自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

我都試過3次係咁,
休息下就冇事,
醫生話代血糖低,
隨身帶住d糖,
暈暈地就食粒糖

用戶要求終止服務

lammmm16 發表於 19-1-26 23:11
幾日前朝早返工,地鐵好焗,慢慢眼前一黑暈低就暈左幾個站先醒。入左醫院,照左心電圖等等檢查都無事,加上 ...

上網search vasovagal syncope
近半年我都試過幾次
Call埋白車
冇野可以做
如果要企得耐可以著壓力襪
或是知道自己咩事想暈(我兩次都因為嘔)
要訓平個人

琥珀宮

幾日前朝早返工,地鐵好焗,慢慢眼前一黑暈低就暈左幾個站先醒。入左醫院,照左心電圖等等檢查都無事,加上 ...

去驗血,可能貧血

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我試過呀,心臟科醫生做晒所有test都搵唔到原因,就歸類為迷走神經short左

不過我都仲wing左幾日,我估係耳石問題,最後真係耳石移位,因為我做左耳石復位就即刻冇暈。

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

其實撞正m到,焗一焗真的好易暈,所以我常備老人香水,一焗即聞

侯爵府

早幾日我半夜起身去廁所,忽然暈到在廁所門外,撞到個頭好痛先識得醒番,我又係剛好m到,諗住睇中醫
2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

水晶宮

回覆樓主:

m前?或你有冇食緊咩藥

我以前試過m前暈起地下,m黎暈到落唔到床

我果時因為m痛食緊隻賀爾蒙藥,好大副作用,又肥,又訓唔著,皮膚又乾,又成日暈跎跎

停了隻藥之後全部回復正常,冇晒事

珍珠宮

一早離床暈,一般同血壓驟升有關,你有冇量血壓幾多?

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我陀住我女的時候試過兩次係街市行行下突然間好暈,想訓低咁濟,即刻搵個位坐一陣就無事

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

可能貧血?!近排有做身體檢查嗎?如血色素太低, 加上空氣流通差, 都會暈

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我好多年前,試過有段時間係咁,突然在家暈了,就算好返,之後一段時間都覺得好似暈暈地咁。
但check過哂冇事的。
之後隔了一兩年,都試過兩次咁樣無故暈倒。情況一樣,但check完又冇野... 跟住呢10年8年都冇再出現。(touch wood)
Childhood is journey, not a race.

用戶要求終止服務

好多謝咁多位jm回覆!

其實我當時係地鐵坐低,但都照暈落地

大宅

Seilunica 發表於 19-1-27 00:17
我都試過,一焗就會覺得好暈,仲會肚痛,通常因為血糖低,或者感冒未清,如果開始覺得有少少唔舒服就一定即 ...

我上個星期又係咁樣係公司暈咗,又係有啲肚痛,醫生又話係迷走神經所以跟住暈,其實都唔係好明佢講乜,淨係話我有啲感冒。

用戶要求終止服務

回覆 Ka_BB 的帖子

haha係呀,我聽醫生講迷走神經都唔知講咩 不過我驗左血無貧血,我諗可能真係呢一類

別墅

回覆樓主:

我有低血壓,都試過幾次,暈之前會聽唔到嘢

用戶要求終止服務

我暈之前睇野會粒子化,然後就黑左無意識。。。

大宅

熱血金章

食維B加鐵丸
再睇中醫調理吓

子爵府

無架, 慣左後, 只可以企係到發生就搵地方坐, 坐係到發生就搵地方躺, 飲d水, 無就唯有忍, 期望唔好失去意識, 搭地鐵發生我會係意識仍然支持到之下落車係月台坐低透氣

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

試過捐血後有食餅都暈低

子爵府

lammmm16 發表於 19-1-27 09:34
好多謝咁多位jm回覆!

其實我當時係地鐵坐低,但都照暈落地
我都試過一次坐地鐵企喺度,爭一個站到目的地,
突然抖唔到氣仲想嘔,架車一停一開門即刻衝出月台!
點知一開門同之前未開門果種反差大到我想休克
我一隻手撐住幅牆叫自己唔可以失去意識,好彩頂到~
好驚唔知咩事打番去請假兼睇醫生,醫生都check唔到D咩~
見我打錯字唔洗客氣可隨意提醒我,請勿縱容我

首頁

尾頁

跳至