論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

睇完你的post, 笑左出黎, 但當然向你身上就真係火很滾, 請一個完全無出個國的工人, 仲要語言上有問題, 你要好有內性去train 佢啦, 不過如果個工人無心學/改, 你都唔好太size時間向佢身上, 唔係你連血都要嘔埋! 祝你好運

民房

我都唔知d c6真係可以咁大方,如果換轉係我餐飯煮得唔好食(有說話比我聽),屋企地下唔乾淨(一定有說話聽),但同親佢講姐姐d嘢,就話算啦慢慢教,真氣死我

原帖由 DoReMi媽媽 於 09-5-12 13:19 發表
血 ~ 我日日都嘔緊 噚日先為咗公主同我死佬炒咗, 日日我就對住公主嘔血, 佢竟然扮我o既語氣嚟揶揄我, 真係火都嚟, 唔係我日日咁樣嘔血嚟叫公主做嘢, 佢 ...

民房

佢地的training未就係學呢幾句"退唔字" & "all 唔機得"

原帖由 火很滾 於 09-5-12 16:49 發表

果件大小姐走左啦.佢接受唔到我地,自我請辭左啦.依家哩個係新架.哩個唔同架喇.佢咩都唔識架.最``叻係退唔字~退唔字,all 唔機得.退唔字.

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

我個件連'退唔字'都唔繞講 叫佢唔好開大水喉洗魚洗菜日日叫極都唔聽 教左佢好多次點開1:99漂白水倒渠口,琴日比我見到佢張支漂白水直接倒落渠口,我睇到眼都凸埋
我巳經嘔左血兩個月 而家仲好有衝動想撼頭埋牆c咗去 如果唔係好快變癲婆

公爵府

牛年勳章

'退唔字' bb~ 知幾海, 唔係all海......

我笑到爆晒燈, 眼水都標, c6係後面以為我痴左線........

至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

公爵府

牛年勳章

火很滾 What a good name!!!

禁止訪問

伯爵府

好媽媽勳章

原帖由 Carol999 於 09-5-14 00:01 發表
'退唔字' bb~ 知幾海, 唔係all海......

我笑到爆晒燈, 眼水都標, c6係後面以為我痴左線........

最勁係'退唔字'

複式洋房

我之前都有件呢 D 極品, 洗菜洗肉唔識, 煮野煲飯唔識, 做俾佢睇就走左去, 搞到我日日返工返黎洗好煮埋佢食。

假宗教信徙, 話唔食豬, 仲要係同豬一齊煮過既野都唔食, 話會溝到有豬喎~ 我紅青蘿蔔加豬肉煲湯梗係唔飲啦, 花膠豬肉、響螺頭豬肉、雞腳豬肉果 d 湯, 佢又飲喎, 仲要食晒成個煲入面 D 花膠、響螺頭、雞腳果 D 囉 ... 問"有豬肉喎?" 笑笑口答我"我知啊~"

小朋友沖涼, 搞到小朋友嗌晒救命同喊, 試水可以將隻手放係小朋友背脊之後就開水, 咁做乜要佢隻手試水? 小朋友背脊都試緊啦~ 試完仲要唔理係凍定熱, 都係沖架喇 !!

一日拖五次地, 次次都用唔同料, 洗潔精、漂白水、綠水、藍威寶、清水 ... 我有時間表架, 時間表一日兩次, 但其他野又唔見佢做齊啵。有次叫佢抹下燈制, 佢就叻啊 !! 全個廳既燈制都抹晒(都係得四個制...), 白一白, 靚一靚~ 但房既就唔抹, 問佢點解? "我以為太太你唔會睇囉 ..." ... 呢下點答佢好?

我將 d 藥品同筆放到高過人頭既櫃入面, 但放工返黎日日都見到小朋友囉黎玩緊, 問點解? "小朋友話要囉~" ... 我放咁高黎做乜? 不如放低d, 方便小朋友自己拎啦!! 小朋友叫你食屎去唔去食?!

去接小朋友放學, 一去兩個鐘, 問點解? "我見到朋友傾計~" ... 不如放你半日假俾你同個朋友傾計好唔好?

小朋友去公園玩唔願返屋企, 同小朋友角力拔河, 最終小朋友甩"交", 佢做工人既日子都到此為止, 算我無福消受, 用左唔夠一個月咁大把~

來來回回係佢身上駛既錢, 仲慘過囉去賭, 形容去"倒"就差唔多~

所以都係勸你一句, 都係趁早炒佢~ 我地無辦法理解到佢以前既生活, 所以永遠都理解唔到呢類野人個腦諗緊乜, 而我工人俾我炒果日, 佢竟然喊晒口, 但係多謝我, 仲要給我一個熊抱。可能佢都等左呢日好耐。

我是王晴豬之媽媽,我叫王師奶,嘿

公爵府

牛年勳章

原帖由 sillything 於 09-5-12 23:34 發表
退唔字,唔知典解你工人講說話我一睇,全部唔水思巧就明哂!mouth:mouth:" /> 我以為個個都得,原來唔係!

嘩! 你都好勁! 係咪受過長期訓練(或煉獄)?? 一睇唔水思巧就明晒喎........!??!?

大宅

原帖由 晴~* 於 09-5-14 00:53 發表
我工人俾我炒果日, 佢竟然喊晒口, 但係多謝我, 仲要給我一個熊抱。可能佢都等左呢日好耐。

你好...慘...但係..好攪笑!!!

我睇哩個topic笑到肚痛...
希望我黎緊唔駛打哩d野俾你地笑啦...:lol:

男爵府

個新工人,將我看完婦科的藥掟了,叫她去搵,話沒呀,咁點呀,太太..... 你知啦d藥好貴啦,仲要對唔住都沒,,,仲要同你扮nice...嘔血

我同你一樣,頌要係前兩曰咋,一樣婦科藥
我老公叫佢搵,佢話搵過冇喎,之後我同老公講我全日都在家都冇見過佢搵嘢

伯爵府

好媽媽勳章

我果件...今晚原本行去掉垃圾,但行到門口見到亞sir用key lock 左度gate,跟住行返轉頭話聽日先掉,我坐係sofa即刻問佢: why dont you throw the rubbish tonight?huh?need to leave it for tomorrow?
佢竟然答我亞sir locked the gate....
我真係唔係好知究竟我比條key佢做咩野
我即刻叫佢入房拿條key 去掉垃圾,真係想叫佢掉埋佢自己
件事仲未完,話說亞sir 返night shift,我開門見到佢係入面locked the gate,咁我拿條鎖匙出黎同佢講你咁樣亞sir tomorrow morning cannot open the gate, u need to use the key to lock it....講得咁明,佢仲話聽日用key lock係咪,真係同樓主個名1樣, 只係1樣野,1邊做動作1邊同佢講,講黎講去都唔明 講到我發皮4佢先明 angry c 我啦

男爵府

原帖由 Carol999 於 09-5-14 01:17 發表

嘩! 你都好勁! 係咪受過長期訓練(或煉獄)?? 一睇唔水思巧就明晒喎........!??!?

我同樓主個case好似,但我同我亞媽忍咗快3個月啦,今日終於要求agent換人...又要一大筆,死人無能政府,
我都經長期訓練,唔使諗都明,因我個仲勁,等.至...

首頁

尾頁

跳至