自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Zoesk2 發表於 19-11-9 13:12
雖然收費真係平,但基礎都好重要,3級考試緊緊合格,即升五級,我覺得呢個老師好唔盡責,只顧賺錢,沒有 ...

又唔系即刻,中間有一年,但學左大概6首歌

伯爵府

PINK2007 發表於 19-11-8 15:16
有問題想請教JM
之前有提及過囝的綱琴老師,仔學左兩年,每堂彈兩首歌,每次起碼2-3個月,上年10月考完三級 ...

我感覺你仔仔的鋼琴基礎未穩,夾硬咁快升級會導致佢日後考更高級數會危危乎。
音樂好似語文,係要一些時間浸出來。
如果我係佢老師,我情願學返啱佢程度的歌,練下d手指先考慮幾時應該調整級數。
如果你已經對佢老師咁有意見,搵個藉口唔學吧…

男爵府

換人,教得麻麻。

子爵府

ipcs 發表於 19-11-9 19:15
我感覺你仔仔的鋼琴基礎未穩,夾硬咁快升級會導致佢日後考更高級數會危危乎。
音樂好似語文,係要一些時間 ...

多謝你意見!
其實一直系繞著幾個問題,早在暑假時已經想換,果時都發覺教得好慢,但轉老師唔知邊個好,若遇到唔好又轉又煩,第二仔呈分試唔想在鋼琴上給予大壓力,到8月尾開新歌,老師就堂堂都跟囝說學完這首歌就要升五級,我已經好反感,我叫巨教囝既流行歌一首沒彈過!
其實上年音樂節囝是彈三級歌的,今年他又叫我報三級歌,我堅持報四級歌的,我真覺得有點離譜!

別墅

ipcs 發表於 19-11-9 19:15
音樂好似語文,係要一些時間 ...

睇完呢篇發言,真係心同感受, 我小朋友也是在一間琴行學, 琴行係請人教的,所以溝通真係好 bad, 個女又係 考完三級, 負責教琴老師匆匆見面後寫了四級編號歌叫我在校際音樂節歌填報, 但彈琴行負責人之後卻建議報五級, 總之後就說可以升五級, 加至學費

珍珠宮

3跳5。我老師會收我4級錢。 除非4去5 就直接收5級。

子爵府

Happiness101 發表於 19-11-9 19:53
睇完呢篇發言,真係心同感受, 我小朋友也是在一間琴行學, 琴行係請人教的,所以溝通真係好 bad, 個女又 ...

最後報左四定五級?
我囝報四级!
其實鋼琴老師質素真系參差!

大宅

PINK2007 發表於 19-11-9 20:01
最後報左四定五級?
我囝報四级!
其實鋼琴老師質素真系參差!

關於校際曲目嘅級數,一向未必同考試程度相同,過去都有一啲演奏級嘅考試歌出現於7、8級比賽中,加上好多好多人為了攞獎而降級參賽,我估,老師可能因為咁而唔報4級呢

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

1)通常考完3級已經比4級錢
2)彈歌多少,是要看你小孩的進度
3)你小孩每日練習幾長時間?

珍珠宮

熱血勳章 好媽媽勳章

換老師,唔評論佢好與壞,但肯定唔夾你同埋你仔
請勿打招呼~

子爵府

ak1020 發表於 19-11-9 20:19
關於校際曲目嘅級數,一向未必同考試程度相同,過去都有一啲演奏級嘅考試歌出現於7、8級比賽中,加上好多 ...

我明白,但因上年已報三級,結果系78分,我又覺得冇理由又報三級,加上果次老師就系話要開始收五級學費,我覺得前後矛盾,佢仲同我抝上年校際系彈二級添,所以我話校際報四級佢系驚我囝應付不到的!

子爵府

mohatman 發表於 19-11-9 20:50
1)通常考完3級已經比4級錢
2)彈歌多少,是要看你小孩的進度
3)你小孩每日練習幾長時間? ...

每日大慨15分鐘,我囝又唔系唔鐘意老師,但佢覺得慢,我就覺得囝和老師一齊hea !

珍珠宮

減齡達人勳章

PINK2007 發表於 19-11-8 16:08
Children pieces 4-5 首,另一本children book 2教左2-3首其餘兩,三首歌紙和校際比賽歌
冇買過其他歌書!
...

老實講,children piece唔係一本好的教材,作為主要教科書係唔夠。但內裡好多耳熟能詳,用來提高學生學習興趣就very good.

即係學中文咁,有教科書,亦會有故事書,老師唔會用故事書當教科書,但睇故事書係可以提高閱讀樂趣。

子爵府

多謝甘多位JM 意見!

男爵府

PINK2007 發表於 19-11-8 15:40
Sonatine op.36 no.3 學完呢首老師話五級的歌就加
依家彈

這首應該是二至三級的歌

子爵府

beautytiny 發表於 19-11-9 22:43
這首應該是二至三級的歌

我check過系四級

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我女剛剛完成三級考試,剛剛好有丁。
而老師也是考試前兩三個月才收三級學費。至於出年的音樂節,我哋都係報三級,老師話音樂節的歌和考試的不同,有時四五級考試歌會出現係二三級,所以揀選音樂節的歌會視乎番小朋友的程度和風格去挑選。
我哋下一個目標是考五級,但現階段還未確定幾時考,老師想等下一個考試歌出左再作決定,預計一年至年半後。

子爵府

yokulami 發表於 19-11-9 22:46
我女剛剛完成三級考試,剛剛好有丁。
而老師也是考試前兩三個月才收三級學費。至於出年的音樂節,我哋都係 ...

多謝回覆,計過,連3級考試3隻歌,兩年學左18隻歌,其中3隻,每首學左12堂!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

我都覺得係期望問題,咁你想佢考試嗎?
3級程度意思係任何一份3級嘅譜放喺度,都識得彈。
學費應該係值唔值,唔係平唔平,市價等。

珍珠宮

PINK2007 發表於 19-11-8 16:08
Children pieces 4-5 首,另一本children book 2教左2-3首其餘兩,三首歌紙和校際比賽歌
冇買過其他歌書!
...

嘥鬼氣,程度根基都不穩。練嚟只為考試?

首頁

尾頁

跳至