自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

sasa@uk 發表於 21-1-28 19:41
佢pass 野你做,你叫佢搵你老闆,只有你老闆可以比野你做

係高級過人哋就當面reject,怕甚麼?
轉過頭叫人哋的下屬做,算甚麼?
連佢口中的低級員工都唔係under佢,何況低級員工的下屬。連個低級員工的下屬都咁直接唔比面,可以想像樓主係公司的受歡迎程度。呀,係喎,一人之下的高層管理層⋯

大宅

回覆樓主:

樓主都幾好笑,又話一人之下,但樓下係無人既!成日話個低層同事富貴就一定係貪公司既嘢得嚟,睇返樓主之前啲post, 同事用自己嘢就話人地係用公司錢買私人嘢。其實樓主無能力管理呢間公司既同事、又唔受歡迎,做得咁唔開心,不如快啲搵過份工好過。

子爵府

wailanf 發表於 21-1-28 19:49
睇圖,樓主同老屎忽都係直接under老細,睇唔到有高低。但老屎忽有(emoji),老屎忽似乎有勢過樓主啊
...

睇Org Chart樓主應該係PA或秘書,根本老臣子都不是under佢,似佢自己攪錯左佢自己個位置喎

伯爵府

_kapo 發表於 21-1-28 19:14
老細請你時講明要改革,你當時無衡量過自己能力?
反而上黎問人
點教喎

係囉,請你返黎改革,空降落黎,你都唔會預有民心、有朋友架啦,同埋一定有阻力,一個老屎忽都搞唔掂,仲要上黎bk問點做,仲點改革公司....其實jm有無諗自己本身hand唔handle到呢個位?
仲有,本身係請你返來改革,你都話自己係管理層,但你竟然接其他dept head比你既野,其實係咪秘書咋...你覺得份工有問題都做左成五個月喎....

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

Moti 發表於 21-1-28 19:32
哈哈哈哈哈,你畫到啲人一個個上吊咁

係喎

水晶宮

白毛毛 發表於 21-1-28 19:36
成日話自己高層管理層,話人低層老c忽,悶唔悶呀。做高層管理層要有做高層管理層的能力同修養。
老闆若係委 ...

好老實, 睇樓主 post, 我感覺唔到佢係高層或佢有高層的能耐。如果佢真係高層, 佢公司究竟有幾大呢?

公爵府

回覆樓主:

不是空降或我職位高過你就係佢under你囉。
唔通a部門阿head可以叫b部門啲o靚仔做野咩。
況且你係無部門同無下屬。

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

birdbird 發表於 21-1-28 19:55
好老實, 睇樓主 post, 我感覺唔到佢係高層或佢有高層的能耐。如果佢真係高層, 佢公司究竟有幾大呢?
...

可能係大老細,老細,樓主,老屎忽,同老屎忽下屬,共5人

珍珠宮

birdbird 發表於 21-1-28 19:50
我公司個秘書都係一人 (在我老細)之下, 個 org chart 係老細旁劃横線。我地畫在老細下面, 秘書唔可以點我地 ...

秘書有的係無形的地位。大家睇老細面,狐假虎威。
正路係大家識做,亙助亙利。
秘書以為高級過我的話,我就識佢係老鼠!
好彩我識的秘書都係正常、成熟。

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

白玫瑰 發表於 21-1-28 19:10
甘人工你高定屎忽高先?

我多年前入間機構做,無論職位同人工都係我高只不過我係新加入,但有一個做咗耐過我嘅small potato,佢覺得佢嘅年資高過我,我同佢最多都係平起平坐,我初頭都算數,但後尾我升咗職做經理,佢非常之唔憤氣,仲話我偷睇佢糧單,我真係好想粗口佢,佢做多幾多年野我做咗幾多年嘢,佢人工高定我人工高又如何,佢係我嘅下屬就係我嘅下屬,佢高我10倍人工都係要聽我話

大宅

...

其實如果做到一人之下既位,點解會嚟bk問點處理?

Fanfanng    發表於 21-1-29 12:28
happylife28    發表於 21-1-29 04:16

珍珠宮

其實樓主呢份係咪第一份工?雖然我做左ftm20+年,但係都仲識睇chart,你個位似秘書或pa多d,無人under你。我以前做過間細公司請我做初級秘書,點知係reception,全公司都可以點我做野。你老細有無可能只係想請雜工+佢pa,又請吾到人,於是氹你入搭

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Baby豬1209 發表於 21-1-28 19:06
睇咗個架構,老x 忽未必under 樓主

坦白講,我都係咁諗

珍珠宮

...

綜合樓主寫佢的處事手法,用語,態度,你認為若真係請佢做高層管理層的公司會有幾大呢?
睇個org chart秘書PA就合理,好green果隻

子爵府

個org chart, 你個位係秘書
你無下屬,佢又唔係under 你 ...
既然你係真正高層管理職,能力應該做到管治,而非上forum 問人點管人

翡翠宮

畀面勳章

睇你個chat,old seafood唔係under你,你下面根本無人,你似係第二把交椅個assistant多d。無實權的人如何改革?

如果你碼得住老闆,諗下點做個薪高閒人好過,睇牌面,你冇可能迫走你口中的old seafood,反而佢有辦法整走你多d。
日日是好日

男爵府

你只係老闆秘書
負責「監察」全公司
篤下背脊就得
實際係冇權點啲Dept head

男爵府

以寡敵眾,你只係老細請返黎並唔係大老細請的,老細又根本比唔到權力你,吃力不討好。其實老細請你返黎係做咩?如果叫你做改革但唔放權,似係老細玩緊你,做得改革既通常係做到COO架!否則搵鬼聽

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

對自己好D,份工好難做落去,轉工可以令自己開心,試下轉工啦,不要為難自己,可以有其他出路的,何必留係呢D咁嘅公司困獸鬥呢?!

禁止訪問

首頁
12345...8

尾頁

跳至