自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

邱悠月 發表於 21-6-15 21:53
私家有錢有咩係check唔到

我啲朋友仔細到心臟血管乜都check到,已經打埋針

重點係我嘅過敏問題岩唔岩打針,依樣野係我最担心,因是我試過出現過敏情況係有控制唔到臉部肌肉嘅問題,情況同面癱好似,所以我先去睇醫生想知清楚

珍珠宮

schricky 發表於 21-6-15 21:53
咁我都要排架,唔通明知自己可能會有問題都仲唔理照去打針?比你你會照去打???
...

睇私家啦,政府如果咁做,專科門診逼爆,真係睇病嗰啲要等3年㗎啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

schricky 發表於 21-6-15 21:53
咁我都要排架,唔通明知自己可能會有問題都仲唔理照去打針?比你你會照去打???
...

除非係試過嚴重敏感,否則都可以打針喎
放下自在

公爵府

schricky 發表於 21-6-15 21:47
我只係知我係將封轉介信交比內科個邊,我未睇過應該係新症,轉介信係政府門診醫生寫比我
...

我明啦,應該係封轉介信出問題,門診認為你可能因為敏感而唔打得針,所以叫你去內科檢查係咪?但係睇轉介信個位醫生應該係覺得你冇實質証明有問題,所以唔收你症,除非你有驗過野,或者醫生信寫明係係敏感既話,結果可能唔一樣

珊瑚宮

schricky 發表於 21-6-15 21:51
睇私家佢會幫你驗啲咩?我就係身邊好多睇完私家都無結果,所以我先試下睇政府,點知原來都係一樣,仲令我 ...

你又唔係病, 政府醫院點解要幫你body check
個個好似你咁, 仲得了
真正病人就慘

Lyrica    發表於 21-6-15 21:58

大宅

kamkong 發表於 21-6-15 21:50
咁唯有揾番政府門診醫生幫你

瑪麗是有敏感科 但首先你要有藥物敏感 經醫生轉介 而醫生覺得有需要,或 需要做手術, 本身有藥物敏感 ,經另一個 專科醫生轉介, 佢哋除了做皮膚測試, 之後 又將之前引起敏感的抗生素, 小量打入身體 再睇下有冇反應, 醫生話 當時敏感 唔代表之後 都會有敏感情況出現, 過兩日姑娘再打電話嚟問 情況 結果沒有引致敏感

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

敏感其實由咩致敏源引起
鼻定皮膚定眼
食物,工作壓力定環境因素
前者比錢自行檢仲快有答案
冇人會話你知去打一定冇事
咩都有風險

子爵府

wan_sosin 發表於 21-6-15 21:55
睇私家啦,政府如果咁做,專科門診逼爆,真係睇病嗰啲要等3年㗎啦!

咁個個都咁諗其實唔洗有政府醫生啦,個個睇私家咪得
同埋我亦唔係一嘢就睇專科,我其實都係睇門診,係醫生轉介我去,我亦無咁好錢去養和個啲做曬所有檢查,我亦唔知應該要做咩檢查

子爵府

YY1101 發表於 21-6-15 21:58
敏感其實由咩致敏源引起
鼻定皮膚定眼
食物,工作壓力定環境因素

我暫時只係知我有食物敏感同酒精敏感,食物仲要唔係就咁單一,係分開食無嘢,一齊食有嘢,次次睇醫生同醫生講佢地都話好奇怪無聽過,但我自己試過3次都中,我唔會再敢試第4次

子爵府

Mabello6 發表於 21-6-15 21:56
瑪麗是有敏感科 但首先你要有藥物敏感 經醫生轉介 而醫生覺得有需要,或 需要做手術, 本身有藥物敏感 , ...

咁我唔明點解門診醫生會轉介我,我封轉介寫係比打疫苗個邊嘅,唔係就咁敏感科,所以我咪話比佢地攪到我更加担心

珍珠宮

schricky 發表於 21-6-15 21:58
同埋我亦唔係一嘢就睇專科,我其實都係睇門診,係醫生 ...

