夫婦情感

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

gilgil39 發表於 20-3-2 21:25
最慘係俾佢揸主意時,永遠做唔到一個好嘅決定⋯⋯

何為一個好既決定
有無例子?

大宅

以為睇緊自己個post,我c6同你個件有9成似,佢係孻仔受盡照顧,做人樂觀乜都及時行樂,飲食習慣超差零運動,對人呼喝唔認輸,我生完個女半年後決定唔生,完全唔照顧個女,一係鬧一係唔理,唯一好係肯上繳大部分收入同請工人俾我

子爵府

猫物語 發表於 20-3-3 23:01
以為睇緊自己個post,我c6同你個件有9成似,佢係孻仔受盡照顧,做人樂觀乜都及時行樂,飲食習慣超差零運動 ...

我都以為我講緊我既男友,佢係細仔,而家同阿媽一齊住,每日放工返到屋企就飯來張口,食飽就係坐係梳化訓,唔會幫手洗下碗,有時懶到唔沖涼唔洗頭。

我有好坦白講,第時如果你成家立室之後,你同你老婆都一樣要返工,到時就唔會有阿媽幫你洗衫煮飯,小到買條廁紙都要一手一腳,佢係可以懶到一個點,好意提下佢,佢就覺得,家務洗鬼做咩,廁紙洗鬼要洗咩,床單洗鬼換咩,我實在想像唔到佢第時點算。飲食習慣超差,零運動,自己又肥但唔肯認自己肥先救命,叫佢做運動,行路又話腳痛,夏天又話天氣熱,冬天又話天氣凍,你玩哂啦

子爵府

crt1234 發表於 20-3-3 22:52
何為一個好既決定
有無例子?

生活上太多事要做決定,尤其有小朋友,揀幼稚園小學,有咩唔舒服看哪個醫生,什致因應天氣幫小朋友揀件衫......佢都做唔到。當兩個小朋友有不同行程時要怎樣安排先後佢都諗唔倒,唔能夠考慮周詳

子爵府

858D 發表於 20-3-3 19:38
回覆 gilgil39 的帖子

啊!咁似我前夫話緊我嘅?!我係女人,不過我有潔癖,OCD,亞氏保加症。所以我生活 ...

我最近都懷疑c6有阿氏,所以影響日常生活冇調理?
仲有佢好似對好多事都冇感覺,以前會以為佢樂觀,而家係覺得佢冇感覺所以冇乜吾開心,什致我鬧佢,佢轉個頭又好似冇嘢發生咁;好嘅係佢唔記仇,吾好嘅係冇羞愧之心,唔會改進,所以経常重複犯錯

子爵府

猫物語 發表於 20-3-3 23:01
以為睇緊自己個post,我c6同你個件有9成似,佢係孻仔受盡照顧,做人樂觀乜都及時行樂,飲食習慣超差零運動 ...

咁你會識教個女揀老公吧!

子爵府

wewanwan 發表於 20-3-3 23:40
我都以為我講緊我既男友,佢係細仔,而家同阿媽一齊住,每日放工返到屋企就飯來張口,食飽就係坐係梳化訓 ...

咁好彩你未同佢結婚

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-4 04:11
仲有佢好似對好多事都冇感覺,以前會以為佢樂觀,而家係 ...
我就係妳形容你C6咁。對於佢來講,果D唔係錯,所以重複犯完又犯,理得人地點認為係錯都搞唔到佢。好似有人在另一個標題話我好煩咁,對於我來講,我冇畀佢羞恥到我,但那人就畀我煩到佢。至於我會唔會執著邊個人會畀我煩到?我唔會,下次如果佢講左D我有感而發嘅嘢,我一樣會照搭珊,我完全唔記仇。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

子爵府

858D 發表於 20-3-4 04:29
我就係妳形容你C6咁。對於佢來講,果D唔係錯,所以重複犯完又犯,理得人地點認為係錯都搞唔到佢。好似有人 ...

其實係咪響你字典裡,冇錯呢個字?
例如佢成日吾記唔得交電費,搞到要cut電,正常一般人會覺得大鑊,下次要記住;但佢可以之後又來一次

大宅

我都以為我講緊我既男友,佢係細仔,而家同阿媽一齊住,每日放工返到屋企就飯來張口,食飽就係坐係梳化訓 ...

