跳至

首頁

尾頁

子爵府

rose-mag 發表於 20-7-25 04:09
原本豁免政策係方便一班有需要嘅人,但而家究竟有幾多人濫用?之前喺Starbucks發爛渣果個就係,5年前病歷 ...

我都糸,口罩太焗。我糸出少一陣街好似會c的人,我都情可stay home. 去完街好似打仗咁,消毒清潔,好煩。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kooba 發表於 20-7-24 12:36
我都糸,口罩太焗。我糸出少一陣街好似會c的人,我都情可stay home. 去完街好似打仗咁,消毒清潔,好煩。
...

我以前逢星期六日都出去架,洗衫買餸,之後同細路去圖書館行下街睇下嘢加散步,而家盡量少出街,我女就嚟悶到吘出菇。

點解你果邊冇virtual teaching?之前幾個月冇咩?雖然而家你果邊爆得少咗好多,但人口密集,一聚眾好驚又嚟過喎。我成日諗,而家暑假都有咁多個案,到全部返學,學校大大話話有幾百至兩千幾學生,日日逼埋一齊上堂,共用廁所課室實驗室球場更衣室,點搞?到時再爆又停學?搏唔過啦,不如再大家忍多一陣先。香港原本差不多成個月冇新個案,而家又要再從頭嚟過,美國一波未完又一波,沒完沒了。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

rose-mag 發表於 20-7-25 05:04
我以前逢星期六日都出去架,洗衫買餸,之後同細路去圖書館行下街睇下嘢加散步,而家盡量少出街,我女就嚟 ...

之前幾個月都冇virtual teaching, teachers send d YouTube 比學生自學,真是好癈。我知有d 學校有google classroom,但我地學校乜都冇。如果有virtual teaching, 我估我冇咁struggle好吾好比佢番學。。。

我見香港大部分人咁守規矩都爆,我真的覺得美國hopeless.

雖然我吾希望會發生,但我個州second wave,應該不是太遙遠的事,無奈

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

kooba 發表於 20-7-24 15:24
之前幾個月都冇virtual teaching, teachers send d YouTube 比學生自學,真是好癈。我知有d 學校有google ...

一直以為NY果邊學校好過加州呢邊,我呢度由三月停學已經有distance learning,公校盡量提供iPad/tablet俾學生用,可能加州因為有矽谷,有某D科技公司支援,所以呢方面比較做得好D。而家仲有三個星期又開學,我地校區話再一個星期等老師同校區職工放完假後就會有新指引,的確部份家長/學生係需要in-person learning,網課對年紀較細嘅學生真係比較難,但而家情況只可以退而求其次。

子爵府

rose-mag 發表於 20-7-25 07:39
一直以為NY果邊學校好過加州呢邊,我呢度由三月停學已經有distance learning,公校盡量提供iPad/tablet俾 ...

哈哈,我反而一直覺得加州學校很好。我估有亞洲人聚居的地方,學校會competitive. 其實我都較喜歡個仔同亞洲人做朋友,比較上我地注重學業一些。不過各有各好,白人着重運動和其他多方面發展,都好值得學習。

王國長老

kooba 發表於 20-7-25 11:02
哈哈,我反而一直覺得加州學校很好。我估有亞洲人聚居的地方,學校會competitive. 其實我都較喜歡個仔同 ...

但NY高中排位好似高過CA呢邊,計平均分數都係NY高過CA,咁當然唔可以只睇分數,我有朋友仔女都係資優生,佢地喺NY有特別學校收,CA就只係有個叫gifted program,俾多D功課學生做,教快少少咁囉,好似就冇咩其他。不過CA呢邊對特殊兒就好似比較照顧到,亦有好多家長志願團體幫同路人。

亞洲人家長一DD啦,遇著班印度人,唔係competitive咁簡單。

男爵府

報告吓. 今日校區苐一日正式開學. All digital. 早上Server應付唔到咁多學生同一時間log in. 好多都入唔到eClass或者Google Classroom. 好彩老師一早有俾定Zoom link 我地. 本身要入咗學校home page 先但講咗入唔到就直接去zoom. 去到Mid-Morning時候都已經無乜問題.
老師都好比心機plan所有嘢亦都好engaged. 每隔一陣都有break, 尤其是小學生. 所以so far 第一日雖然有少少hiccups都okay. 當然亦有家長趁機會投訴話very frustrated, terrible experience, 要back to school/face to face!

