立國家啊?宜家係咪分裂啦?

珍珠宮

原帖由 123by 於 09-4-2 17:20 發表

甘係咪即係承認有海關就謂之獨立國家啊?宜家係咪分裂啦?

唔係有海關就係獨立國家, 而係有海關即有權拒絕某些人士入境! 冇海關, 點樣分出入境呢?

複式洋房

原帖由 小寶貝兒 於 09-4-2 17:24 發表

唔係有海關就係獨立國家, 而係有海關即有權拒絕某些人士入境! 冇海關, 點樣分出入境呢?

有權係指,合理權限.

要有足夠合理理由才能限制一個人合法出入境需求.還有,香港呢個關閘已經並非國際意義上出境了,請update.

唔係獨立國家,但卻可以隨意限制一個國民的出入"境"自由,呢個海關權都幾大,有人贊成都幾恐怖.

海關主要職務並非限制自己國民入境掛?

珍珠宮

原帖由 123by 於 09-4-2 22:59 發表

有權係指,合理權限.

要有足夠合理理由才能限制一個人合法出入境需求.還有,香港呢個關閘已經並非國際意義上出境了,請update.

唔係獨立國家,但卻可以隨意限制一個國民的出入"境"自由,呢個海關權都幾大,有人贊成都 ...

下? 你係香港出入境, 都唔算出左境?! 咁點先算出境呢?

而且, 而家長毛係揸咩護照呢? 香港特區護照, 定係中國公民的護照呢?

如果真係特區已不成特區, 咁中國同香港之間又為什麼要設置出入境口岸?

男爵府

樓上好嘈

社民連都有好同壞嘅
淨係識鬧,咁同方向報、維園阿伯有乜分別?不過你鬧得高招少少之嘛!咪一樣XYZ!

杜葉之所以俾人尊敬,係有講有做,有提建議架.長毛仲好d,郁紋就:;pppp:

子爵府

原帖由 keroroee 於 09-3-31 08:48 發表
本身想投長毛, 但佢政綱寫(主旨):爭取新移民來港一年可申領綜援" ...

咁都得?!

琥珀宮

要入中國境就高舉一國,到鬧大陸干涉香港事務,又話係兩制,與大陸劃清界線,咁即係點?一國兩制,港澳獨有,全世界都搵唔到好似香港及澳門咁獨特既特區。

咁我又想問勒,港澳人士入中國境要拎住個回鄉證/咭,亦要通關,相反大陸人黎香港要簽證,而香港人拎住個回鄉證/咭入去,就可以係大陸長住,自由出入,點解呢?呢一種係大陸俾香港人既特權,點解當左係必然咁呢?

大陸可以釋出特權,同樣亦可以收緊特權,有權唔發簽證俾大陸人黎香港,事實港府亦要求大陸唔好發簽證俾果d有犯罪紀錄既大陸公民黎香港。相對黎講,亦可以唔發回鄉證/咭俾果d,佢地認為有可能會在中國境內造成滋擾既人。批准係人情,唔批准係道理。

你覺得梁國雄對大陸唔俾佢入境,如果有法、有理據去抗爭大陸唔俾佢入境係理虧,你覺得佢唔會用嗎?如果佢係一個咁順攤既人,就唔會有一直以黎,咁激既言行啦。

想佢能入到中國境吖嘛,得,取消香港特別行政區地位,變成大陸地方,不設關卡,大陸、港澳居民自由來往,無需任何證件囉,香港人會為一個梁國雄願意大陸咁做嗎? 我第一個表態反對。

原帖由 123by 於 09-4-2 01:23 發表

如果一個人,你不能證明其違法(如果有,可以拘 ...

禁止訪問

男爵府

所以...有份投長毛既朋友都支持佢"爭取新移民來港一年申領綜援(唔記得詳細內容, 但係有咁寫)

o係人地(政府)含晒濃既傷口灑鹽有幾難啫? 我都講過投票係公平...政府注資$6000入MPF戶口, 當時係有40票讚成:3票反對, 咁岩海嘯殺到, 如果唔係個個都賺啦, 到時粗口議員投o左反對票又會唔會咁大聲用粗口鬧番自己呢??

每件事都有唔同聲音,希望議員尊重投票精神, 選舉制度.

工欲善其事, 必先利其器, 希望議員能花點時間幫助教院正名, 功德無量!

原帖由 viewer 於 09-4-3 01:12 發表
咁都得?!

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原帖由 尼古丁 於 09-3-31 03:57 發表
你唔好咁講, 香港過往生活比現在更難的年代, 有個基層代表, 杜葉錫恩(西人)都代表基層, 冇社民連黨人的表演 。

註:當年還細, 屋企人講得過佢幫助,詳情我都唔知。 ...

唔該...杜太唔可以擺埋呢班垃圾道一齊講,葉女仕扑心扑命個個會一早就到,最後先走,唔洗做戲真刀真槍衝入區議會同班大男人死過,為窮人做左好多野,打好基礎,人地係一個"英國女人"點解一個外族人佢可以括出去幫我地,而呢班身為香港的人,口口聲話幫窮人,拉哂d老人家出來築圍牆,打住基層代表就會到呃人工,佢地做到咩呀?

未見過喎,睇唔到喎,仲要開香港先河提倡粗口文化,爛仔文化,唔岩聽就打,倒亂,張過氣台灣野蠻文化帶入香港社會圈,教壞下一代,仲要張文革鬥地主態度引入政府,果頭大大話要香港管治獨立,果頭張幾十年代野蠻思想帶來比香港市民.佢地係倒退而唔係進步.....

大家了解下呢兩個人啦,長毛推舉馬克思主意架,爛仔享受台式文化,兩個就張呢d野加埋炒成一碟比香港人送飯.

首頁

尾頁

跳至