自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

mercurycc 發表於 21-7-13 16:25
咁慘,比佢嚇餐飽,有無打去投訴?
隻腳都係要睇專科?
冇呀!費時為咗幾百無啦啦走去勞氣,自己情緒唔好,費時搞到自己唔開心。

噚晚同老公傾過,佢都覺得費時估估吓,還掂呢期我興幾千蚊睇一個醫生,唔差在俾多幾千睇真啲隻腳。至少清楚啲知咩事,揾啱個方向醫隻腳。

珊瑚宮

Pizzaa 發表於 21-7-13 02:26
絕對認同係鞋嘅問題之前一路都係著skechers,平時都行得多路,諗住厚底波鞋!點知筋膜炎痛咗差唔多一年, ...

李寧跑鞋, 邊款, 有無link呀, 唔該

象牙宮

~仔仔媽咪~ 發表於 21-7-13 16:34
冇呀!費時為咗幾百無啦啦走去勞氣,自己情緒唔好,費時搞到自己唔開心。

噚晚同老公傾過,佢都覺得費時估 ...
唔係錢既問題,比佢份報告嚇餐飽心靈受傷害。

搵到原因,早日醫好隻腳。

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-7-13 12:01
5呎4,60kg,bmi 22...冇過重吖。。。

我現在的身高體重和你一樣,但是我近這大半年重了3kg,近這幾個月也開始有腳跟痛, 所以我懷疑與體重增加有點關係

水晶宮

cbeyond 發表於 21-7-13 16:38
李寧跑鞋,香港有門市嗎?未接觸過,質素好嗎?

水晶宮

mercurycc 發表於 21-7-13 17:00
唔係錢既問題,比佢份報告嚇餐飽心靈受傷害。

搵到原因,早日醫好隻腳。
明白。不過可能年紀大咗,真係唔想同人嘈,要投訴要鬧我都好好火力架,但深感做人遇到開心事唔多,想自己開心啲,所以至唔俾機會自己唔開心吖。

可能我自己都衰,一心唔想對腳退化,再加上先前以為自己膽固醇好差,想做多啲運動,係咁行路,隻腳至冇得好好休息至越行越衰啫。。。期待去見骨科時,真係揾到良方可以快快根治好隻腳吖。

水晶宮

活出彩虹 發表於 21-7-13 17:13
我現在的身高體重和你一樣,但是我近這大半年重了3kg,近這幾個月也開始有腳跟痛, 所以我懷疑與體重增加 ...

我都有諗過架!唔知係咪適應唔到新重,搞到隻腳差咗。我呢半年都重咗接近3kg。先前我都係57kg左右。冬天食肥咗啩。依家都好努力減緊。

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-7-13 17:25
我都有諗過架!唔知係咪適應唔到新重,搞到隻腳差咗。我呢半年都重咗接近3kg。先前我都係57kg左右。冬天食 ...

我同你好多嘢都巧合呢

男爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-7-13 17:25
我都有諗過架!唔知係咪適應唔到新重,搞到隻腳差咗。我呢半年都重咗接近3kg。先前我都係57kg左右。冬天食 ...

我都想減,但腳痛又唔敢旭咁多, 個人又為食, 加上更年期荷爾蒙影響, 所以我嘅磅數有增無減

水晶宮

活出彩虹 發表於 21-7-13 17:29
我都想減,但腳痛又唔敢旭咁多, 個人又為食, 加上更年期荷爾蒙影響, 所以我嘅磅數有增無減
...
控制咗食野果part先囉!
其實運動係用嚟結實肌肉(主要),
為唔為食都好睇自己點去調節自己心態。
我會同自己講其實我既興趣根本唔係食,
既然係咁,就唔駛去揾食(零食),
其實人個胃真係好細個架咋,
唔駛放咁多落去都會飽,
食好野只會留响同屋企人一家人一齊食至會食好啲。
平時只要食既份量唔多,都一樣照舊可以食到好野,
鐘意食薯片可以照食,但唔會一次過成包自己啪,
每次兩三塊過吓癮都一樣可以食到,
一次過係咁質食太多會冇咁好味架,最享受最好味都係頭果幾啖咋!
我係咁樣調節自己。仲有食少啲可以慳好多錢呢!零食同好好味既野都唔平架!食少咗留落嚟啲錢仲可以買衫扮靚買玩具,好着數架!