王國長老

我地下星期一開學,學校校長早於上星期已經發電郵交代點樣上堂,新學生星期五要上zoom orientation,今日星期三,早兩日已經好多家長喺io group入面問幾時有上堂時間表,幾時有zoom link,幾時有supplies list,個個好似第一年開學咁,我地校區有5萬4千幾學生,要手動feed咁多嘢入去parent/student portal,俾多少少時間啦。已經有人話校區個網有glitch,叫學生發電郵俾老師問時間表,PTSA安撫新家長,如果有消息就會貼出嚟,都仲係一個問完又一個,明明之前講完又唔睇嘢。

Frustration/chaos真係預咗,網課比返學校上堂多好多嘢做,如果安全的話,邊個唔想返學?真係貪得意咩。我今朝到而家睇咗好多個家長谷訊息,真係 正如TSX講,有人乘機投訴校區做嘢好慢,行政好亂。。。救命,即使真係漏咗,我相信最後一定會補番,而家只係大家都唔習慣,乘機又發洩下怨氣咁。

男爵府

rose-mag 發表於 20-8-13 06:58
我地下星期一開學,學校校長早於上星期已經發電郵交代點樣上堂,新學生星期五要上zoom orientation,今日星 ...

有glitch/server down 真係要預咗! 我哋其實啱啱過去星期一有Tech Check, 睇下大家同一時間log in 有乜嘢問題. 嗰日當然有好多人入唔到學校home page. 結果大把人投訴. 大佬呀, 乜嘢叫Tech Check, 就係開學之前預習吓, 等啲IT知道會發生乜嘢問題再响開學之前resolve. 總好過今日開學先知道唔夠log in server 或者會crash.
School supply 我今年無買乜嘢. 仲要係digital learning, 都估到來來去去嗰幾樣嘢. 鉛筆擦膠顏色筆high lighter composition book binder 屋企都有. 咁快問zoom link 做乜? 未到上堂時間都入唔到㗎啦! 其實大家包容吓, 比啲patience, 我唔信出時間表嗰啲老師唔緊張得過家長!

男爵府

rose-mag 發表於 20-8-13 06:58
我地下星期一開學,學校校長早於上星期已經發電郵交代點樣上堂,新學生星期五要上zoom orientation,今日星 ...

今日開學開成點呀? 聽妳講嗰邊好熱, 其實留响屋企都好, 唔使咁頻扑!

王國長老

TSX 發表於 20-8-17 11:08
今日開學開成點呀? 聽妳講嗰邊好熱, 其實留响屋企都好, 唔使咁頻扑!

比預期中OK,係剛剛朝早有一堂嘅ZOOM ID同password有問題,結果40分鐘全堂都入唔到,電郵俾老師,老師之後至覆話佢知道有問題,但搞唔到,會照計出席率俾學生。上星期去到尋日,PTSA個IO谷入面真係爆炸,好多過份緊張家長真係令我好懷疑佢地係咪第一日送仔女返學,由要準備咩文具、幾時可以去學校攞課本、點解仲未有通知時間表。。。真係雞毛蒜皮都擔心一餐,其實有細心讀下PTSA chairman同VP嘅通知都可以了解到時間表幾時會出幾時公佈,而且學校Admin 都有入到谷,佢有幫忙答問題,亦有講校區個網有延誤,叫家長耐心D。