一樣啊,哈哈,男人通病!仲要彈三彈四,話家常飯食到悶,要食零食即食麵先得,跟住就攤係床,唔同個女玩,又投訴個女唔痴佢愈來愈老馮,感情唔淡都變淡。

大宅

gilgil39 發表於 20-3-4 04:13
咁你會識教個女揀老公吧!

我一定會,千祈咪揀個大食懶

子爵府

仲有佢好似對好多事都冇感覺,以前會以為佢樂觀,而家係 ...

你又講中我心聲,佢無乜自理能力,當然我唔係同佢一齊住,但正正唔係一齊住,平日出街細節都覺得佢只係媽寶,咩都阿媽幫佢搞店,好似小朋友咁。

佢既優點真的你所講,我鬧又鬧過 勸又勸過,佢第2日當無野發生過咁,真心,唔記仇係好處,但無反省之心,唔會改,我成日都話用4個字形容佢,厚顏無恥

洋房

子爵府

gilgil39 發表於 20-3-1 14:39
如果另一半永遠長唔大,除性格大细路,不會管教子女,更不會管理自己,如飲食不健康,喜歡吃零食,細路見到 ...

我的情況 完全和你一樣,有兩個年齡很接近的小朋友, 未有小朋友之前生活很愉快,但有了小朋友後 問題全部湧現!每天就是吵鬧過日子,甚至乎見佢後面憎佢前面!

直至大仔 五歲時確診亞氏保加, 而且醫生說此症多由父母遺傳, 更加確定老公都係!

20年過去了,看著兒子長大, 自己不是沒有教他,但情況和c6同出一轍, 所以對99的 積怨亦放開,同時經常提點自己將來如有新抱也可能被誤會!

20年有多的婚姻生活, 兒女進入大學,當你放下重擔後,你會發覺 這個男人 雖然是大孩子, 但是 他會是一個和你一直走下去的人!

當然重點是你對他仍有愛嗎?

子爵府

以前我一直以為和他的磨擦 令到 我對他的愛已經徹底毀滅,甚至想過小朋友上了大學後便離開他 獨自生活!

但 剛在 上年發生了一件事, 令我發覺 原來自己對他仍有愛而且生活中已經習慣 和他一起,所以 最後決定 原諒他! 可笑的是 他們這些孩子 真的 不會懂得 怎樣去補救,你會發覺他不是不願意去補救,而是真的不懂得如何做才能補救!

可能當年因為 我囝囝確認了亞氏保加, 所以我 理智上明白C6的問題和此症有關,但 實際生活上 真是對他有怨恨!

所以只能說如果你能放開心懷, 你便會容易 接受一個 亞氏保加的大孩子的了!

大宅

gilgil39 發表於 20-3-1 14:40
大家的思想已經好唔一致,好難溝通,心靈的溝通更加沒有;佢冇同理心,唔識理人感受;我有唔舒服,亦都唔識 ...

可以咁講,你試多幾個男人,就知大部分香港男人都一樣。老公交足家用,已經係一些女人既好男人啦。呢度幾多姊妹既老公差過你老公,人無完美,係你變咗對老公既睇法。另一個講法,你自己有幾多本錢,去搵一個你心目中既完美男人呢?

子爵府

wewanwan 發表於 20-3-4 08:18
你又講中我心聲,佢無乜自理能力,當然我唔係同佢一齊住,但正正唔係一齊住,平日出街細節都覺得佢只係媽 ...

冇錯!好難明幾十歲人接受到自己長期重複犯錯,之後又要補鑊吾煩咩?

子爵府

wingyaumama 發表於 20-3-4 09:12
我的情況 完全和你一樣,有兩個年齡很接近的小朋友, 未有小朋友之前生活很愉快,但有了小朋友後 問題全 ...

我小朋友雖未確診,但我覺得9成係,所以慢慢令我懷疑c6同62都係,因為62個人好坐吾定,行為同c6好似。
其實一下子好難接受c6有呢個病,又係咪因為呢個病影響咗佢D自理,冇調理,善忘行為?仲影響埋大家冇溝通?
幾十歲人先發現有呢個病都冇咩可以做吧!?

子爵府

wingyaumama 發表於 20-3-4 09:28
以前我一直以為和他的磨擦 令到 我對他的愛已經徹底毀滅,甚至想過小朋友上了大學後便離開他 獨自生活!

...

好多謝你嘅分享!
我估呢D case真係冇乜人有

子爵府

我反而想問你
你係咪有離婚既打算?
睇見你剩係睇見佢唔好既一面
佢既好處同優點就好少提

首頁
12345...10

尾頁

跳至