自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

SAMMUMMY 發表於 21-3-18 10:47
阿女 讀中學二年級, 升中派位不是阿女心目中的學校, 每日只得數小時網課, 過年後只回校考試, 玲阿女學 ...

如果想轉心儀既,點解唔試下考左先?真係收左咪先決定轉唔轉。
而且而家多左學生出國,或者真係有機會昵?為左佢將來,點都博一博。

子爵府

回覆樓主:

band幾學校?如果肯自主學習band 2轉band 1中尾都可以追到,如果學習態度因為zoom嘅關係,預咗就算去到band 1都係有成日鬧人唔上堂嘅老師

大宅

Pooh529 發表於 21-3-18 14:14
band幾學校?如果肯自主學習band 2轉band 1中尾都可以追到,如果學習態度因為zoom嘅關係,預咗就算去到band ...

普通band2中 尾 學校, 好大程度上係上網課心散不專心, 升中後考得好有啲自滿, 覺得自己入了低一個band的學校, 再加上疫情上網更更加不滿意學校,

[/url]

大宅

Astra00 發表於 21-3-18 10:55
不如你直接問個女是否仲喜歡讀書。否則等佢中三後轉職業學校算了,學一門手藝好過大家咁困境。佢有心讀書就 ...

呢種教育方式似上一代嘅親子溝通模式,物質上供到18歲就完成責任,唔係話唔好。但我覺得心靈上其實都要同仔女同行。BK成日見到啲case呻當年阿媽無理佢哋乜乜乜就係咁

伯爵府

回覆樓主:

好多學生,S1成績還可以,因為有小6底。到S2開始見真章。所以到S3就更發現追唔上,因為為S4選科預備,科目更多。

珍珠宮

睇吓佢係咪真係有能力讀,真係有能力嘅人,唔會因為見到老師真人抑或zoom而影響成績,呢啲只係藉口。如佢真係有能力,我會諗辦法幫佢轉,否則轉咗下一間都係差唔多。

珍珠宮

namnamnamlolo 發表於 21-3-18 11:27
其實zoom既話
間間學校都一樣
一向搵間可以面授架啦

同意
同埋疫情都仲未知幾時先完
轉校唔係解決辦法

子爵府

虎到金來勳章

你會唔會同個女傾下先

侯爵府

我會比佢轉,叫佢自己搵,自己安排去考,有學校收佢,我會支持.再唔係轉國際,去留學我都會支持,最緊要佢讀得開心,生活開心.

大宅

SAMMUMMY 發表於 21-3-18 10:54
但今次成績應該無法見人,

你女現在讀那一間?不如改變學習心態

男爵府

回覆樓主:

我呀仔今年中三,網課初期我都見好多同學唔專心,我仔亦一樣。佢話網課專心唔到。我話因為疫情關係,全香港學校都網課,無辦法,呢樣你改變唔到,唯有改變自己諗法。你要唔專心,浪費咗一個早上,點解唔專心去聽下老師講課?到依家佢越上越專心,因佢有上大學校外課程,都係網課,都習慣了。
講番你囡囡,其實其他中學都係網課為主,佢想轉去邊間,佢自己有冇做過research邊間小啲網課?如有嘅話,但果間學校係band 1嘅話,佢有信心考到嗎?同阿囡講,唔好淨係發脾氣,想要爭取得好啲,自己要付出努力。如果呀囡目標明確,做阿媽嘅一定幫到底。

wcpcelia    發表於 21-3-19 16:16

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章

級一至五
轉校不難
會試下

男爵府

我會好現實同佢講,所有band 1中學都係睇成績同自律性,唔關上唔上zoom事,疫情以嚟跟本全部學生都係zoom 為主!依然有好多係成績標青及keep住的, 已經中學唔好再用呢樣野做藉口,如果想轉校,就要佢自己積極交張可以轉到band 1嘅成績表出嚟去轉校。

大宅

牛年勳章

睇定d 先啦

子爵府

回覆樓主:

中二,有個麻煩處是下年要選科,佢現處級頭,保持到的話下年選科有優勢。(尤其如果佢已經有些選科的想法)
轉校,唔知自己位置,重新調適,努力大半年就要選科,成績上有多少把握?
現在是好唔鍾意今年任教的老師(今年都就快完),定係好唔鍾意全校的老師學生?
照計佢級頭應該屬老師的至愛型,定係朋輩間有問題?
如果可以傾下轉校利弊,又或者純因讀不到當初的心儀而心有不甘,照去報考試試。
有時只因得不到就覺得對方一定好,到得到時可能又同想像有出入。。。出來打工都有句“由一個火坑跳去另一個火坑”

子爵府

SAMMUMMY 發表於 21-3-18 10:47
阿女 讀中學二年級, 升中派位不是阿女心目中的學校, 每日只得數小時網課, 過年後只回校考試, 玲阿女學 ...

每次上網課發晒脾氣...
咁要同女傾清楚,係一時意氣,還是真心想轉是否好d?唔鍾意網課?還是直頭唔鍾意間學校?
就算轉咗新學校,到時校方係咪一定會面授課都好難預計。

子爵府

SAMMUMMY 發表於 21-3-18 14:27
普通band2中 尾 學校, 好大程度上係上網課心散不專心, 升中後考得好有啲自滿, 覺得自己入了低一個band ...

band 2中尾,如果要揀band 1尾中學更加要有自主學習能力,因為上到band 1中學競爭更大,有D同學可能係band 1頭派到band 1尾學校,唔可以睇少呢班人,比著我做家長唔會轉校,除非你轉band 1,如果轉返band 2真係囉黎搞,band 1老師hea教好正常,因為學生底子好,唔使點教學生都可以掌握到,一係放學再外補

水晶宮

回覆 momonicnic1107 的帖子

心靈上與子女同行 —— 好同意。
而家生得少,一世人兩母女,可以扶助佢就係十幾年時間。父母何況走多步,花d心思。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

似青春期問題多D……

大宅

ren 發表於 21-3-18 16:32
中二,有個麻煩處是下年要選科,佢現處級頭,保持到的話下年選科有優勢。(尤其如果佢已經有些選科的想法) ...

我唔想轉校 , 但都會積極同佢去搵學校轉, 青春期荷爾蒙令佢脾氣差, 好彩仲肯和我談談心 事,。
一年多的疫情令人心情煩悶, 想和大家發洩 一下情緒, 多謝意見

[/url]

首頁

尾頁

跳至