我仔由星期五到尋日都耐不耐查電郵,佢計住仲有邊堂未收到通知,我教佢將所有links同passwords抄落去一張spreadsheet度,寫清楚老師名、科目同時間,每日打開就可以唔駛續個電郵去搵,初初佢話咁多工夫,點知佢一邊呻,另一邊已經做好,佢覺得幾好用。

上星期五開始好熱,星期六勁熱,去到90度,車廂入面102度,有D城市過百度,星期日朝早三點幾出thunderstorm alert,暴雨加閃電直至四點幾五點,我要起身去仔女房關窗,大仔俾我嘈醒咗,個女瞓到豬咁。氣溫一下子跌咗十幾度,不過行喺街度都出汗,今日依然算熱,仲話會熱多兩個星期,今個星期可能要輪流停電,係就麻鬼煩,要叫定仔女充好電,起碼仲可以wifi上網上堂。

男爵府

rose-mag 發表於 20-8-18 04:25
比預期中OK,係剛剛朝早有一堂嘅ZOOM ID同password有問題,結果40分鐘全堂都入唔到,電郵俾老師,老師之後 ...

我地校區話盡量唔鼓勵學生直接入Zoom, 除非上唔到學校website. 因為佢地take attendance 嘅方法好似一定要上學校website 再login 自己account. 所以直接入Zoom學校就check唔到你有無’上堂’... 當然老師可以manually adjust. 不過就多咗個step.

因為太熱要輪流停電? 咁真係會好影響學生digital learning 喎! 一陣又有家長承機投訴!?

王國長老

TSX 發表於 20-8-18 21:47
我地校區話盡量唔鼓勵學生直接入Zoom, 除非上唔到學校website. 因為佢地take attendance 嘅方法好似一定要 ...

我地校區要學生同時login校區嘅google account先可以成功入zoom, 有學生直接上zoom冇login google入唔到,我仔有開google account, 同時上住google classroom, 因為有時會有classroom discussion/group chat, 老師仲未搞掂個zoom link, 今日冇堂,聽日睇下點。

係可能要輪流停電,因為太熱,好多人會開冷氣,我呢度冇冷氣,但成個灣區可能儲負荷太重而受影響。而家PG & E呼籲慳電,希望唔駛因負荷過量停電,但如果情況唔樂觀就輪流停去減輕發電機負荷。

總有班家長鍾意投訴,佢地面對唔到壓力,將怨氣同不安情緒轉架他人身上發洩。

男爵府

rose-mag 發表於 20-8-18 22:28
我地校區要學生同時login校區嘅google account先可以成功入zoom, 有學生直接上zoom冇login google入唔到, ...

係, 我醒起要求學生login Google 先再入zoom, 因為咁樣用學校俾嘅gmail login, 學校就可以track到record. 呢兩日已經有report 有幾個 high school class zoom 上堂時有啲非學生入咗去show 自己某身體部位呀, 响Chat到打不雅用字等等. 聽講有學生將個Zoom link 同password 放上TikTok俾陌生人! 唉, 有時都替老師可憐! 已經要備課學用電腦授課被criticize仲要deal with 好多變數同呢啲突發狀況!

王國長老

TSX 發表於 20-8-18 08:29

係, 我醒起要求學生login Google 先再入zoom, 因為咁樣用學校俾 ...

嘩,點解有學生咁白痴架,真係防不勝防,好彩touchwood我地呢度未聽到有呢D問題,而校區學生電郵都有幾高安全要求,校區外嘅電郵地址係唔可以發電郵到學生電郵信箱。

其實我覺得要有tolerance zone,平時開學都預有一兩個星期緩衝期,而家好多嘢因為唔係面對面而處理得慢咗無可厚非,呢個時間最好教仔女點樣去處理不安情緒同增加容忍度,要接受世界係唔會有完美,點樣面對唔順利嘅情況/逆境都係一種歷練嚟,我好相信有危就有機,只係點樣可以於逆境搵解決方法。

首頁

尾頁

跳至