自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

回覆樓主:

依家d細路,講粗口非常流利

侯爵府

rex13 發表於 21-3-16 19:33
yes⋯解釋就解釋咗。
我今日有同佢講你個同學好似唔多當你朋友⋯⋯⋯佢又心思思想搵個個同學⋯
...

我好少講佢d朋友壞話,始於自己個仔都有講,真係唔知邊個教邊個先……你唯有觀察下先,佢地成日打機,少少粗口我係接受到

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

社會風氣差,大教壞細(大學生),只有自己教好自己個小朋友,「朋友」係有得揀的,記住近墨者黑,朋輩對佢地影響好大,所以教佢地如果選擇朋友是好重要的。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

恩庭寶貝 發表於 21-3-16 18:24
可以同班主任講

x2

影響其他同學都講埋粗口, 學校要正視, 影響校風及校譽. 該同學如再犯(在校講粗口)就去見訓導主任.

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

廿幾年前,我見識過小一女童講流利粗口同煲煙,係我同學鄰居,當下真係呆晒

伯爵府

2024年龍年勳章 2018父親節勳章

成日見到7~8歲就好流利粗口嘅喇...!!!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

rex13 發表於 21-3-16 17:55
小4你接唔接受到?
阿仔個同學成日同佢講粗口,成離譜系(x你老母)⋯而家啲小學生系咪咁溝通ka?
我覺得太 ...

唔出奇, 冇話接唔接受, 疏遠係好, 但咁逃避唔係辦法. 小朋友想唔想疏遠人係一回事, 佢疏唔疏遠到人又係另一回事. 疏遠同學真係講下就易....

我個仔高小時有d 同學粗口, 響街度有d 人撩交打又會聽到, 我叫佢聽到人講就算, 唔可以跟人講, 之後佢再大d 佢話人人都講, 我明白表現朋輩間大家都想被認同, 話佢要講都唔可以對住我地講.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

係人都識講粗口
但講粗口代表咩野先
我只係覺得,因為自卑,才會講粗口
睇返黑暴就更加確定
來來去去就只有粗口
內容完全無point

公爵府

rex13 發表於 21-3-16 17:55
小4你接唔接受到?
阿仔個同學成日同佢講粗口,成離譜系(x你老母)⋯而家啲小學生系咪咁溝通ka?
我覺得太 ...

小四喎!我諗冇人會接受到啩!
我唔單止會叫呀仔疏遠那個同學,我會好鄭重咁同佢講呢啲叫無家教!

你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

水晶宮

c.vieri 發表於 21-3-16 18:21
有呀,佢地用微訊時睇到佢同學同我仔講粗口,我跟手覆果位同學問佢係咪英文好叻?定淨係識打fxxx 呢個字:jo ...

打機時,我仔會叫佢嘅同學唔好亂講嘢的

子爵府

好多父母都講粗口,仔女梗係有樣學樣,我見過有媽媽用粗口鬧個五六歲女臭 x, 我相信個女長大一定會好好回敬佢。

珍珠宮

kisskathy88 發表於 21-3-16 19:51
廿幾年前,我見識過小一女童講流利粗口同煲煙,係我同學鄰居,當下真係呆晒
...

小一食煙

珍珠宮

ming1020 發表於 21-3-16 19:36
我好少講佢d朋友壞話,始於自己個仔都有講,真係唔知邊個教邊個先……你唯有觀察下先,佢地成日打機,少少 ...

咁佢有冇試過,有啲朋輩既問題嚟問你ka?

侯爵府

rex13 發表於 21-3-16 20:57
咁佢有冇試過,有啲朋輩既問題嚟問你ka?

而家疫情,多數係網絡世界打機溝通,冇乜大問題,多數都係講打機……返學既野佢都有講

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

唔接受

侯爵府

回覆樓主:

我識既小學生多數唔係咁,之前阿仔見有同學舉中指已經講到天大既事咁,就知道佢班同學都算乖,係有少部份扮勁會講下what the同舉中指。

子爵府

平平無奇2 發表於 21-3-16 18:25
優秀嘅學生

係!有一段幾長嘅時間,電視又好,視頻又好,都不斷聽到依四個大字,粗口已經變咗所謂真香港人文化。細佬仔歌得多咪講埋一份囉

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

bivian_bivian 發表於 21-3-16 18:33
我以前朝早搭巴士,日日都會聽到班初中生講,仲要講埋男女器官,有次有個阿叔頂5順就對住班衰仔好太聲講粗 ...

子爵府

回覆樓主:

講粗口好普通, 但我仔鍾意模仿,有時不分場合,所以我寧願佢去少接觸為妙, 會疏遠呢啲同學。 我解釋比佢哋聽就因為普通, 講咗都唔會突出你自己,咁講嚟做咩? 除非詞窮, 咁係你嘅失敗,讀咁多年書都冇能力用其他詞匯來表達。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 認識瑞士牛牛第一回

好離譜

首頁
12345...6

尾頁

跳至