自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

唔著重抄寫的幼稚園??? 講咩, 幾多入咗維嘟李亞之後, 嫌太小抄寫, 轉去黐筋完返學, 都係為咗多d 抄寫ar~~

原帖由 Allie 於 09-5-5 21:18 發表

係, 可憐的填鴨仔! 真係唔明, 而家D家長成日話想搵間唔著重抄寫的幼稚園比小朋友, 想佢有個開開心心童年, 但轉個頭自己又係屋企行填鴨式教育! ...
教導孩童, 使他走當行的路, 就是到老也不偏離.
天下間沒有教不會的孩子, 只有不會教的父母!

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

原帖由 linfranki 於 09-5-5 21:29 發表
唔著重抄寫的幼稚園??? 講咩, 幾多入咗維嘟李亞之後, 嫌太小抄寫, 轉去黐筋完返學, 都係為咗多d 抄寫ar~~

唔係瓜? 可能又係因為愛比較! [見人地阿女識寫句子了, 點解自己阿女重係填緊色呢? ] 但又唔諗下, 大家都係返學三個鐘, 人地學校用哂D時間教寫字, 重邊有時間發展其他範疇呢?

而家成日強調要全人發展, 但好多野都要時間慢慢浸, 但用填鴨方法就係最快見成效而又最容易量化個結果.

民房

我覺得呢, as long as 個小朋友係開心既, 願意學既, 早D比佢學生字, 有好無壞. 我自己有對孖仔, 有一個好中意睇字咭, 另一個望兩眼就閃開自己去玩. 根本就無得迫既.

至於係咪炫耀之類, 在乎自己一心既姐. 每個父母心底里面都其實希望自己BB叻, 至於係咪做比人睇, 係另一回事了

禁止訪問

大宅

我尋日都有睇, 我覺得果兩個媽媽好似傻婆咁, 快到自己都讀唔切, 個 b 想唔眼訓都幾難。
雖則話 bb 3 歲前係腦部發展既黃金期, 但唔係咁迫法。唔怪之宜家 d 小朋友越黎越早熟, 比 d 父母迫到佢熟, 熟到未讀完幼稚園已經有壓力, 有 d 小一已經受唔住壓力睇唔開。

禁止訪問

子爵府

節目中所講的格連杜曼閃卡蒙特梭利教法,各有各的特色,相信無話那種方式是最好,主要針對不同性格的小朋友.
有人提到閃卡教法,創辦人格連杜曼研究指出0-3歲的小朋友的腦袋其實是潛能無限,如果在此時加於培訓的話,效果會更好,他亦提到幼兒愈大去學會愈難學得好,所以推倡早早便去閃的方法,當然亦要配合小朋友的喜惡程度及閃的技巧.
亦有家長會認為小朋友噤細過要學這些中英文數點好慘,其實慘的不是小朋友,只是家長認為小朋友慘,不要當那是慘事,是學習的一種,小朋友無興趣自然會唔看,有家長所以只比玩具小朋友玩玩,這樣小朋友就不慘嗎? 黃金時間就這樣浪費了.
但個人認為,學早人一步左都唔係表示會叻過人,亦不表示那種教學方法很差勁,加上節目中對這些教學方式的理念沒詳加說明, 當閱讀有關書籍加深了解後便更加明白,更可以選擇適合的教學方法去教導小朋友.

珍珠宮

好媽媽勳章

我覺得片中的兩個媽咪閃得和講得太快, 很懷疑小朋友是否入腦, 特別對那個5個月大的bb女用閃咭, 太辛苦那位bb啦, 不如俾佢開開心心玩下玩具先.

我自己係過來人, 自問記憶力強, 背野最叻, 但上到中學後, 發覺識背書係唔夠架, 要識背誦和同時識分析先得, 而且數學太差僅僅合格, 差點連大學都升唔到.

所以我而家教仔, 係生活化教學, 利用身邊的人, 事物和情景去教, 唔會強逼佢死記.

男爵府

請問那兒可以重看 ????
http://i92.photobucket.com/albums/l29/chrisyam/Christmas/160711198.gif

男爵府

好媽媽勳章

要日閃夜閃???

原帖由 jaycee_mami 於 09-5-5 23:17 發表
我覺得片中的兩個媽咪閃得和講得太快, 很懷疑小朋友是否入腦, 特別對那個5個月大的bb女用閃咭, 太辛苦那位bb啦, 不如俾佢開開心心玩下玩具先.

我自己係過來人, 自問記憶力強, 背野最叻, 但上到中學後, 發覺識背書 ...

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都有同感,成個儍婆咁,動作又快把口又快係咁飛0的卡出來(但係發音又未必正確播,0西氣!);見到自己個阿媽咁有娛樂性,阿b都會係咁依應酬吓卦

原帖由 xl_bigbig_b 於 09-5-5 22:44 發表
我尋日都有睇, 我覺得果兩個媽媽好似傻婆咁, 快到自己都讀唔切, 個 b 想唔眼訓都幾難。
雖則話 bb 3 歲前係腦部發展既黃金期, 但唔係咁迫法。唔怪之宜家 d 小朋友越黎越早熟, 比 d 父母迫到佢熟, 熟到未讀完幼稚園已 ...

公爵府

好媽媽勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

杜曼理論係要閃得越快越好, 慢的話 bb 才會悶. 我實際操作過亦發現如此.

