自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

kooba 發表於 20-3-27 11:47
我住New York, 重災區,working from home. 已經在家多個一個星期,個人越來越depress,好似冇出路咁。吾敢 ...

唔好諗咁多,加油!

你不孤單!

禁止訪問

大宅

溫東報到我d小朋友都兩個星期冇出過門口啦,老公昨天開始失業。身邊d做餐飲的朋友早兩星期陸陸續續冇工開。美國、加拿大個個都唯有等政府派錢…唉

複式洋房

linchan 發表於 20-3-27 05:29
受疫情影響我老公3月中已被暫時lay off, 我女spring break後都唔洗返學, 我老闆比我地簡4月返唔
返, 我都選 ...

我都係到温哥華,但情況就同你相反,我應該係少數兩公婆都仲要返工,我份工仲忙過平時。阿B間daycare仲開門,如果唔係有藉口要湊仔攞補助好過。。哈哈

公爵府

我住New York, 重災區,working from home. 已經在家多個一個星期,個人越來越depress,好似冇出路咁。吾敢 ...

大家已經好攰,唔好花精力去理d無謂嘅comments, 加油New Yorker

伯爵府

yipsiumee 發表於 20-3-27 09:23
我喺香港,公司話home office但高層認為只有佢可以做到home office,所以低層員工全部照返工

無問題!鬼叫 ...

好cheap 喎你公司個膠層

伯爵府

你夠口罩嗎?有冇在港家人朋友可寄物資比你?

我都寄咗啲比外國嘅家人親友。郵局十個九個都係寄口罩去外國,排長龍!

大家都加油!

男爵府

kingmommy 發表於 20-3-26 19:28
請問申請 EI 同時亦可申請緊急援助金?抑或二選其一?安省申請EI等好耐,三星期都無聲氣,我在網上交表的 ...

係, 兩樣都領到, 唔同嘢泥. 我地呢邊EI都要等.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

IloveJJ 發表於 20-3-27 01:29
我仲以為住外國係成日都唔出街既添!

平時小朋友返左學可以去gym,可以同朋友去cafe,weekend 會去shopping mall / 去餐廳...

而家係困獸鬥

男爵府

加油!病毒無passport,無國界,大家一齊加油,希望疫情快點結束,回復正常生活!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

199707100304 發表於 20-3-27 03:55
其實你地住外地都算好啦~ 只少困獸鬥, 個戰場都大些, 跑跳不成問題。
甚至出下自己花園都OK。

呢個都係,小朋友多地方走動,加上政府有緊急補貼,就算受疫情影響無工作,基本上唔太擔心錢先。

珍珠宮

回覆樓主:

全世界都同病毒對抗中, 大家忍耐&堅持,希望好過挨過

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆 linchan 的帖子

唔該晒!

伯爵府

今次全世界無人可獨善其身!亦唔想疫情繼續爆發,大家加油努力抗疫!jm支持住呀!
你親友可會寄D口罩比你?我同事也説要寄口罩到美國親友處。

男爵府

JM加油呀!無人會想病毒擴散,只係香港呢一年嚟真係比政治搞得一塌糊塗,大家都太攰了!你哋個總統又特別過人⋯ 祝福在美國嘅所有人,希望大家可以平安渡過!

我都有寄口罩俾我響溫哥華嘅親人,或者你都可以睇吓有冇親戚朋友可以寄俾你,不過美國對口罩入口好嚴格,唔係話我哋想寄過去就寄過去,其他post都有提過呢一點。
Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life. - Confucius

水晶宮

linchan 發表於 20-3-27 05:29
受疫情影響我老公3月中已被暫時lay off, 我女spring break後都唔洗返學, 我老闆比我地簡4月返唔
返, 我都選 ...

我朋友係屋企isolate緊! 人冇事好彩!好似話歷史第一次咁多人攞EI

男爵府

回覆樓主:

我地呢到出街一定要帶張print out 嘅出行證明,只可以一個人!出去買必需品,就算放狗/獨自散步都只可以一個小時同一km內,去遠D都隨時被罰

男爵府

完全係我心聲, 我都好心寒點解有人可以咁講嘢.

Tuscany    發表於 20-3-28 10:35

侯爵府

剛剛home office 完兩星期
今個星期勁忙
又比同事踐

子爵府

謝謝大家的關心,回覆。我相信人間仍然有愛,希望大家安全渡過。我們這邊華人被排擠,我同意個總統真的好無能,奈何受害的總是我們這些平民百姓。

首頁
12345...7

尾頁

跳至