自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

ilovematthew 發表於 21-6-6 17:21
幾時到期呀,係咪8月

復必泰8月中到期,2針相隔時間最少要21天,最長相隔42天,即係最遲大約7月中前要打第一針

《溫提》:

由於復必泰無得walk-in打針,而且私人診所少之又少,事實私家醫院已長期full, 所以最後一定多人在政府轄下接種疫苗中心或診所搶針,最好6月中前已經在網上預約系統book到打針時間(可以預約20天內的日子)

https://m.mingpao.com/ins/%E7%86%B1%E9%BB%9E/article/20210530/s00024/1622279959652/%E6%96%B0%E5%86%A0%E7%96%AB%E8%8B%97-%E6%B8%AF%E5%BA%AB%E5%AD%98%E5%BE%A9%E5%BF%85%E6%B3%B0%E6%96%998%E6%9C%88%E5%88%B0%E6%9C%9F-%E4%B8%80%E6%96%87%E7%9D%87%E5%90%84%E6%AC%BE%E7%96%AB%E8%8B%97%E4%BF%9D%E5%AD%98%E6%9C%9F

http://www.takungpao.com/news/232109/2021/0404/570714.html

珍珠宮

yoko_hau 發表於 21-6-7 11:21
琴日我都打左第一針打唔痛,大概過幾個鐘手臂開始50肩咁,有啲酸酸痛痛咁。無其他不適

利申:有食 ...
藥物敏感係咪對 NSAIDs 果D敏感?即係呢類消炎止痛药,阿斯畢靈等敏感呢?打得嗎?

大宅

我都BOOK咗星期三打第一針復必泰

男爵府

醒目開學勳章

yoko_hau 發表於 21-6-7 11:21
琴日我都打左第一針打唔痛,大概過幾個鐘手臂開始50肩咁,有啲酸酸痛痛咁。無其他不適

利申:有食 ...

藥物敏感都照打?醫生話冇問題?

男爵府

TingTing 發表於 21-6-7 12:26
藥物敏感係咪對 NSAIDs 果D敏感?即係呢類消炎止痛药,阿斯畢靈等敏感呢?打得嗎?
...

係呀,就係呢類有過敏

男爵府

ejb-2007 發表於 21-6-7 12:39
藥物敏感都照打?醫生話冇問題?

係呀,去到有職員問你,有無長期病患、藥物敏感,過敏有咩反應.....etc,問左一堆,因為我有藥敏感卡,直接比佢地睇,佢話同復必泰無衝突,可以打。
所以我打了

子爵府

yoko_hau 發表於 21-6-7 19:07
係呀,去到有職員問你,有無長期病患、藥物敏感,過敏有咩反應.....etc,問左一堆,因為我有藥敏感卡,直 ...

但如果我連自己都唔知有啲咩敏感,咁姑娘妹妹俾我打?因為我真係可以無啦啦第二朝瞓醒全身腫晒,前一晚亦都好肯定冇食過啲乜嘢,總之瞓醒就全身出晒一嚿嚿,食左成個禮拜孽,又打晒針都唔好,呢啲情況我都唔知打唔打好

伯爵府

yoko_hau 發表於 21-6-7 19:07
係呀,去到有職員問你,有無長期病患、藥物敏感,過敏有咩反應.....etc,問左一堆,因為我有藥敏感卡,直 ...

請問去到打針前, 需要量血壓嗎?

男爵府

wewanwan 發表於 21-6-7 20:16
但如果我連自己都唔知有啲咩敏感,咁姑娘妹妹俾我打?因為我真係可以無啦啦第二朝瞓醒全身腫晒,前一晚亦 ...

我覺得唔清楚自己咩敏感,去做下過敏test會好d,其實太擔心,真係想打去問下醫生。又或者問埋醫生揀科興打,因為我識好多打科興,完全無事無感覺

男爵府

蘑菇 發表於 21-6-7 20:34
請問去到打針前, 需要量血壓嗎?

我無呀,直接去打,身體檢查都無。去到職員會簡單問下,我都照直講自己有藥敏感

珍珠宮

yoko_hau 發表於 21-6-7 19:05
係呀,就係呢類有過敏
唔好意思,請問你張药物敏感卡係边度發出的?我家人就係對消软止痛药nsaids敏感,但沒有卡,所以好担心打唔打得。。

大宅

我星期五打完第一針,今日發現隻手有少少敏感,出左一撻粒粒(不是打針果隻手)

子爵府

yoko_hau 發表於 21-6-7 21:44
我覺得唔清楚自己咩敏感,去做下過敏test會好d,其實太擔心,真係想打去問下醫生。又或者問埋醫生揀科興打 ...

好謝謝你先等我在問吓醫生

男爵府

TingTing 發表於 21-6-7 21:57
唔好意思,請問你張药物敏感卡係边度發出的?我家人就係對消软止痛药nsaids敏感,但沒有卡,所以好担心打唔 ...

我家庭醫生開架,一發現對咩藥物有過敏,就寫上卡到,比我長期放銀包。
你都可以叫家庭醫生幫你家人寫底

男爵府

jumpy 發表於 21-6-6 16:53
我都噚日打完,針口現仍有些痛,特別係舉起手時,除止之外,冇其他不適。
...

Me too ar

伯爵府

capricornbb 發表於 21-6-7 11:30
復必泰8月中到期,2針相隔時間最少要28天,最長相隔42天,即係最遲7月中前要打第一針

《溫提》:

唔係呀,第二針係最少21日就可以打。我book 果時係寫21日,唔係28日

別墅

Book星期六打,好緊張

伯爵府

好媽媽勳章

cathy1117 發表於 21-6-7 23:06
Me too ar

打biontect 第二針都冇特別唔舒服嗎?

其實會唔會有啲人
打二針
都無特別反應㗎

水晶宮

昨早打左第一針,打果時無感覺,半日後,針口痛到宜家,希望明天無咁痛

大宅

olimo 發表於 21-6-7 23:19
打biontect 第二針都冇特別唔舒服嗎?

其實會唔會有啲人

有呀,我七十幾歲嘅爸爸打哂兩針完全冇反應,而媽媽就只係第二針後比較攰,反而我自己打完第二針就發燒一日咁

首頁

尾頁

跳至