自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

公爵府

乖仔媽咪 發表於 18-9-29 23:48
我同你差不多,有一個超要好嘅朋友。佢後來結左婚,但冇生小朋友後,再傾唔到落去,因為佢會不停話我肥, ...
認同,如果相處得好唔開心,倒不如以後唔見

禁止訪問

水晶宮

或者咁講,我其中一位閏蜜都是單身,所以我很少在她面前講子女,夫妻關係的問題,除了明白佢未有這經驗,我也要在她立場想,這可能對她來說,都是一種炫耀。

公爵府

147741 發表於 18-9-29 23:31
我的身分就好似樓主朋友
其實我好怕好怕結咗婚嘅人同我傾佢嘅老公仔女
我覺得我無經歷過,無資格去比意見 ( ...
我無仔女,我都好怕好怕人哋同我講仔女

子爵府

EasYGo1818 發表於 18-9-29 18:29
小學中學都同一間學校,到大學同畢業出來都有一齊去旅行,但姖一直單身,呢幾年我結婚生b,琴日傾開大家嘅 ...

我的朋友大部份都未結婚生b,
有啲大家夾到的,有些已話不投機沒有見面,
其實真的很可惜,但沒有辦法

大宅

147741 發表於 18-9-29 23:31
我的身分就好似樓主朋友
其實我好怕好怕結咗婚嘅人同我傾佢嘅老公仔女
我覺得我無經歷過,無資格去比意見 ( ...

其實我地都係講下一啲家事、八卦下其他人、未來規劃,老公仔女都係賴過,當然都冇話突登去避邊啲topic, 因為我都唔算係Ftm

我諗係最近先覺得姖唔同左,係因為可能最近姖想轉工,所以自己本身都好煩惱,我因為唔開心而約姖出來,但發現姖一直咁電話,可能姖比我更加煩惱

大宅

1314625 發表於 18-9-30 00:15
或者咁講,我其中一位閏蜜都是單身,所以我很少在她面前講子女,夫妻關係的問題,除了明白佢未有這經驗,我 ...

嗯,呢樣嘢真係要注意

大宅

moerror404 發表於 18-9-30 00:11
有時都係大家互相體諒,話唔定去到有D位又會frd返,無鬧交就慢慢keep住啦

確實係,都咁多年,以前都試過有啲位唔想同佢講嘢,最後都冇所件事又frd 番

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

莫講話閨蜜,即使父母,老公亦如是,面對著不同的人,要說不同的話才能保持良好關係。

崩口人忌崩口碗,你一廂情願地呻你老公仔女老爺奶奶的事,在於你朋友的角度,可能是傷疤,或許他一直很介意人生欠缺這些,只要你能站在她的處景,就會明白她了。

我身邊也有單身的閨蜜,我極少向她訴說家裡的事,我們的話題依然是大家的偶像、旅行、工作、劇集,大家依然關係良好。

珍珠宮

回覆樓主

其實大家都冇問題,只係大家生活環境唔一樣,觀點自然唔一樣,講到圍繞自己生活嘅話題嘅時候會缺乏共鳴感~
你始終生完BB唔算好耐,諗嘢可能會偏激少少,尤其是當最好嘅朋友的分享唔到自己嘅心事嘅時候。明知佢冇共鳴,呢啲話題就可免則免,無謂影響感情!對號入座,你搵返啲媽媽級嘅朋友傾訴會啱d
人生不如意事十常八九,最緊要跌低咗識爬番起身!活在當下,珍惜所有。

伯爵府

錯別字令我好難睇姖= 佢

回正題, 我都有一個咁既朋友, 又唔算冇話題喎, 佢問候下我, 我又問下佢D野, 傾唔停

水晶宮

回覆樓主:

其實妳無心的幸福話題分享,正正等如刺痛著單身的朋友,答妳意見多數會唔啱聽,因覺佢無經驗,唔答又會覺得朋友唔明白自己。其實有無體諒到朋友的處境,佢單身,你所經歷的佢全部無經歷過,根本不會和她傾這類話題,因為我會顧及別人的感受,會傾下大家共同的話題,好朋友就是要互相體諒和包容,才可繼續走下去。

大宅

choc_choc 發表於 18-9-29 23:58
你心目中好朋友嘅定義係「應聲蟲」,你講乜,佢都要附和你。憑你話人「你生咗先同我講」「你都無經歷過唔知 ...

我冇咁同姖講
姖話我肥,我都話我都覺,目標係再減多幾多
姖話我要靠自己努力,我都同姖講我考埋個試就搵嘢做,我同姖都唔係鐘意哩埋屋企嘅人
只不過論做嘢搵錢,我真係唔及姖叻
以前都會諗自己要點點點,但到宜家團火冇左,開始認命,只係想搵一個舒服嘅地方生活,做一啲自己想做又做得開心嘅嘢
相反,姖宜家好想搵錢,可能係因為同我一樣認命,姖真系果方面比較難,所以要靠自己先可以做自己想做嘅嘢,所以姖宜家好多價值都以錢去衡量.....
姖都係盡量俾意見,我都明,我地都冇因為咁而鬧交,而只係我心入面有啲upset

侯爵府

話不投機半句多

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

ChristieMing 發表於 18-9-30 09:37
莫講話閨蜜,即使父母,老公亦如是,面對著不同的人,要說不同的話才能保持良好關係。

崩口人忌崩口碗,你 ...

多謝你嘅提醒

珍珠宮

kenshiro18 發表於 18-9-30 09:55
呢方面男人真係唔同
單身結婚都可以繼續做兄弟

Agree,我都覺得男人之間brotherhood 可以keep得耐過女人

公爵府

樓主朋友講嘅並非全錯,只係觀點與角度,而且都只係回應樓主嘅話題。其實,結咗婚生咗仔,更應接觸多點其他生活環境嘅人,否則只會圍爐自暖,眼界越來越責。我自己好宅,但兩三個月都會同舊同學,舊同事飯聚,好少講小朋友,但都好多話題,講下公司嘢,講下年輕人,講下非政治新聞,講下原生屋企,次次都好盡興。

大宅

ferrari2007 發表於 18-9-30 09:45
其實大家都冇問題,只係大家生活環境唔一樣,觀點自然唔一樣,講到圍繞自己生活嘅話題嘅時候會缺乏共鳴感~
...

真係得姖先咩都講

大宅

heilok 發表於 18-9-30 09:59
樓主朋友講嘅並非全錯,只係觀點與角度,而且都只係回應樓主嘅話題。其實,結咗婚生咗仔,更應接觸多點其他 ...

首頁
12345...7

尾頁

跳至