自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

樓主明白你亦覺得僱主沒有保障

象牙宮

人家外傭團結 +又有公民党。工党。支撐
雇主被外傭欺, 無人幫之外, 还會被一些港人批审。
可憐一族。無助者。

那些只會批雇主,留意到多數不怎解決問題,提供方法。
該是非雇主,也從沒用過工人,不懂外傭職責。不懂菅理家庭。
單是批評,而去理解別人,解決問題。哎。社會的敗類

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

vivibabyvivi 發表於 18-7-5 08:24
邊個政黨係撐佢地架?

d政黨撐唔撐就唔知,但一定唔敢得罪外傭,因為。。。一出聲幫僱主投訴外傭,外傭工會就會即時跳出嚟話你歧視
之前容海恩講過外傭假期周圍坐,阻住d行人,就已經畀班外傭工會投訴歧視外傭,抗議示威,搞到要出嚟道歉,最慘連自己恩師葉劉都唔幫佢

水晶宮

Memenn 發表於 18-7-5 07:49
4年以來,已經是請7個工人,有兩個甩底未到香港已話唔黎,2個搏抄我要賠償一個月人工,1個一個月通知自己辭 ...

最大問題,連香港人自己都唔團結,冇用的。你睇上次話虐待印傭,個僱主坐牢連層樓都要賠比工人,BK道德人士日日爆罵僱主。而工人性侵小孩的,往往不了了之,Bk道德人士都冇乜人討論,你就知,香港人總是對外人「道德高」、對自己人「苛刻」了

水晶宮

Memenn 發表於 18-7-5 08:30
哪個政黨支持外傭?
我們身為香港人,有投票權,需政黨為我們發聲,難道政府可蔑視三十多萬個有投票權的家 ...

之前新民黨有幫僱主,可惜自己香港人不團結,冇用的。

大宅

回覆樓主:

之前有單野話外庸非禮兩歲女,個女細個,證公唔可以作證。脫罪後反告顧主,要求賠償情感損失。顧主中產,申請唔到法援,打官司仲嘥錢,唯有焗住賠錢和解,條氣點順呀!香港顧主真係慘。樓同物價咁貴,唔係公一份婆一份點頂呀,托兒服務又唔夠,唯有揸頸就命忍氣吞聲啦。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

daisyma008 發表於 18-7-5 10:16
我果啲仲勁過劇集,兩年幾都有7個呀!
第1個:佢老公都來港做地盤,跟住又話要搬出同老公住。
第2個:醫院內既 ...
嘩, 你黑成咁, 7個都咁「獨特」! 咁現在還有請嗎?

我之前請過4個, 現在都怕了, 唔再請, D人成日話我冇工人唔得, 因為真係好麻煩, 個仔放學時間唔定時, 又多假期.....好多時左搵右搵EE, 但我都真係唔想再請工人。我唔係有運個種人.....好工人, 輪唔到我。
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

kwclau 發表於 18-7-5 11:03
之前有單野話外庸非禮兩歲女,個女細個,證公唔可以作證。脫罪後反告顧主,要求賠償情感損失。顧主中產,申 ...
我都有睇呢單野, 睇到都戥佢地慘, 直頭覺得有冤無路訴......
Childhood is journey, not a race.

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

agent都係揾相熟朋友介紹穩震多d.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

YY1101 發表於 18-7-5 07:56
大把曾經受害人入黎
最惨明知有病
黎香港醫

最衰呢d-->有病嚟香港醫
香港醫療已經不勝負荷,香港人等專科要等年幾兩年,仲要醫埋外人,對香港人好唔公平

瑪瑙宮

回覆樓主:

不嬲香港政府幫外傭多過幫比錢請佢地既人架啦。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

珍珠宮

eggcarol 發表於 18-7-5 10:59
最大問題,連香港人自己都唔團結,冇用的。你睇上次話虐待印傭,個僱主坐牢連層樓都要賠比工人,BK道德人 ...

非常認同
仲有d道德高嘅BK會員話要當外傭係一家人添呀,我心諗,你出少咗糧畀佢,睇吓佢點對你
一家人

水晶宮

hohoho2013 發表於 18-7-5 11:23
非常認同
仲有d道德高嘅BK會員話要當外傭係一家人添呀,我心諗,你出少咗糧畀佢,睇吓佢點對你: ...

果位BK外傭道德人士都有入左黎留言呀!

子爵府

政苦淨係會幫外人!
而且好多僱主事不關己,己不勞心!
呢到有好多槍口對入唔係對岀!
係,可能佢地工人好乖好聽話所以覺得冇必要規管!
但好多都衰呢!

男爵府

回覆樓主

D工人走得咁勁
請問你屋企situation 係點?
Eg: 幾多個小朋友,有冇老人家, 工人瞓邊?

想了解下

珍珠宮

eggcarol 發表於 18-7-5 11:27
果位BK外傭道德人士都有入左黎留言呀!

係?我唔知邊個,但話要當外傭係一家人ge, 喺BK點止一個

大宅

hohoho2013 發表於 18-7-5 10:55
d政黨撐唔撐就唔知,但一定唔敢得罪外傭,因為。。。一出聲幫僱主投訴外傭,外傭工會就會即時跳出嚟話你歧 ...

咁容個論點又騎呢D嘅

僱主的苦況係家傭跳工,肥了agent,助長外傭橫行,僱主又無時間無支援同外傭周旋,駝鳥地又比錢搵過個,惡性循環,又中伏。

當然市場上有做正當生意的agent,成功建立口碑,也有工人表現良好,我說是害群之馬如病毒般擴散,工人的朋輩影響亦很強,來時正常,日漸被教唆,左右又是斷約跳工成功例子,顛倒是非,工作態度日漸輕率無禮駁炒,僱主做的只能上來BJ呻呻⋯⋯還是要面對現實向政府政黨反映,要求對症下藥更治歪風?

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

真心覺得樓主慘。

我之前諗住就阿仔番學要搬屋,6299唔會過黎幫手湊仔仔,都比左7000 agency 請工人。

點知過幾日就有本區學校call waiting, 我勁開心,因為唔駛搬,又唔駛請工人,6299湊點都好過工人湊,聽得太多佢地的衰野! 我和c6都好開心地蝕左agency fee

唉,究竟香港幾時有人可以保障僱主呢?

男爵府

是是但但 發表於 18-7-5 11:04
嘩, 你黑成咁, 7個都咁「獨特」! 咁現在還有請嗎?

我之前請過4個, 現在都怕了, 唔再請, D人成日話我冇工 ...

無啦!當時親人出左意外,諗住有個工人幫手,點知就黑到呢…!

侯爵府

2024勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章

hohoho2013 發表於 18-7-4 22:08
最衰呢d-->有病嚟香港醫
香港醫療已經不勝負荷,香港人等專科要等年幾兩年,仲要醫埋外人,對香港 ...
我以前嗰件又係咁~
續左新約先開始跟我講小腹痛, 家庭醫生懷疑係疝氣, 寫紙入急症, 要做個小手術, 攪到我超級擔心, 標晒冷汗......

之後問返家庭醫生, 我續約前已幫佢做身體檢查冇事, 醫生話唔係突然發生, 係小時候已經存在,

嗰時我女已經小學生, 阿女話佢平時日間多數瞓覺, 之後我唔敢叫佢操勞, 直到完約。

千 山 我 獨 行......... 不 必 相 送..........

首頁
12345...7

尾頁

跳至