自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

Elenalan 發表於 21-1-27 21:39
睇完覺得樓主仲未搞清楚自己職位和職權,如果interview係老C忽in你,請假都要老C忽批,又要幫唔同同事做打 ...

我絕對清楚!
老闆請我係話我個位新加,係管理層行政職位,直接under老闆,管理層會議我有份開,個老屎忽就無份開!

我老闆係請我返喙監察全公司架!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

yurijm 發表於 21-1-27 21:35
係咪有乜誤會
Jm你會唔會係私人秘書果類?
請AL都要舊人批

我無誤會,我一定高級過老屎忽!

管理層會議我有都份開,個老屎忽就無份開!

水晶宮

cathy913 發表於 21-1-27 21:47
我絕對清楚!
老闆請我係話我個位新加,係管理層行政職位,直接under老闆,管理層會議我有份開,個老屎忽 ...

你職權係監察全公司,包括管理全公司下屬嗎?

如果係,你應該由明天起拒絕所有「打雜」工作,亦冇理由要老C忽批你放假,因為佢地係你下屬,工作應由你分配,唔係佢分嘢俾你做。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

Elenalan 發表於 21-1-27 21:39
睇完覺得樓主仲未搞清楚自己職位和職權,如果interview係老C忽in你,請假都要老C忽批,又要幫唔同同事做打 ...

係囉!
我都睇到呢度,interview同請假,好大疑問

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

佢有份inn 你?個架構係點架?唔好下下話自己直接under 老闆,自己高級D,org chart 點排?佢哋係1 team under 你定另外一部門under same boss? 唔好成日話自己高級過人地,有料唔洗用grading 撻人,觀察下先,你有料嘅比D時間,自然臣服!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

cathy913 發表於 21-1-27 21:50

請問管理層會議,你負責咩?
你職位係咩野?

真係睇到一頭霧水,唔好介意咁問

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

你開口埋口都強調自己係老闆請返嚟, 恃老闆撐腰的氣燄,真係好老土, 呢種思想態度係小公司舊式management。

樓主唔似見過世面, 無leadership skill. 不是管理層的料子。

子爵府

樓主開口埋口都係話自己係老闆親自請返黎, 其實親自請返黎又如何? 都係要做

睇咗咁多, 其實我覺得樓主只係PA角色, 如果你係"真"管理層, 點都有自己一間房, 有秘書/下屬, 擺明你誤會咗你老闆請你返黎的目的

伯爵府

回覆樓主:

唔好理佢,做自己嘢。
如果有機會捉到佢做錯嘢,記得加多一腳送佢走

珍珠宮

開心吸收勳章

cathy913 發表於 21-1-27 21:08
我都想,點知請al仲要老屎忽批

AL要老C忽批,即係你under老C忽啦!

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

拎個org chart出嚟睇過先, 一圖睇哂自己管乜。

珍珠宮

回覆樓主:

連字體,點摺封信咁低層次的嘢都比人Q,係好慘嘅。
個低級員工又係膽生毛,Q一人之下,高級過佢的管理層,人哋老闆請返嚟,仲要監察全公司,有料的一句說話就埋佢單啦。想玩嘢咪係人哋請假時留難下遲啲批咪得囉,話哂批假個權係公司/老闆比,拎正牌。

伯爵府

想生BB熱投

cathy913 發表於 21-1-27 21:50

你只係個秘書?定有專業技能先?聽你咁講你點都低級過佢。論資排輩,學歴同經驗,點解你會高級過人?
I am Agent P

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主:

老闆親自請你,但又要低級過你的人in你?
一人之下,但就冇下屬比你,印嘢都要自己做?
一人之下,但放假要下屬批?

以上三點,都唔似你覺得自己係一人之下同高級過其他人。

水晶宮

白毛毛 發表於 21-1-27 22:13
連字體,點摺封信咁低層次的嘢都比人Q,係好慘嘅。
個低級員工又係膽生毛,Q一人之下,高級過佢的管理層, ...

其實一人之下嘅高層點解要自己摺信封、執report format? 呢d係文員做。我返工咁耐,從未試過摺信、信件信封打字呢d,一間公司有分工,冇可能做埋人地果份。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

黎,黎,黎,post 個org chart 出黎研究下

珍珠宮

Elenalan 發表於 21-1-27 22:20
其實一人之下嘅高層點解要自己摺信封、執report format? 呢d係文員做。我返工咁耐,從未試過摺信、信件信 ...

我由幾人公司的暑期工做到今日全球MNC,都係第一次聽。可能我哋見識少。

伯爵府

回覆樓主:

你咪謙虛d囉 ~靜待時機他日整鑊杰嘅佢歎

珍珠宮

減齡達人勳章

Elenalan 發表於 21-1-27 22:20
其實一人之下嘅高層點解要自己摺信封、執report format? 呢d係文員做。我返工咁耐,從未試過摺信、信件信 ...

有返2、30人嘅中小企都會有清楚分工。

以樓主的思維,加上佢描述嘅工作情況, 我大膽猜估佢公司只係蚊型公司, 10個人都未必有。蚊型公司就會title大, 但其實無人用, 個個都要自己一腳踢, 蚊型公司唔會專請個office assistant去打字、摺信。

首頁
12345...7

尾頁

跳至