政府醫院真係無空間處理對健康無影響嘅問題。
都明白你有比人點嘅感覺,而且又係門診寫信嘅,所以我覺得門診個醫生都無諗清楚件事,有無唔適合打疫苗並非專科負責要處理嘅,唔可以咁樣開一個新症。
你可唔可以講下你實在邊樣過敏,等大家研究下有咩可行方法?
又或者再去睇多次門診講返個情況佢哋聽。

Campenella    發表於 21-6-15 22:51

公爵府

schricky 發表於 21-6-15 21:58
同埋我亦唔係一嘢就睇專科,我其實都係睇門診,係醫生 ...

你唔洗咁執著門診醫生轉介依個問題架 ,其實門診醫生都只係覺得可以幫你寫轉介信去專科睇下,而收唔收症係由專科個邊睇封轉介信而決定,唔係百分百收症架,因為要睇返轉介信醫生寫既內容而定,你返去同門診醫生講返啦,投訴冇用架,因為專科門診唔係門診,佢地收左症係睇病情架

子爵府

cbeyond 發表於 21-6-15 21:56
你又唔係病, 政府醫院點解要幫你body check
個個好似你咁, 仲得了
真正病人就慘

如果係咁點解政府醫生又轉介我去醫院做檢查,如果覺得我無問題洗咩轉介,我無自己要求過,因為我當初睇都唔知會咁

伯爵府

邱悠月 發表於 21-6-15 21:53
私家有錢有咩係check唔到

我啲朋友仔細到心臟血管乜都check到,已經打埋針

心臟血管check 要幾錢?

珍珠宮

schricky 發表於 21-6-15 22:01
我暫時只係知我有食物敏感同酒精敏感,食物仲要唔係就咁單一,係分開食無嘢,一齊食有嘢,次次睇醫生同醫 ...

你嘅敏感反應係點樣,有無呼吸困難,全身腫脹等嚴重反應,嚴重到要去急症或睇醫生?

我仔試過過敏係要去急症打針

子爵府

wan_sosin 發表於 21-6-15 22:06

政府醫院真係無空間處理對健康無影響嘅問題。

但封信唔係就咁去內科,係寫明比打疫苗個組,係我去交信時話交比內科個邊做約時間,所以我唔知瑪麗醫院係咪有組專針對打疫苗嘅組

珊瑚宮

schricky 發表於 21-6-15 22:07
如果係咁點解政府醫生又轉介我去醫院做檢查,如果覺得我無問題洗咩轉介,我無自己要求過,因為我當初睇都 ...

若內科轉介病人去外科, 覺得病人應該做手術。
外科評估完, 覺得唔適合就唔會幫病人做手術,唔係有轉介就大晒, 一定要做手術。
一樣道理啫

伯爵府

schricky 發表於 21-6-15 22:01
我暫時只係知我有食物敏感同酒精敏感,食物仲要唔係就咁單一,係分開食無嘢,一齊食有嘢,次次睇醫生同醫 ...

之前有冇睇過私家?如果有,點講?

珍珠宮

schricky 發表於 21-6-15 22:13
但封信唔係就咁去內科,係寫明比打疫苗個組,係我去交信時話交比內科個邊做約時間,所以我唔知瑪麗醫院係 ...

你打去瑪麗病人關係科問下,上瑪麗個網頁應該搵到資料。

明白你嘅困腦!

子爵府

wan_sosin 發表於 21-6-15 22:09

你嘅敏感反應係點樣,有無呼吸困難,全身腫脹等嚴重反應 ...

有全身痕,呼吸有唔順,仲有有半邊臉部control唔到薑硬咗,我3次都即刻落去睇醫生,醫生即時幫我打針先得,因為我好怕打針,問過可唔可以食葯唔打,佢都話唔得
另外酒精我飲少少啤酒就會成身起到一大達一大達腫嘅,又係要即時睇醫生打針

首頁
12345...10

尾頁

跳至