自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

MM2H 發表於 21-3-30 09:31
照你所講嘅,唔似係反叛期,重點係,個個小朋友品格不一,每個自小同父母相處方法亦唔一樣,唔好太著重要 ...

佢一二年班果陣係好ok自己執書包,冇帶冇做咩功課自己承擔,但到左三年班就變得依賴,知道佢有咩甩漏我都一定會幫佢,之前佢班上點點點,我都會幫佢處理,例如同學食佢啲零食之類,我會同對方家長善意咁講兩句,但自始我就覺得佢事無大少都叫我出頭,好似現在佢隔離位成日嘈住佢,佢又叫我同老師講調位,我話我唔會咁做,你自己試下解決,出到黎社會都唔係話個個係你鍾意架

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章

我都有一個9嵗的女兒,唯一不同就是我女好勝,考試還肯溫書,其他狀況都令人嘔血。

水晶宮

我好驚, 我女就黎8歲,
我都FEEL 到黎料.
好難頂.

男爵府

winnietwyhk 發表於 21-3-30 01:25
我唔係冇試過有商有量架,但佢好似未明仲得吋進呎鬧番我轉頭,我都想好似朋友咁相處,但似乎係佢分 ...

搵個私人補習上門跟功課

珍珠宮

回覆樓主:

囡係特別早反叛期
我囡8歲時都好反叛,
捱到12歲又正常返

男爵府

mike89 發表於 21-3-30 09:54
囡係特別早反叛期
我囡8歲時都好反叛,
捱到12歲又正常返

咁你睇緊啲啦,中二中三先最得人驚

男爵府

winnietwyhk 發表於 21-3-30 08:38
可能我一直楂得唔緊,即佢駁咀話下佢就算,搞到而家佢變本加厲,我有同我老公講,我會對佢再嚴啲,因我老 ...

我身邊好多朋友都係咁情況,7-10歲女,好多
朋友,話小朋友好唔聽話,好似青春期咁
但講真7、8、9歲點可能咁早青春期?
咁10幾歲點算?

觀察身邊啲朋友發覺都有同一個特徵,就係縱,
不過通常啲家長都唔會認同,通常話自己冇縱!
就算有都賴其他家庭成員縱!

其中有一個case係八歲女仔,獨生,父母+兩個長老+工人照顧
個女仔本身聰明,但好跩,偏食到不得了,三年班似一年班身形,佢全家都覺得佢好難攪話已經冇曬佢辨法!

待續

海之風    發表於 21-3-30 11:12

男爵府

Ftmagic 發表於 21-3-30 10:49
我身邊好多朋友都係咁情況,7-10歲女,好多
朋友,話小朋友好唔聽話,好似青春期咁
但講真7、8、9歲點可能 ...

因為:
爸爸有鬧亦有話唔凖乜乜咁,但係好多時定嘅規矩,比個囡(emoji)兩(emoji)就:好啦好啦咁
媽媽:自己做事都冇乜恆心,對好多嘢都寬鬆,但見個女唔對路就定規矩,不過自己執行力又唔好,多數虎頭蛇尾
嫲嫲:算係家中最惡,有鬧,但自己都掛住玩樂,由得孫女玩佢個電話
爺爺:唔使講啦,佢一定係縱!見到孫女乜都Yes

以上人都唔認為自己有責任,互相推卸
成日話唔知自己個小朋友點解咁難教

其實好多嘢都係由細個開始建立,BB或者係幼稚園時期梗係冇乜特別啦,但到咗有獨立思想,可以自主嘅時候,啲嘢就放晒出嚟!當到大人覺得好似越來越㖂,要管嘅時候,其實已經返唔到轉頭!

