自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

大家都係講緊醫療
咁有無媽媽幫仔女買左危疾

男爵府

李豆豆 發表於 19-10-15 23:24
我仔bb試過尿道炎要住院,入左私家埋單兩皮幾野,住左7晚,冇買保險

之後翻發因為私家太貴所以去公立,過 ...

某些醫院有陪人床!
某些就只有膠櫈~
我唔明點解大家都係公立醫院,
但都有咁分!

珍珠宮

回覆樓主:

一出生就買了,直到18歲

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

回覆樓主:

有出世紙就買,大吉利是有咩事公院要排期的話我可以去私院check左先,快D有report可以帶返公院睇或繼續睇私家

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

點解要幫一個冇搵錢能力,冇人需要依靠既人買保險?保險同儲蓄係兩回事,而家啲概念亂晒龍

男爵府

醫療保險係必須品,公立醫院陪小朋友過夜大人只有膠凳坐,環境超差,好多同胞家長,醫生仲後生過你(冇經驗),等待保單期時去過一次(公立)
負擔到就買啦

珍珠宮

大力大力 發表於 19-10-15 23:25
保终身是沒有用的~

成日話早買平,年紀大就買唔到平保險~

其實我係預咗將來要再買,但到我仔大個,要加保就佢自己打算啦!
但這18年我盡我做家長嘅責任,當買份安心也無所謂。

侯爵府

畀面勳章

大力大力 發表於 19-10-15 22:31
我家族三代都無買~

試過一次個仔流感入醫院,係政府住左幾日,由唔咳變到咳到氣喘,由入院一直都只比得每次一粒收鼻水藥,得敏福係入院第二日晚先比(第一日已係急症等了6個鐘,一睇完即入院,再等1日先做流感測試,再等了1日才出報告,已經過了黃金時間! 醫生話食都只快得半日時間好
加上前後左右都勁咳 又唔帶口罩。我陪佢既,都怕左已24小時戴住,最終我都病埋。政府係唔會理你,由你咳到死,小朋友都話知你 我求左佢地好耐,先肯轉止咳藥。但亞仔係愈住愈病! 後來我頂唔順搵到私家床位,即簽紙走人!(因正值流感高峰期,一位難求)

伯爵府

兩個一出世就有。自動跟我份保單到十幾歲。

男爵府

15週年勳章

超級後悔 冇一出世就買醫療保險
其實好平 亦有能力買 只係駝b &生b
個人太忙亂
我女幾個月大就唔知咩事持續發高燒
係公立 住左2星期
住左個幾星期先話 驗到尿道炎 及可能尿液倒流
做野慢 人又多

甘細個bb 入院 大人陪24
大人只有膠凳坐

最大問題係⋯我之後買保險係會excluded 尿道炎呢part 已發生疾病

水晶宮

vivian520 發表於 19-10-15 22:45
咁講唔講得係邊間公司呀

我嗰間係衰公司更係唔介紹比你 ,勞氣到暈

建議去大銀行直接搵櫃位做,好處唔駛經保險經紀,有問題時你直接去任何1間佢的分行搵番櫃位做就得

唔好處係,銀行做的息會比保險公司比到的息小dd

唔好心急,建議去晒大問晒詳細回家再比較,每期各銀行做的優惠會唔同的

心得,任何銀行,保險公司唔好即塲比錢,攞晒資料,1定要回家冷靜諗清楚先行動,好好重要

男爵府

見仁見智,我有幫女買住院同意外,住院未claim 過,意外就claim過兩次,都係跌親,去咗私家照x-ray, 一次都千幾二千,除咗醫生填表費,其他claim足。買個安心,有起事上黎唔會唔捨得使嗰啲錢咁解唧
無聊閒在家

男爵府

jollyma 發表於 19-10-15 23:43
點解要幫一個冇搵錢能力,冇人需要依靠既人買保險?保險同儲蓄係兩回事,而家啲概念亂晒龍
...

因為嗰個人有事你要畀錢醫
無聊閒在家

侯爵府

畀面勳章

vivian520 發表於 19-10-15 18:49
有無媽媽有細細個已經幫小朋友買保險?

我同老公2個自己本身都無買!

你地都沒有對、對方付過任何責任?

水晶宮

回覆樓主:

買啦,我仔一出世就買

買個安心, 有咩事可即入私家唔洗迫公立

又唔係貴

珊瑚宮

2024年龍年勳章

zone123 發表於 19-10-15 23:30
某些醫院有陪人床!
某些就只有膠櫈~
我唔明點解大家都係公立醫院,

我都聽聞有公立有床
但諗起張膠櫈都驚

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

覺得有需要有budget就買X2
但未必係必須要買

珊瑚宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章

howmuch 發表於 19-10-15 19:09
買係分散風險...

買....., 你個個月冇粒糖

水晶宮

回覆樓主:

買啦!五六百蚊已經有基本,我claim左五六次,本身經紀跟得好,其實近兩年都冇咩事,我都想cut, 都係講下

大宅

一出世就買...抵好多...
有儲蓄成份..無需要動用就由佢儲...
有需要如....讀書結婚買樓又可拎出來用...

首頁

尾頁

跳至