時政擂台

跳至

首頁

尾頁

男爵府

kittylam 發表於 19-9-16 21:39
未必係聽唔明,不過講鄉下話比較親切。

都啱呀!有時我老公去買嘢,聽得出對方口音係同鄉,跟住同佢用鄉下話溝通,可以R多幾両嘢嫁
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

男爵府

嗅屎忽 發表於 19-9-16 21:11
所以話,識多啲語言,喺社會上做任何崗位原來都有機會用得著嫁

當然啦,我小朋友幾種語言都學,包括鄉下話,有咩問題? 我小朋友連韓文都想學

男爵府

BBHHO 發表於 19-9-16 21:40
我同學,土生土長香港人,潮洲話流利到不得了,我好羨慕。我媽都係,香港出世,同阿婆講潮洲話,我覺得佢 ...

我老公都係土生土長嘅香港人,不過佢2哋細個成日跟奶奶返鄉下探親,所以佢哋鄉下話都好流利(我覺得),不過佢自己話唔覺。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

好正常,警方也有南亜裔警員

男爵府

阿sir急智得來又親切!

男爵府

Acaciacacia 發表於 19-9-16 21:41
對唔住jm,有冒犯之處請原諒。

唔緊要,我又傻咗啲嘅 專登開個咁嘅舖,難免比人覺得我少見多怪

其實社會上我諗每個工作崗位都有機會用得上廣東話以外嘅語言,所以如果有外省嘅長輩,真係要好好流傳落去,可惜去到我個仔果代,佢已經無乜興趣去學自己鄉下嘅語言喇。

男爵府

BBHHO 發表於 19-9-16 21:41
你得閑去北角街市買下餸就知。小福建。

好呀!有機會去見識吓

大宅

回覆樓主:

警察好野
識多種方言

男爵府

taktakjar 發表於 19-9-16 21:48
當然啦,我小朋友幾種語言都學,包括鄉下話,有咩問題? 我小朋友連韓文都想學
...

其實我都唔明點解咁多jm問我有咩問題 我都唔覺得有問題

不過有啲鄉下話應該唔係話想學坊間就有得學,係跟長輩學先有機會學。日語、韓語依啲外語當然出面大把有得學啦!

男爵府

noblecatxoxo 發表於 19-9-16 21:50
好正常,警方也有南亜裔警員

咁又唔止警察有非華裔人士,我都知道好正常

男爵府

嗅屎忽 發表於 19-9-16 21:57
其實我都唔明點解咁多jm問我有咩問題 我都唔覺得有問題

不過有啲鄉下話應該唔係話想學 ...

香港人上一代好多都來自中國各地,長輩有教,再傳落去,承傳中國文化,無咩問題

男爵府

清清bb 發表於 19-9-16 21:51
阿sir急智得來又親切!

不過見到佢個伙計個表情都好攪笑

男爵府

yoyo1991 發表於 19-9-16 21:57
警察好野
識多種方言

對!證明亞Sir當刻心水好清,記得北角市民有機會唔識聽廣東話

男爵府

taktakjar 發表於 19-9-16 21:59
香港人上一代好多都來自中國各地,長輩有教,再傳落去,承傳中國文化,無咩問題
...

係。無問題!

男爵府

陪月勳章

嗅屎忽 發表於 19-9-16 22:01
對!證明亞Sir當刻心水好清,記得北角市民有機會唔識聽廣東話

係北角,唔駛識廣東話,只識閩南話都一樣生活到。
點解我會話有d福建人唔識廣東話,因為有d褔建老人家係申請探親visa黎幫手照顧d孫,要個50-60歲既人學新語言冇咩可能。

大宅

當我地好正面咁睇呢件事嘅時候,黃絲又質疑佢係武警了

男爵府

我唔係福建人,但聽到都覺得好親切。社會難道不是應該要包容不同聲音嗎?

男爵府

karenng115 發表於 19-9-16 22:11
係北角,唔駛識廣東話,只識閩南話都一樣生活到。
點解我會話有d福建人唔識廣東話,因為有d褔建老人家係申 ...

原來係咁 謝謝你解釋,了解多了。

男爵府

ChloeL 發表於 19-9-16 22:42
當我地好正面咁睇呢件事嘅時候,黃絲又質疑佢係武警了

又或者佢哋會覺得警察係佢哋果黨,一陣又話警察同黑幫合作,真係被迫害妄想症得好緊要

男爵府

tityting 發表於 19-9-16 22:56
我唔係福建人,但聽到都覺得好親切。社會難道不是應該要包容不同聲音嗎?
...

我覺得啲音好得意咋 因為我唔了解點解警察無端端點解會講一啲聽唔明嘅語言,出於好奇,想知道佢講乜囉。

不過jm解釋咗原來北角係好多非廣東話嘅福建人聚居點,其實都讓我知道多啲開於香港嘅事。

即係好似九龍城多潮州人落腳咁解。當然北角我唔知所以係出於好奇想多了解而已,無其他意思。

等同知道九龍城多潮州人一樣,依個係事實,同接唔接受無關。

首頁

尾頁

跳至