公爵府

BK Milk勳章

winnietwyhk 發表於 21-3-30 09:25
而家時刻提佢唔好挑戰我,問佢仲記唔記得上次果鑊咁金

提冇乜用架,因為你掉既係書佢根本無所謂,我掉既係個仔既玩具同電話lock死哂,呢d佢先識驚架,因為佢知我唔會買番,就算買都要有條件先買,你而家仲唔set定底線佢跟本會不停踩,過左見你唔理又可以再踩入d,過多2年你更加管唔到佢。

珍珠宮

其實一早難教,可以及早預防和大家有效溝通,初中可以係修成期,並沒有人哋所講的青春反判期

如果處理唔好,應該青春期會更頭痛。如果青春期處理唔好,影響亦會更深遠。

其實反判期不是只是青春期獨有,亦有小朋友會有早些來臨的反判期,亦有孩子青春期才來了,孩子性格不同,「期數」不同,反判方式各不同,家長易正面、積極面對,孩子才會越嚟越好!

男爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我女小3係最曳,果年唔知做乜,佢不停講大話,又欠交功課,欠到1日幾科老師唔同時間打黎俾我投訴佢,有默書小測專登唔俾我知,等我冇得叫佢溫。我覺得係一個階段,到左小4佢好彩撞到個識欣賞佢嘅老師,呢個老師一路做左佢3年班主任,所以小5小6都好正常,最後入左第一志願學校。喺中學讀得好開心,成績都好ok, 今年可以拎獎學金

goldpiglet    發表於 21-10-31 02:31

伯爵府

winnietwyhk 發表於 21-3-29 23:58
我個女岩岩9歲,乞人憎到不得了(emoji)(emoji)‍♀️,駁咀、自我中心、目無尊長、對工人姐姐呼呼喝喝、功 ...

乜而家反叛期越黎越早咁?
真係聽見都難頂
忍耐下,破壞關係更難搞。

公爵府

BK Milk勳章

歌莉亞 發表於 21-3-30 16:25
真係聽見都難頂

其實我唔會叫呢d係反叛期,只不過係縱壞後期,呢排聽個仔網課聽最多都係女仔既問題好大,不停話欠交功課,而且居然有一次上上下堂個女仔居然走左出街個家長係唔知,你話離唔離譜。

水晶宮

其實大人本身都會問題多多,情緒及狀態都時好時壞啦,何況小朋友?!
我啲小朋友都係,小一、小三、小五都不同,有態度差過,之後又好返少少

侯爵府

咩你地啲小朋友會咁架,我仔而家14都未反過我,係會串下咀,到我認真想發滾既時候,佢就知死架喇,唔會駁,忍我架.我不停發...,不過通常都唔係因為學業,學業佢自己搞定,通常串係因為佢唔執好野呀,無手尾呀..

子爵府

winnietwyhk 發表於 21-3-30 09:11
我都學習中以為佢大大下會正常,免得過我都唔想打

以前我女都成日駁咀. 佢一駁咀我就好惡. 細個會掌佢咀,打手板. 大個d 叫佢自己掌自己,細力的話我叫佢掌多幾次. 品德好重要,惡d都冇辦法

男爵府

jordas320 發表於 21-3-30 16:05
我女小3係最曳,果年唔知做乜,佢不停講大話,又欠交功課,欠到1日幾科老師唔同時間打黎俾我投訴佢,有默書 ...

真係好,佢識諗好過我鵝佢一百次

男爵府

jasprincess 發表於 21-3-30 17:51
以前我女都成日駁咀. 佢一駁咀我就好惡. 細個會掌佢咀,打手板. 大個d 叫佢自己掌自己,細力的話我叫佢掌 ...

我唔惡會比佢恰架

男爵府

歌莉亞 發表於 21-3-30 16:25
真係聽見都難頂

老實講我寧願佢而家憎我,第時到佢識諗就知我用心良苦

大宅

winnietwyhk 發表於 21-3-30 01:25
我唔係冇試過有商有量架,但佢好似未明仲得吋進呎鬧番我轉頭,我都想好似朋友咁相處,但似乎係佢分 ...

佢只口服心不服! 試下投其所好,搵共同話題,暗示下自己係好關佢,等佢明白你苦心,9歲唔難搞既,唔會日日都難相處,梗有一二日乖既,到時比多d關心佢,但唔代表要又囈又西放自己得太低,加油! 佢鐘意咩你就嘗試一齊鐘意,先打得開話題架,希望幫到你

首頁

尾頁

跳至