想生BB

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章

原帖由 BabyDim 於 09-6-1 17:22 發表
我再過3個月都34啦! 仲未bingo 添!

我上兩次睇醫生, (一個不育科, 一個家庭科)
佢地都同我講仲有時間, 講到好似可以好"滋油"咁!(即係指生仔都仲未係老), 叫我吾洗驚住. 不過我心裡面有D 不敢苟同.....

我睇董醫生, 佢都係咁同我講架, 我即刻話"o下, 我覺得自己已經好大喇, 再唔生黎唔切整多件", 董醫生唔知係咪見我有點激動, 佢就話咁其實你都試左好耐都未得, 都要開始喇.......(下刪幾十字). 我見佢都有少少緊張, 我先安心d咋.

我老公話佢差點想同醫生, 比幾多$都無所謂, 仔女都得, 最緊要快........

大宅

原帖由 阿早! 於 09-6-4 23:49 發表

我睇董醫生, 佢都係咁同我講架, 我即刻話"o下, 我覺得自己已經好大喇, 再唔生黎唔切整多件", 董醫生唔知係咪見我有點激動, 佢就話咁其實你都試左好耐都未得, 都要開始喇.......(下刪幾十字). 我見佢都有少少緊張, ...

你老公真係好心急喎....

別墅

哎~ 原嚟34就高齡架啦, 我仲以為要過咗35至算係添...

大宅

我都係高齡產婦37歲, 想生第2胎, 試了半年還未有, 但之前第一胎試了3次就bingo了, 現在囡囡28個月了! 但還飲全人奶, 唔知關唔關餵人奶影響排卵期呢?? 同埋我M來很準 31 cycle, 請問係唔係day 14 開始do do 呢?? 2日 do 1次呢? 如想生仔應該要 day 幾do do 呢???

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 AdaChoi 於 09-6-5 06:46 發表
我都係高齡產婦37歲, 想生第2胎, 試了半年還未有, 但之前第一胎試了3次就bingo了, 現在囡囡28個月了! 但還飲全人奶, 唔知關唔關餵人奶影響排卵期呢?? 同埋我M來很準 31 cycle, 請問係唔係day 14 開始do do 呢?? 2日 ...

點全人奶法 ? 如果唔係太頻密餵就唔影響排卵, 妨且你都已經有m.

你cycle 31日, 大約 day 16 排卵. 可以試下 day 14, 16, 18 dodo. 另可以睇分泌. 較多或 蛋清分泌可以隔日 dodo.

伯爵府

玩具勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 陪月勳章 環保接龍勳章

34有得嚟, 生得嚟咪35(高齡)囉...

我都係34開始想生, 自己攪唔掂, 35睇醫生...好好彩36生到咋...唔係真係冇咩時間呀!

原帖由 mithybobo 於 09-6-5 03:12 發表
哎~ 原嚟34就高齡架啦, 我仲以為要過咗35至算係添...

禁止訪問

大宅

Mood really down

5.5 weeks natural miscarriage half year ago!! Already 36.5 la and really can't wait la!! When will I get Bingo ar??

Pressure Pressure Pressure!!

男爵府

咁岩既,
我9月底都會開始睇董醫生喔!
咁我見佢既時候都要加多兩錢肉緊嘞!
你係咪同我一樣咁大呀?

原帖由 阿早! 於 09-6-4 23:49 發表

我睇董醫生, 佢都係咁同我講架, 我即刻話"o下, 我覺得自己已經好大喇, 再唔生黎唔切整多件", 董醫生唔知係咪見我有點激動, 佢就話咁其實你都試左好耐都未得, 都要開始喇.......(下刪幾十字). 我見佢都有少少緊張, ...

大宅

原帖由 miffymiffy 於 09-6-5 07:35 發表

點全人奶法 ? 如果唔係太頻密餵就唔影響排卵, 妨且你都已經有m.

你cycle 31日, 大約 day 16 排卵. 可以試下 day 14, 16, 18 dodo. 另可以睇分泌. 較多或 蛋清分泌可以隔日 dodo. ...

請問什麼叫蛋清分泌???

