自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆樓主:

合約上你100%岩。
現實又真係好少會賠足,
要玩起上黎真係業主輸蝕D,
好來好去快手送瘟神重新放租。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

佢肯賠按金又不破壞間屋,快d叫佢走. 否則最後兩個月不交租offset按金.

你如去小額法庭告佢要收足一年,錢花很少,不准用律司,但浪费你時間出庭. 當你赢左官司,但佢唔俾錢,又要告佢破產逼佢還債,算把啦

放生人地,也放生自己

水晶宮

樓主,你好似唔係第一次遇呢啲租客,我有冇記錯?
有啲唔好彩呢
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

bmuimami 發表於 20-9-11 23:14
樓主,你好似唔係第一次遇呢啲租客,我有冇記錯?
有啲唔好彩呢

第一次咋......
不過我都係新手,唔好彩呢一年又黑暴,又疫情... 上個租客失業,一完約都冇再續。呢個租客又係咁樣,又話冇工開...
我淨係佣金都蝕死..

男爵府

理論上佢要賠租金比你,但實際上佢有有錢賠返咁多個月比你嘅話,繼續交租比你佢繼續住就得啦!
衡量下實際嘅後果,有時真係輸少當贏。

珊瑚宮

jyjy1684825 發表於 20-9-11 16:01
係, 小業主就應該咁做.
樓主下次放租, 應收足一年租先.

男爵府

sts8000 發表於 20-9-11 15:43
我都係咁同agent 講,只係沒收按金咁使乜簽生死約。
但係間屋喺個租客手,我都驚佢聽日唔交租,而我覺得機 ...

等佢搬走之後向小額錢債處追討返餘下7個月租金

水晶宮

sts8000 發表於 20-9-11 23:18
第一次咋......
不過我都係新手,唔好彩呢一年又黑暴,又疫情... 上個租客失業,一完約都冇再續。呢個租客 ...

唔好意思攪錯咗
今年好多事,租市係跌咗,我都冇加租客租,大家都覺得ok就算了
收樓傾吓啦,雙方都忍讓吓,有層樓喺租客度都唔希望佢玩嘢
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

sts8000 發表於 20-9-11 15:17
agent 打嚟,話租客想退租。我話死約退租,佢要比足一年租金。個agent 仲扮晒傻咁話,而家新嘅租約都好少咁 ...

樓主,你的單位是否傢俬連電器出租?如果係,好大機會租客本來已打算短租(因為短租盤比較少和貴),你唔好彩被硬食了。

子爵府

虎到金來勳章

sts8000 發表於 20-9-11 23:18
第一次咋......
不過我都係新手,唔好彩呢一年又黑暴,又疫情... 上個租客失業,一完約都冇再續。呢個租客 ...

個租客唔同你講,而搵agent溝通, 而個agent又肯幫手

我陰謀論唸, 當初佢地係未唸住短租3個月, 自己間屋裝修搵你攝期?

租客租樓有入息証明, 佢做咩工, 你大概可了解個行係未冇工開。

既然agent開口, 你問agent 佢地依家同短租一樣, 租金係未貴d, agent 費係未租客比番。既然話收入少左, 你同agent講體諒租客, 短期減3個月租金, 而佢地都唔考慮, 你自己都知咩事

男爵府

睛靈勳章

jon12345 發表於 20-9-11 16:36
業主同租客玩, 業主死9成.收返間屋再出租吧啦

認同呀!租客一走了之,業主都無符。除非租客係公務員。租客借財仔仲衰,間屋有排煩。

男爵府

princessgw 發表於 20-9-12 09:10
個租客唔同你講,而搵agent溝通, 而個agent又肯幫手

我陰謀論唸, 當初佢地係未唸住短租3個月, ...

我同咗個租客直接對話,因為我都同租客講agent 冇責任幫我哋。
咁嘅時勢,當自己唔好彩,嗰陣租比佢只知道佢做裝修,但因為工種問題冇入息證明。租比佢嗰陣,即幾個月前,個市都差,根本連睇樓嘅人都少,所以寧願盡快租出冇謂吉住個單位。
而家同佢講減佢租睇吓改唔改變到,否則就直接沒收按金... 係之後要重新搵過客,又唔知要等幾耐啫...

公爵府

sts8000 發表於 20-9-12 09:32
我同咗個租客直接對話,因為我都同租客講agent 冇責任幫我哋。
咁嘅時勢,當自己唔好彩,嗰陣租比佢只知道 ...

如果佢係想減租,一早同你講減租問題,而唔係退租啦。佢跟本就冇錢交租。

好似我個租客咁,租幾個月就話唔租,我問佢係咪有問題,我可以減租,佢直情之後租都唔交,拖到你D按金用哂為止。

我係你就早D殺佢按金,叫佢即走。

男爵府

呢d情況減租都無用,因為出面市道好差,佢係想減租,一早打比你喇!
佢都算有良心,仲有按金之下就話走,我朋友租客用埋按金嘜都唔講,叫佢去收屋咋

男爵府

我朋友個間係嘉亨灣,收65000外藉人士,前幾個月打來減租,係死約,朋友減左1萬,之後3個月即話唔租,仲係死約添,朋友都算即出售,之後外藉要拎返正價租單65000之收據 明明收55000要佢比65000收據返公司出數 為免佢玩野,朋友都局住照比,因為仲有10天就轉手比新業主

珊瑚宮

如對租客趕盡殺絕
因住收到的錢未夠裝修
雖則乜都可講法律

我會同個客坐低慢慢傾
玩具萬歲!

珊瑚宮

如我能收番層樓
完好無缺
就算蝕D錢我都還神

吾想精神痛苦
玩具萬歲!

珍珠宮

回覆樓主:

要睇你有無報稅喇

你無報稅就都難追返

珊瑚宮

睇番樓主租客算好喇
肯賠按金走人
如他堅決吾租
係我拿拿淋應承佢
玩具萬歲!

珍珠宮

正常係賠餘下期數,經紀又真係冇呃你,好多人唔會賠,你有權追,上庭,通常都係殺兩個月租就算,你自己諗博唔博

首頁

尾頁

跳至