論盡家傭

跳至

首頁
12345...13

尾頁

大宅

回覆 fifimum 的帖子

可以去淘寶買20幾蚊個,我買左成10個

大宅

wu5cat 發表於 20-4-24 11:14
回覆 fifimum 的帖子

可以去淘寶買20幾蚊個,我買左成10個
好實用,我都買番來試試, 多謝

大宅

wu5cat 發表於 20-4-24 10:35
回覆 delfin 的帖子

我小朋友讀緊小二,我仲要翻工都可以做到。你買部洗碗機、吸塵機、加折疊衣架,平時週 ...

這款衣架有什麼好處?你買那隻洗碗機?但係洗鑊未必得
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

大宅

拿出去晒幹,成個衣架折埋掛入衣櫃,裳都唔使折。洗碗機我用九陽貪距唔使安裝,水桶加水就可以洗到

大宅

wu5cat 發表於 20-4-27 11:01

拿出去晒幹,成個衣架折埋掛入衣櫃,裳都唔使折。洗碗機我用九陽貪距唔使安裝,水桶加 ...

我都想盡快炒工人,但現在印尼封關,機票好貴,諗起炒工人都好尷尬

大宅

系我會選擇同姐姐講折算錢比距自己買機票,反正距地現在可以去入境處延長成個月先走

大宅

wu5cat 發表於 20-4-27 11:09

系我會選擇同姐姐講折算錢比距自己買機票,反正距地現在可以去入境處延長成個月先走 ...

加上兩個仔大,我越來越享受冇佢喺屋企嗰種自由

複式洋房

回覆 Duckduckbuddy 的帖子

對!我都係3/30日炒左個新印,因為佢來到我屋企去完大便要用水洗pat pat,還有很多問題。3/15號舊工人返鄉下,好驚沒用工人用。所以不管舊工人有多差都唔敢炒。炒左新工人後我就叫兩個仔同我一齊分擔家務,大仔負責洗碗,細仔煲水,放衫入洗衣機及晾衫,抹兩個露台,而我只係負責洗兩個廁所15分鐘及抹地,用平板地拖10分鐘就抹完地了。5分鐘抹廚房台,共半個鐘頭就做完家務。下午就用15分鐘抹下家俬及門手柄,夜晚食飯後半小時清潔廚房就攪掂,小朋友中學後,原來沒有工人係好輕松,只係初初唔習慣心理問題,所以開始那兩個禮拜都會想再請工人,但現在我係絕對唔會再請工人,家里現在乾淨過有工人,我最近才清理返舊工人做咗幾年留落嚟嘅舊飯及垃圾

大宅

Qin888 發表於 20-4-30 15:53

對!我都係3/30日炒左個新印,因為佢來到我屋企去完大便要用水洗pat pat,還有 ...

我也諗緊買唔買洗碗機,因為又洗唔到鑊或者大嘅煲,而且最細部都好大部。

只係夜晚餐餸放工就會辛苦啲,諗住兩日買外賣,煮三日。

但好嚮往冇工人係屋企嘅日子,正一你唔食都要顧她三餐。

珊瑚宮

真係自己無得食都要招呼佢三餐

仲要簡飲擇食
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 20-4-30 17:48
真係自己無得食都要招呼佢三餐

仲要簡飲擇食

尤其係去旅行就仲煩,又要顧佢三餐。加上印尼工人又唔食豬肉,平時如果屋企整排骨、蒸肉餅,又要專登買另外一些肉類給她吃。

複式洋房

如果你有中學生在家,晚餐後叫佢洗碗,而你就抹下地及廁所地。大家分工合作半個鐘頭就做完了!我就一個星期請一次part time 3 個小時,大洗浴室🛀洗鞋洗地氈及抽油煙機粗重功夫留給part time 做。其實現在home schooling 一日三餐都在家食,大仔洗三次碗都毫无怨言,因為佢哋叫我同佢老豆不要再請工人,還講點解仲要請工人呢?浪費錢!佢哋話現在佢哋大了不需要工人了。而且我老公從來冇在家食飯只係兩個青少年食,所以我哋才唔再請了。我細仔13歲,大仔3月剛剛16歲洗碗非常乾淨完全冇污跡工人一半都沒有佢嘅水準,佢一日洗三次碗上網用電腦時間少咗一個半小時。何樂而不為呢!

大宅

Qin888 發表於 20-4-30 19:03

如果你有中學生在家,晚餐後叫佢洗碗,而你就抹下地及廁所地。大家分工合作半個鐘頭就 ...

做得好,返學也要他们做家務,工人的工資加在子女身上平分,他们必高興的

珊瑚宮

盡量蒸同烚 無油烟碗碟易洗好多

有時煑三餐外賣二餐

好快又一個星期
玩具萬歲!

公爵府

我都有此打算

珊瑚宮

我情願手洗碗碟都吾想買洗碗機 又多一件物品

快手的洗碗加抹炉頭可能15分鐘內攪掂
反正煲煲鑊鑊都要手洗

玩具萬歲!

複式洋房

回覆 fitfish 的帖子

不過,如果有我兩個仔食飯我就一定唔會買外賣,自己親自煮,而且還要煮得好食及有營養。

複式洋房

係呀!多謝提醒!返學後一定要保持!佢哋拿去買自己鍾意嘅書!佢哋自己要求每月500元買書錢!我話給$1000,佢哋仲話冇俾咁多。其實以前有工人都係我買菜煮飯,我工人從來都沒有幫手煮飯,費事睇到佢煩,現在只係多咗一個小時抹嘢之。昨天上網睇到只係交1萬元信用卡,開心死我了,這幾年個個月都要3萬以上,原來冇工人少咗出街,錢也自然用少咗。以前日日出門都會買嘢,現在四日才出去買一次,現在真係慳返唔少錢喎!

珊瑚宮

一個工人 吾偷吾爛食吾病
平均要七八千成本一個月(做滿2年計)

吾請
自己辛苦少少
留番D錢做下零用
又吾使招呼多一個人
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 20-4-30 22:17
一個工人 吾偷吾爛食吾病
平均要七八千成本一個月(做滿2年計)

咁又真呀,現在的agent 費也不平、又醫療、又要招呼她;但如果啲小朋友細,就一定要繼續請。

首頁
12345...13

尾頁

跳至