Thanks

瑪瑙宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

原帖由 AdaChoi 於 09-6-6 02:00 發表

請問什麼叫蛋清分泌???

Thanks

觀察子宮頸陰道分泌物的變化:此方法的原理是根據體內荷爾蒙的變化造成陰道分泌物的改變來加以判讀。通常在排卵前的5~6天因為體內雌性素的上升,會影響到子宮頸的分泌物黏稠度的增加,我們稱之為Type E mucus(或稱之為雌性素作用下的黏液),此現象的改變是為了使精蟲經由子宮頸到達子宮腔輸卵管的通道較為順暢,過了排卵當日子宮頸的分泌物開始因黃體素作用的關係而增加黏稠度(或稱Type G mucus),而此種生理性的開關,即是受孕窗口的顯示,經由雌性素開啟受孕窗口,而由黃體素關閉。
如要具體的形容Type E mucus的分泌物,其形態是較為清澈、黏稠度較高,並且較為滑膩的(似蛋清) 此現象的變化在每個月經週期表現的程度不儘相同,而此現象的開始,通常是在排卵前5~6天的時間,而Type G mucus則顯示排卵動作已經達成,分泌物轉為較為乾、較為濃稠,有時候會較為像乾掉的膠水般,有此分泌物出現時,通常受孕窗口已經結束,此方法在於月經規則的婦女較為容易觀測的到,而在月經週期不穩定的婦女,絕大多數都沒有正常排卵的狀況,因此使用這種方法的效果較差。

瑪瑙宮

原帖由 天賜小公主 於 09-6-5 11:24 發表
政府抽羊水會唔會知道oscar的數據呀? 我知道政府有免費照結構, 原本照結構都可以check唐氏, 真係唔知, 唔該晒.

抽羊水唔同 oscar , 係 2 樣野黎架. oscar 係驗血 同度頸皮, 85-90%準確, 抽羊水有97%準確.

但因抽羊水係屬於入侵性檢查 , 有0.5-1%流產機會.

所以如果唔做抽羊水, 就要睇埋其他檢查, 再推算胎兒係咪唐氏.

其實,胎兒結構超聲波檢查可驗出胎兒的結構是否正常發展及是否懷有雙胞胎。一些胎兒結構不正常的問題都可透過此檢查發現,例如兔唇、裂顎、先天性心臟病等(約6成唐氏BB有結構問題)。但一般超音波檢查是不能夠發現唐氏綜合症或其他染色體問題.

複式洋房

起初我都覺得老, 都有少少擔心, 中ec話佢有個病人43歲生對孖胎呀, 大把人34歲都未結婚啦, 驚咩?

大宅

del

男爵府

用針穿刺胎盆, 直接抽取羊水, 有流產風險, 現在一後較少採用了

大宅

依家香港啲女仔多數都過咗30歲先結婚,除非一結婚就唔避孕,仲要係一擊即中,如果自己試一兩年唔中,肯的起心肝睇不育醫生,排期再加不育療程又用咗幾個月至一年,如果成功嘅攪得嚟都34、35歲嗱!(如果不育療程唔成功更加唔知等到幾時? )
所以係香港,好多高齡產婦唔出奇,最緊要BINGO咪得law!

大宅

del

子爵府

我都就嚟36 la,仲係得個吉,真係好hurt

都book 咗7月見董醫生

anyway, 恭喜你,現在34 bingo真係好common, 不用介懷

別墅

原帖由 miffymiffy 於 09-6-6 09:17 發表

觀察子宮頸陰道分泌物的變化:此方法的原理是根據體內荷爾蒙的變化造成陰道分泌物的改變來加以判讀。通常在排卵前的5~6天因為體內雌性素的上升,會影響到子宮頸的分泌物黏稠度的增加,我們稱之為Type E mucus(或稱之為雌 ...

多謝你嘅 info (因爲我都想問)... 同埋好 detail ar...

別墅

仲有啊, miffymiffy, 咁係咪即係話當 Type E mucus 岀現時, 過兩三日就應該開始開工啦? Or when is the best time?

首頁

尾頁

跳至