自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kikiboy 發表於 20-8-13 21:26
明白。咁唔講各大院校收生要求先,例如就咁話DSE考到25分,咁呢個25分係計幾科呢?
我知1=1分,2=2分..... ...

一般係指best 5, 最佳5科

公爵府

Charlotte_mom 發表於 20-8-13 21:18
24萬,我果時本野仲喺度
入讀有獎學金好易拎(無記錯16分就有)

但你果個糸2年前。。。。

我家人话有朋友讀緊,要27萬,咁我加少少生活指數,齊頭三十
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 20-8-13 21:27
但你果個糸2年前。。。。

我家人话有朋友讀緊,要27萬,咁我加少少生活指數,齊頭三十 :wahaha ...

暈!每年漲價3萬

男爵府

我個女入到A1科大,我覺得有D學生一早預咗出外國讀書,競爭又細咗,所以今年易入咗,恭喜入到心儀學校的同學仔!

公爵府

Charlotte_mom 發表於 20-8-13 21:28
暈!每年漲價3萬

如果佢考到中文3,有18分就有机啦。
而家得2/17, 咩都冇行
Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm

男爵府

memomama 發表於 20-8-13 21:30
我個女入到A1科大,我覺得有D學生一早預咗出外國讀書,競爭又細咗,所以今年易入咗,恭喜入到心儀學校的同 ...

Sorry ,剛看到標題,我個女不止20分。

王國長老

Mrs.Kangaroo 發表於 20-8-13 21:31

如果唔打算出國,最practical係讀HD Asso,其實好多人都好似你case,中文2左。呢條路,揀時都係唔多開心,不過讀完2年升返degree year 3就咩怨條都無晒,認真唸唸佢

王國長老

呢堆野我一直留喺度,真係有血有汗慢慢爬返起身。大家都唔好氣餒,俾多兩錢努力一定會理想達到的

goldpiglet    發表於 20-8-13 23:42
洋蔥頭媽咪    發表於 20-8-13 21:45

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 20-8-13 21:27
一般係指best 5, 最佳5科

如果兩個選修課好過主科,會唔會計少科主科?
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

公爵府

Charlotte_mom 發表於 20-8-13 21:33
如果唔打算出國,最practical係讀HD Asso,其實好多人都好似你case,中文2左。呢條路,揀時都係唔多開心, ...

其實佢不是第一年考。
上年考唔到,讀左唔知半年定幾耐asso, 话冇兴趣,quit 左 。開頭都系谂博上大学year 3!
所以今年肯定唔会再讀asso.
上年我地叫佢讀HD, 佢死都唔肯,话同佢補習老師傾过,asso 啱佢多d,仲一齊揀科,頂,愈讲愈嬲,呻完。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 20-8-13 21:31

唔駛灰心嘅,可以一邊讀住 Asso/HD ,一邊重考1-2科,如果明年夠分就可以入返大學,如果唔夠咪由 Asso/HD 上囉, 條條大路通羅馬,加油。

男爵府

回覆樓主:

想請教:14分 商料, 入poly asso 定恒大好?謝謝

王國長老

kikiboy 發表於 20-8-13 21:44
如果兩個選修課好過主科,會唔會計少科主科?

要睇課程,如果科要求計4c+1x/2x,咁主科點衰都要計了
如果果科係計best 5, 就可以選擇唔計考得差嘅主科

公爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-13 21:49
唔駛灰心嘅,可以一邊讀住 Asso/HD ,一邊重考1-2科,如果明年夠分就可以入返大學,如果唔夠咪由 Asso/HD ...

谢谢鼓勵,但不会再讀asso 了。
原因在50樓。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 20-8-13 21:57
谢谢鼓勵,但不会再讀asso 了。
原因在50樓。

IC .既然係咁不如出去工作啦,無謂浪費金錢同時間,到佢日後想再讀自然會去進修。

公爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 20-8-13 22:01
IC .既然係咁不如出去工作啦,無謂浪費金錢同時間,到佢日後想再讀自然會去進修。
...

唯有糸咁。

王國長老

Mrs.Kangaroo 發表於 20-8-13 21:44

其實佢不是第一年考。

睇到你嘅怒火,唔好嬲
咁scope呢種degree亦可考慮,始終3年讀完,快,而且最後一年至貴,佢到時仲肯乖乖讀,都值得俾嘅

琥珀宮

701003 發表於 20-8-13 21:24
係正式degree

咁可能係其他方面出色。

水晶宮

畀面勳章

SandyKL 發表於 20-8-13 22:29
咁可能係其他方面出色。

創意媒體,其中一個唔係以D S E高分掛帥的degree 而且四年都不設考試

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Mrs.Kangaroo 發表於 20-8-13 21:44

其實佢不是第一年考。

睇到你咁講,,我到嬲埋一份。

首頁
12345...12

尾頁

跳至