自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

水晶宮

Chowying 發表於 20-8-28 17:05
完全唔明點解 咁多post 話 zoom 可 以睇到咁多嘢 , 我女 甚至 似乎話著睡衣上堂都冇所謂,根本最多只影到 ...

我女直頭唔摺被,唔梳頭,癲婆咁zoom
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

loolooloo 發表於 20-8-28 16:48
首先請各位高抬貴手,唔好打頭,thank you.

一定有,小學都有,其實主要係跟大人思想,見唔少
係,根本係啲白鴿眼家長,灌輸啲比較文化比子女,大人自己都其身不正,成日笑人踩人同人比較,啲子女咪有樣學樣囉.

男爵府

Taitaimui 發表於 20-8-28 17:08
我聽過一個7歲既小朋友
笑同學屋企細
但同學住新樓一房

我個女二年級嗰陣咁岩請咗個同學仔上嚟食嘢,跟住個同學仔上到嚟又係不停話我哋屋企好細,問點解會咁細

水晶宮

莫失莫忘 發表於 20-8-28 17:13
可以試下鼓勵小朋友向上流。我老公細個都係住公屋, 後來去住O係私人屋苑既師弟妹屋企補習見識過人地屋住環 ...

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

007Mary 發表於 20-8-28 17:02

我朋友係某街市的 老闆,佢在觀塘大街市賣菜,當中有私家新 ...

係,我識幾個註冊護士都住公屋,仲要係人好多,訓廳果隻,佢地都認為訓教一個床位就得去旅行,呢班人都首選青年旅舍,工作幾年已經係個小富婆。

珍珠宮

帽子家族 發表於 20-8-28 16:37
朋友個仔今年中二,自從中一開zoom上堂,就話見到人地間屋又大又靚,而且同學有房佢自己就無,搞到阿媽好傷心。 ...
只係父母應比D正面小小信息仔女囉...住公屋唔自卑喎,佢地的思想同心態有問題姐...做人謙虛D好,就算你有錢,好多都唔高調的...我以前D同學好有錢的,但好謙虛同節儉,每一樣野都慳同格價的...你估佢買唔起咩?唔係,佢父母比左好正面信息佢地,揾錢係好辛苦的...

侯爵府

鴨鴨比 發表於 20-8-28 17:12
公屋停車場真係名車展
Benz ,BMW,波子樣様齊
真係睇到嘩嘩聲

係!

男爵府

同私樓公屋無關,但間屋亂就真係好自卑,同唔梳頭出街一樣,無分大人細路,個頭亂,我相信小朋友也感覺不好

wcpcelia    發表於 20-8-31 11:41

珍珠宮

帽子家族 發表於 20-8-28 16:37
朋友個仔今年中二,自從中一開zoom上堂,就話見到人地間屋又大又靚,而且同學有房佢自己就無,搞到阿媽好傷心。 ...

其實多少總會比較,我細個間公屋好立立亂,上過同學屋企好靚,有d仲係私樓,自此我都有意無意唔想同學黎我屋企

男爵府

回覆 Moonlight819 的帖子

大宅

似亞媽玻璃心wo, 佢想搬去邊?

如果同學仔住獨立屋,佢又搬去獨立屋?

子爵府

回覆樓主:

住公屋俾人歧视?咁点解咁多香港人,尤年青人怨上吾到公屋?任得甘卑微咁做乜个个爭去住?成日嘈政府吾起多d公屋??

大宅

2024年龍年勳章

mcs74 發表於 20-8-28 17:21
係,我識幾個註冊護士都住公屋,仲要係人好多,訓廳果隻,佢地都認為訓教一個床位就得去旅行,呢班 ...

係呀,距地覺得公屋好易儲錢,工作忙時又可以訓醫院,工作唔夠三年已儲到二十幾萬。

珍珠宮

莫失莫忘 發表於 20-8-28 17:13
可以試下鼓勵小朋友向上流。我老公細個都係住公屋, 後來去住O係私人屋苑既師弟妹屋企補習見識過人地屋住環 ...

對,我最接受唔到細細個就有立志住一世公屋,做公屋富户既思想

珍珠宮

007Mary 發表於 20-8-28 17:16

某名校小學主任揸寶馬返工然后同學生講自己住公屋同父母住 ...

做老師最重要假多工時長
其實佢要間屋訓only
其餘時間去旅行同返工
如果冇結婚,真係迫迫地同父母住
香港揸車,車價吾算貴,但係車位真係好貴,做老師最好學校有車位,又可以抽領展車位真係省吾少

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

首先又唔好講到住公屋有幾好幾好⋯⋯又唔好講到住私樓有幾慘,連買餸錢都無⋯⋯都幾自欺欺人。
朋輩比較一定有,住屋方面比唔上同學,咁可以起其他方面例如成績、才藝等等贏人地咪得囉。

男爵府

同學係笑有人係背景走黎走去. 唔關你住公屋定私樓. 好似我阿仔上ZOOM都係自己房上, 但工人姐姐同爸爸都成日係佢後面行黎行去...都一樣俾同學仔笑. 所以係好正常, 小朋友就係咁覺得有人走黎走去就好笑..無歧視.
住公屋亦唔失禮. 覺得無面都只係大人灌輸的睇法

子爵府

我個仔6歲,之前日日落街玩爆旋陀螺
佢嗰d係爺爺買嘅翻版陀螺,其實我個仔都唔識正版定翻版,只知道玩到就得
d小朋友都唔肯同我個仔玩,因為佢嗰d係翻版野

大宅

2024年龍年勳章

yuyueng 發表於 20-8-28 17:29
首先又唔好講到住公屋有幾好幾好⋯⋯又唔好講到住私樓有幾慘,連買餸錢都無⋯⋯都幾自欺欺人。
朋輩比較一 ...

呢d係我朋友係街市賣菜所得結論,仲有海鮮檔老闆都話公屋多人買海鮮,距地一放假就買海鮮,私樓d人供樓供到要食公仔面。其實三十年前已聽到人講已已經唔係今時今日了。

子爵府

其實好多小朋友都唔care,就好似我啲小朋友,住細啲都無問題
佢哋上zoom 選間最亂同好似家徒四壁的房去上
佢哋唔care 人地點想亦唔會理人有冇錢
自小就要教佢地要一視同仁,不應有階級觀念

首頁
12345...14

尾頁

跳至