自由講場

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

青春期係咁架啦!! 忍耐下, 其實可以唔理佢, 免得越講越火

子爵府

回覆樓主

上左三年班打後就係咁!我會問佢係咪學校學咁冇禮貌,我要返去問一下老師。好多時知衰就收聲,有時就頂咀,答你咁係呀ma,你問左好多次。開始嚴人煩!教小朋友真係受氣
http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

複式洋房

牛皇妹 發表於 18-6-28 11:12
上左三年班打後就係咁!我會問佢係咪學校學咁冇禮貌,我要返去問一下老師。好多時知衰就收聲,有時就頂咀, ...

係呀,上咗三年級之後就係咁,
至於老師方面,
反而係老師同我投訴,
話小朋友口沒遮攔,
成日亂講嘢 ,
我都有教佢㗎,
不過佢係要咁 可以有咩辦法

複式洋房

kitbebe 發表於 18-6-28 11:08
青春期係咁架啦!! 忍耐下, 其實可以唔理佢, 免得越講越火

其實呢個年代啲青春期係咪提早咗
睇返自己細個,
有咩唔啱都唔敢面對面咁樣話父母
真係年代唔同

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我女高小,有時言談間佢都會粗聲粗氣左,又無禮貌,我甚至試過大發雷霆去鬧過佢。事後傾計喊晒同我講,其實唔係故意,但控制唔到。我都解釋佢聽,我明白開始進入青春期,受汗爾蒙影響。情緒比較波動,容易被觸動。但無理由要其他人去接受忍受忍讓,你都唔喜歡明明無錯媽媽無啦啦鬧你。
自始每一次佢發作,我都會即時提醒佢,留意下你d語氣,同態度。佢都會即時道歉同態度轉返正常。
我甚至同佢講,佢識青春期,媽媽都識更年期。
有時我惡左少少佢都提點下我,媽媽你冷靜d聽我講。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

可能賀爾蒙影響,燥底
冷靜落黎慢慢傾
佢語氣差,唔代表憎你。正如大人有時一時意氣,講句野都衰d
冷靜落黎,傾下你感受。攬一攬,講對唔住、抱歉,一家人無隔夜仇

複式洋房

laing0722 發表於 18-6-28 11:17
我女高小,有時言談間佢都會粗聲粗氣左,又無禮貌,我甚至試過大發雷霆去鬧過佢。事後傾計喊晒同我講,其實 ...

睇到你啲分享好感動,
我相信,
你囡囡聽到你更了解青春期嘅變化,
都會識體諒你感受。

複式洋房

Charlotte_mom 發表於 18-6-28 11:17
可能賀爾蒙影響,燥底
冷靜落黎慢慢傾
佢語氣差,唔代表憎你。正如大人有時一時意氣,講句野都衰d

一字驚醒夢中人,係呀,佢勁燥底。。。

象牙宮

回覆樓主:

我一定會用我威嚴震返佢,問佢做咩咁惡咁大聲同我講野

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆樓主

朋友講嘅: 親子關係由細儲起,到青春期用黎燒
呢個階段有少少衝突係正常架,好好保持溝通,過左呢幾年又昇華到另一境界,到時又係收成期喇

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

留毛學野 我5歲仔已經對人我呼呼喝喝,c6仲稱呼個仔做大 BOSS

王國長老

SakaLove 發表於 18-6-28 11:19
一字驚醒夢中人,係呀,佢勁燥底。。。

唸返自己十幾歲點睇自己阿媽,就會明佢唸緊咩

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

我女都試過, 我會教訓佢。
黑面唔理佢, 直至佢道歉改過。
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

回覆樓主:

我小朋友今年升小四。
近來問佢野。講野比較串又或者比較悔氣。

我反問佢。點解講野要咁串/悔氣?
佢只答。係咩。
再過多半年。真係唔知点溝通。

珍珠宮

回覆樓主:

王國長老

sambb 發表於 18-6-28 08:29
唔鬧, 我通常都會用半講笑口吻,譬如:咦! 你今朝咁早食左野? 你食左個大聲公呀!
我仔好work, 佢會即刻 ...

其實係,佢地知衰,不過衝動左。硬碰硬只會升級(你自己都失去理智,點要求佢講道理?)
你沉著面對,佢地內疚就會檢討自己

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

高小開始青春期了,情緒會容易波動

我會提醒佢態度差,冇改善就開罵

我對於態度問題一向渣得好緊,小朋友同大人講嘢,尤其係姐姐,一定要有禮貌,在我家對姐姐講嘢冇禮貌係大罪

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

anyuser18 發表於 18-6-28 09:59
1. 改變自己語氣先,話唔埋自己都係咁佢學咗。自己都慢,講嘢細聲,會感染到佢
2. 佢大聲我會無反應。佢細 ...

子爵府

回覆樓主

我女小四,又係好大轉變,會駁嘴加黑面,

寶石宮

2023年兔年勳章

sambb 發表於 18-6-28 08:29
唔鬧, 我通常都會用半講笑口吻,譬如:咦! 你今朝咁早食左野? 你食左個大聲公呀!
我仔好work, 佢會即刻 ...

好辦法

首頁

尾頁

跳至