自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

chrisdina 發表於 18-12-6 09:26
我唔係香港
睇親婦科都要family dr referral, 唔容易睇多幾個
睇左2個,一個叫我長期食止血藥,我覺得好唔 ...
保重, 希望你快D搵到解決辦法!!! 我係你嘅話, 我驚我會DEPRESS!!!

水晶宮

如果太影響日常生活,切左嘅影響可能是相對小事!

大宅

回覆樓主:

我係過來人, 未到40, 未生過仔, 子宮腺肌不停影響我正常生活, m 黎足2 星期, 唔係講笑, 晚晚都嘔完先有得訓, 地獄式既生活,上年每個月入院輸血, 每次4-6 包. 幾個醫生都話你要割子宮保命. 最後上年中成功切左子宮, 保留卵巢輸卵管, 因為仲需要用.
而家完全回復正常, 血色素有12, 面色紅潤, 精神爽利, 加上keep 住做運動打網球, 身體十分好。而家後悔點解唔早d 處理。
個人意見, 如果真的嚴重影響你生活, 健康, 一定要儘快處理, 唔好拖, 年輕做左, 會快d 復原。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

冇卵巢的荷爾蒙,老得快好多,一定要留

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

中醫應該搞唔掂。
睇多個醫生,贊成就切。我媽都好年輕割左,一了百了無後患。

伯爵府

環保接龍勳章

首先要知什麼令你m嚟血崩, 因為你嚴重貧血, 所以個人會好虛.
我m嚟血崩係因為子宮肌腺症, 嚟2個星期, 每次都面青唇白唔想郁, 醫生比幾個option我, 切子宮, 食藥, 打針同帶環, 我先試食藥, 已食咗差不多2年, 好咗好多, 嚟準時, 少咗好多好多, 約5-6日完, 我唔知可唔可以寫藥名出嚟, 你可以問下你個醫生意見同關於呢隻藥資料, 你可以PM我. 我攞張醫生紙係香港藥房都唔太容易買到, 所以都你回診所配的. 希望幫到你.

珍珠宮

回覆樓主:

我兩個家姐都40倒切左子宮,一個連卵巢都切埋,只可以講後悔手術做得遲,手術後身體好左,面色靚左。佢地宜家已近60了

侯爵府

回覆樓主

我見d人話影響 講極都係個樣老
其實你身體咁虛 根本個樣皮膚個d都會有影響 病好辛苦 病同個樣老⋯⋯我揀老 人人都會老 你仲年輕 咁病落去有排捱

公爵府

生完BB未?

大宅

回覆 chrisdina 的帖子

我可以同你分享我的經驗,我2年前做左子宮切除手術,我係因為子宮肌瘤導致經血量多,結果引致血色素低,所以醫生建議可以選擇只切除子宮肌瘤,但好大機會翻發,如果唔打算再生小朋友,其實子宮切除係最治標治本的方法,結果我決定切除子宮,但保留卵巢同子宮頸,當時我40+
手術係微創,大約2小時,留院2日可以出院,手術後,完全無痛過,行動自如,只係頭一星期行動會比較慢,因為我自己就住,兩星期後已經同之手術前無分別,正常返工

至於手術後的影響,對於我係好多過壞,基本上暫時可以話係無不良影響,我不需要再因為紅血量多而困擾,反而每個月無月經,仲輕鬆左;血色素响手術後已經回復正常,亦不需要服食任何葯物;性生活正常,反而唔需要再擔心有意外發生;暫時我亦唔覺得自己老左或無記性左

醫生亦解釋過,我仍然會有更年期,一樣會有更年期的徵狀出現,只係會少左停經呢個徵狀

到呢一刻,我都無後悔做左呢個手術

以上只係我的個人經歷,每人的體質不一樣,所以不能一概而論,希望可以幫到你

伯爵府

只切子宮, 保留卵巢與平常無分別, 你30歲一定要保留卵巢, 分泌是從這而來, 子宮頸最好切埋(對性生活唔會有影響), 免有後患。

男爵府

我貧血十幾年,計我知道後,因m 量多,每次黎四五日到,入院幾次,指數係5/6到,後來食咗止血藥大半年後,好似精神咗好多,已回13,所以試下先啦,可能幫到,我只係頭兩日食,好方便

大宅

我同樓上jm好似我40+,一直受子宮肌瘤困擾
經期頻密,痛到癲,血量多,十次有五次會病…
两年前切除子宮(保留了卵巢)
真係輕鬆晒
身體好咗,性生活亦正常
對我來講好處多過壞處
你嘅情況比我嚴重
咁樣失血真係好影響你嘅情緒及健康底子
好好衡量一下

大宅

我有個朋友又係一黎m勁誇張,又血崩又暈低。佢好肥的,醫生話賀爾蒙同肥胖係相連,一定要減到肥賀爾蒙先會正常,之後就做縮胃手術,宜家冇咁肥,賀爾蒙正常番,冇血崩了。
好似話女人冇左卵巢會老得快D

大宅

Joant 發表於 18-12-6 14:10
其實你身體咁虛 根本個樣皮膚個d都會有影響 病好辛苦 病同個樣老⋯⋯我揀老 ...

好有道理

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Joant 發表於 18-12-6 14:10
其實你身體咁虛 根本個樣皮膚個d都會有影響 病好辛苦 病同個樣老⋯⋯我揀老 ...
同意, 尤其樓上有BK 媽話切咗都唔覺有咩影響, 賭一舖, 個個月咁大失血, 直言一句, 都唔會好樣好精神得去邊!!!

公爵府

chrisdina 發表於 18-12-6 00:29
因為血崩,fibroid 等問題已經困苦左好幾年
中西藥都冇幫助,一個月有起碼2星期因為m到攪到不似人型,又已 ...

我家姐果时子宮內膜移位,經量多兼嚴重經痛,个个月食panadol。后尾決定切,留返卵巢。都已經系十年前了,當時未夠40,我唔見佢要食药维持。

因为本身身体差,手术后回家非常虚弱,如果你決定做,记得揾定人照顧你及小孩。祝身体健康。
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

chrisdina 發表於 18-12-6 00:29
因為血崩,fibroid 等問題已經困苦左好幾年
中西藥都冇幫助,一個月有起碼2星期因為m到攪到不似人型,又已 ...

如果可以應盡量做存子宫, 因為朋友40歲也做了相同的手術, 也保留了你所講的卵巢, 但是一樣即時潮熱, 瞓唔到, 一夜流汗, 仲要加荷爾蒙補充劑. 而且我見佢要經常去洗手間....

一定有影響到身體的機能, 如果可以容忍到應該盡量保持原狀的.
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

珍珠宮

kitbebe 發表於 18-12-6 08:40
戴子宮環啦!會少好多經血的,咁後生唔好切!

點解帶子宮環可以少啲m?

子爵府

育兒性格勳章

我媽咪37歲時子宮生咗個良性瘤 (size都唔細),每月痛到不得了,後來做咗子宮切除留底卵巢。 個時我12歲識啲唔識啲,聽到佢同朋友講不知幾好,個個月唔駛煩,因保留卵巢一直唔駛食藥。 佢而家7x歲仲好健康,正常咁自然老去,唔會話特別早衰老。 佢只係做完手術後,腸胃比以前敏感咗,食多咗海鮮就會攪肚痛。

首頁
12345...7

尾頁

跳至