杜曼同蒙氏係 2 件事, 教學目的包含範圍亦不盡相同, 好難比較. 我見 d 人去上杜曼個仔演講, 但未知佢地有幾多睇晒杜曼 d 書呢? 如果單以教曉 bb 閱讀為目的, 家長自己卻連杜曼作品都唔睇下, 我真係懷疑運作成果會有幾大.

個人認為杜曼並非不可行, 只是絶對不是小朋友唯一學習的途徑. 就算蒙氏都唔係話叫你個小朋友去玩, 而係透過工作活動去學習.

我極同意樓下有位講, 到中學以後, 背誦已經唔係幫得學生幾多啦....各位父母執生....

男爵府

畀面勳章

原帖由 dianali0502 於 09-5-5 19:28 發表
其實真係好現實去睇,父母想仔女"嬴在起跑線上"係為咗乜?因為父母大部份都假設,讀書叻然後成績好,出黎會搵到份好工,搵到份好工就收入高,咁就生活過得好。
講到尾都係想仔女未來生活過得好

咁首先係咪真係讀書叻就會搵到份 ...

非常同意

男爵府

畀面勳章

原帖由 YongXin 於 09-5-5 23:53 發表
我都有同感,成個儍婆咁,動作又快把口又快係咁飛0的卡出來(但係發音又未必正確播,0西氣!);見到自己個阿媽咁有娛樂性,阿b都會係咁依應酬吓卦

...

珍珠宮

完全同意。
其實細細個比小朋友咁多嘅催谷,可能會忽略咗佢哋其他嘅發展。我個人比較喜歡美國哈佛嗰套多元智能發展,比小朋友選擇佢哋學習嘅渠道,增加對事物嘅好奇心,呢啲對小朋友長遠發展會更有持久功效。

我喺香港、中國同美國都工作過,對一般嘅香港同中國大學畢業生都有同樣嘅問號,這兩個地方嘅教育制度都比歐美嚴謹,但佢哋嘅創意同問題解答能力就真係不成正比。某個程度上令我懷疑現今嘅香港同中國教育制度,目的到底何在,除咗增加競爭性外,實則功能係邊。

我小朋友3歲多,最近亦有用閃咭,但只係用遊戲形式做吓配對。節目中嗰位媽咪用閃咭嘅速度有啲嚇人,壓力感似乎過大。中國都好興用呢套,但個人就覺得增加小朋友對新事物嘅興趣更重要。但每位媽咪都希望將自己認為最好嘅比小朋友,所以好難講邊門邊派先係最好。

有興趣知道更多有關MI嘅媽咪可以睇吓呢個連結:
http://www.pbs.org/teachers/earlychildhood/articles/learningmodalities.html

原帖由 新地 於 09-5-5 17:25 發表
其實我睇完呢集覺得好恐怖, 咁樣閃法好似催眠咁, 我其實無買d咩特別教材比囡囡, 雖然唔知咁啱唔啱, 我只係想佢嘅童年開開心心, 健健康康, 循序漸進咁成長, 依家好多家長咩都想子女早d學, 可以快人一步唔好執輸, 香港 ...

侯爵府

好媽媽勳章

原帖由 dianali0502 於 09-5-5 19:28 發表
其實真係好現實去睇,父母想仔女"嬴在起跑線上"係為咗乜?因為父母大部份都假設,讀書叻然後成績好,出黎會搵到份好工,搵到份好工就收入高,咁就生活過得好。
講到尾都係想仔女未來生活過得好

咁首先係咪真係讀書叻就會搵到份 ...

完全同意你所說的~!
現今父母太過著重於小朋友係學術上既表現,有幾多人又真係做到放開手,位處於小朋友角度出發去發掘及培養佢地天賦的長處及能力?!我自己係一個懶媽咪,真係冇咁好心機去教小朋友呢樣果樣,亦冇安排佢地出去學東學西,最多只係每日抽少少時間陪小朋友閱讀故仔書。

不過... 讀書,真係好講一個緣字!我三個小朋友,三個人都係同一個隆捐出黎,但佢地都有唔同性格,唔同既學習能力,老大,鍾意一邊玩一邊學,對佢來說最緊要有得玩...老二就到三歲先突然開竅,愛上學習同閱讀...至於老三仲神奇,佢好似天生就愛書咁,16個月大己可以自己讀書讀字。

唉,講到尾...好多野都冇得迫,亦唔好因為自己嘅FANTASY而去扭曲小朋友囉~
§ 為左食得好又健康啲,靚太橫行廚房中… §

珍珠宮

我喺北京曾經同一啲教育官員及幾個中國一等一級嘅幼稚園教育人員傾過,佢哋將幼教提早到6個月嘅BB,每日用30分鐘講故事。但係咪真係對小朋友嘅發展好,只可以講『見人見志』喇。

但有樣自己會認同嘅係,0-3歲嘅小朋友聽覺發展得好快,對話、音樂都可以幫到小朋友。我從小用3-4種語言同小朋友溝通(因家庭環境需要),佢而家可以因應對方嘅溝通語言,自己轉台,呢點係佢過咗3歲後先發現到。但唔好嘅地方係佢2歲前嘅語言能力比其他單語言小朋友差,比較擔心。

原帖由 jojoplanet 於 09-5-5 17:51 發表
我覺得到佢k2或者k3開始學多d字黎應付小學係ok, 但係節目中有個家長個小bb都好似未坐好好己經要小朋友咁就太離譜...

禁止發言

好媽媽勳章

首頁

尾頁

跳至