想生BB

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 Pooh2008 於 09-5-14 16:09 發表
剛剛去廁所小便完見到紙巾有小小血絲, 好小個隻, 會唔會係著床血呢? 今日先係DAY21, 唔會甘快來M吧~

如果你 D14 排卵, 有機會係著床血

複式洋房

16號先係DAY23, 唔會甘快驗到~

原帖由 beirut 於 09-5-14 16:30 發表
預祝你成功! 你16號驗血會唔會驗到bingo?
小心身體, 放鬆放鬆

複式洋房

我DAY13早上9:00打破卵針, DAY14下午做IUI, DAY15早上再做多次, 見老公兩日都有貨甘叻仔, DAY16晚同老公再happy多次當獎勵下佢, 希望佢收到份特別的父親節禮物啦~

原帖由 miffymiffy 於 09-5-14 16:55 發表

如果你 D14 排卵, 有機會係著床血

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

做iui呀

原帖由 miffymiffy 於 09-5-14 10:04 發表

咁你今次做 IUI 定 自己DODO?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

原來可以驗血知黃體夠不夠而加藥﹖
你醫生真的好細心啊!
我只係塞夠15天藥同打2枝安胎針,之後自己check bingo咋

原帖由 Pooh2008 於 09-5-14 11:42 發表
我16號抽血驗progesterone, 醫生會根據報告決定需唔要加藥或加埋打針~

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

咦,照計醫生會比塞藥至你check bingo前果日,所以,如果你無晒塞藥,又未來m,或者未必是塞藥影響喎,你不如試下用不同驗孕棒試試﹖
祝bingo!

原帖由 successbaby 於 09-5-14 12:02 發表
各位您好,
我4/27做了iui放精, 之後開始塞藥, 早晚一粒, 醫生叫我5/12 check bingo, 我係5/9,12都自己用綠D check 過但negative, 我都keep住塞藥, 如無意外應該5/9來M, 但到而家都無M feel, 體溫keep住都係37以上, ...

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

好勁啊!連do3天,機會大d呀……
希望好快聽你好消息!

原帖由 Pooh2008 於 09-5-14 17:41 發表
我DAY13早上9:00打破卵針, DAY14下午做IUI, DAY15早上再做多次, 見老公兩日都有貨甘叻仔, DAY16晚同老公再happy多次當獎勵下佢, 希望佢收到份特別的父親節禮物啦~

...

大宅

爸B勳章

原帖由 Pooh2008 於 09-5-14 17:41 發表

...

happy多次當獎勵下佢 ,你老公會唔會辛苦啊?連續三日要出貨。

都祝你老公父親節happy啦!

民房

jh724724,
多謝你的回覆!
我有個朋友既朋早前做 IUI成功了,不過她說做 IUI的過程很辛苦, 還說當天放叮叮入去時痛到不能下床, 是真的嗎? 你可否告知做 IUI的整個過程? Thanks a lot!
原帖由 jh724724 於 09-5-13 18:59 發表
lovesb:

我做過2次IUI,第一次八千幾,第二次一萬一次幾.兩次係唔同醫生
其實IUI只係將D精放入少少,做IUI嘅成功率係15%~20%,你個中醫都講得無錯,佢跟自然受孕差唔多.但做IUI可以用藥物去控制卵子,控制時間,咁就比較掌 ...

大宅

爸B勳章

我今日量體溫36.89度,算唔算高溫啊?唉!我而家個胸冇之前咁谷啦!個肚又冇扯住痛,今日DAY26都未CHECK到,系咪冇行啦?

男爵府

吾好意思,
可以將你第一次IUI 同第二次IUI 的醫生名字PM比我嗎?
麻煩你! :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness: :loveliness:

原帖由 jh724724 於 09-5-14 22:58 發表
lovesb:

我第一次做,放丁丁痛到痴咗線,喊到成間診所都聽到.痛咗一日一夜.因為個醫生手勢好差.點解咁講,因為我第二次做IUI轉咗第二位醫生,一D都唔痛,手勢好好,真係天堂與地獄嘅分別.

第一次幫我做嘅醫生,真係好離譜 ...

男爵府

請問口服的排卵藥份量係咪一定比打針既輕呢???

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

我覺得係。
以我自己為例,對上2次iui都有食排卵藥,結果都係只有一粒卵子生長,但係今次打左針(都有9枝),就有4-5粒生長了。
當然,我覺得人人體質唔同,加上,有d醫生會叫病人每天食2粒排卵藥(我之前都係一日一粒,食5天)。所以,你都係聽番醫生吩咐啦……
你點呀,check到排卵未啊﹖

原帖由 BabyDim 於 09-5-15 13:34 發表
請問口服的排卵藥份量係咪一定比打針既輕呢???

男爵府

我未check 呀!
今日至day 11.
我而家1 cycle 大約32-37 日!
cycle 比後生的時候長左!
應該過多幾日check 到有線至去照egg egg lu

原帖由 lalamike 於 09-5-15 13:52 發表
我覺得係。
以我自己為例,對上2次iui都有食排卵藥,結果都係只有一粒卵子生長,但係今次打左針(都有9枝),就有4-5粒生長了。

複式洋房

你平時cycle幾日? IUI後有無打針? 你用咩check? 唔好甘快打定輸數, 支持你~

原帖由 yuki0718 於 09-5-15 13:14 發表
我今日量體溫36.89度,算唔算高溫啊?唉!我而家個胸冇之前咁谷啦!個肚又冇扯住痛,今日DAY26都未CHECK到,系咪冇行啦?

大宅

畀面勳章

Hi yuki0718,

唔好咁擔心, 體溫有無趺到? 體溫因人而異, 但無趺到就得. 聽sis講唔係一定谷胸ga.... think positive d...

你係咪做iui? e生有無同你驗血同幾時見 e生check bingo?

原帖由 yuki0718 於 09-5-15 13:14 發表

大宅

爸B勳章

原帖由 Pooh2008 於 09-5-15 15:13 發表
你平時cycle幾日? IUI後有無打針? 你用咩check? 唔好甘快打定輸數, 支持你~

Pooh2008:

我cycle32-34day,IUI後打咗兩支安胎針,我今朝CHECK體溫係36.89度,我發覺自己無論來M、排卵、或者而家都一直KEEP住大約36.9度左右,冇昇過37度。

我見到D人成日話自己BINGO,都係37度或以上嘅。

大宅

爸B勳章

原帖由 beirut 於 09-5-15 15:28 發表
Hi yuki0718,

唔好咁擔心, 體溫有無趺到? 體溫因人而異, 但無趺到就得. 聽sis講唔係一定谷胸ga.... think positive d...

你係咪做iui? e生有無同你驗血同幾時見 e生check bingo?

...

beirut:
係啊!醫生叫我22號去驗孕,喺等BINGO期間,我只系塞藥&打兩支安胎針,其實咁樣足唔足夠啊?

侯爵府

大廚勳章 好媽媽勳章

yuki0718,

只有體溫有0.5度的溫差(排卵前後)就ok嫁喇,唔一定要over37嫁。
我都係從來未試過over37嫁,我見有bk sister 36.8都bingo!

原帖由 yuki0718 於 09-5-15 16:40 發表

Pooh2008:

我cycle32-34day,IUI後打咗兩支安胎針,我今朝CHECK體溫係36.89度,我發覺自己無論來M、排卵、或者而家都一直KEEP住大約36.9度左右,冇昇過37度。

我見到D人成日話自己BINGO,都係37度或以上嘅。 ...

男爵府

好似塞左藥會令體溫高啲嫁!!

首頁

尾頁

跳至