水晶宮

活出彩虹 發表於 21-7-13 17:27
我同你好多嘢都巧合呢
可能年紀興趣都有機會差唔多!

象牙宮

~仔仔媽咪~ 發表於 21-7-13 17:22
明白。不過可能年紀大咗,真係唔想同人嘈,要投訴要鬧我都好好火力架,但深感做人遇到開心事唔多 ...

都係既,過左就算,唔好攞來勞氣。
幾日睇骨科呀!

水晶宮

mercurycc 發表於 21-7-13 17:50
都係既,過左就算,唔好攞來勞氣。
幾日睇骨科呀!
我諗住下個月先睇骨科。呢個月淨係俾膽固醇玩都玩走我五六千,我仲儲緊錢,唔想流哂啲血住,下個月唔駛膽固醇覆診,我打算拎嚟睇腳吖,還掂隻腳都痛咗年半,唔差在果半個月。

象牙宮

~仔仔媽咪~ 發表於 21-7-13 18:54
我諗住下個月先睇骨科。呢個月淨係俾膽固醇玩都玩走我五六千,我仲儲緊錢,唔想流哂啲血住,下個月唔駛膽固 ...
好好保養對腳,做多d拉筋先,睇下會唔會好d.

象牙宮

cbeyond 發表於 21-7-13 16:38
你對 sketcher 著唔到?

珍珠宮

Pizzaa 發表於 21-7-13 02:26
絕對認同係鞋嘅問題之前一路都係著skechers,平時都行得多路,諗住厚底波鞋!點知筋膜炎痛咗差唔多一年, ...

李寧跑鞋甘勁 有相睇嗎 邊度可以買

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23429861
你睇番我嘅分享,希望幫到你

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老

ZZdaphne 發表於 21-7-13 19:58
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=23429861
你睇番我嘅分享,希望幫到你
...

我有腳踭痛咗好多年, 試过所有方法, 中西医跌打物理治療,係未打过針,痛到日日食定消炎藥, 痛咗好幾年,有次看見網站有關刮痧,心諗我睇跌打都係咁捽啫,而我感覺腳踭係有一個腫脹位,大概2毫子咁大,我就瞓响床用床嘅木邊位刮痛处,每早晚都刮十幾下,晚刮會痛,早上起床前刮則不痛,如是者唔知刮咗幾耐,若一星期掛!腫脹細咗,仍然有痛但已經不用食消炎藥,維持到現在,至今2年多,我仍然早晚都刮下, 平時腳踭已經不会痛了.但若然行得多仍然會有小小痛,但完全不用吃消炎藥了. 我痛点是箭咀指著的位置

珊瑚宮

mercurycc 發表於 21-7-13 19:26
你對 sketcher 著唔到?

著左一次, 覺得好麻麻
原本想試多次, 唔得就掉
不過對鞋好焗身, 天氣熱, 唔想試, 等多幾個月先。
非常掛住國內針灸師,以前耐唔耐針吓, 舒根活絡, 從來無呢d問題

子爵府

其實用拐杖最好,可以瀉晒啲力俾支柺杖好過瀉落另一隻腳,你個筋膜又可以休息,期間我都有做咗半年物理治療,其實我覺得最重要係俾你隻腳休息唔好再且親條筋。
注意:本人所發佈的帖子大部份均為轉貼,如本人所發的貼子有任何問題及投訴,如本人所發的貼子有任何法律責任,本人恕不負責!

首頁

尾頁

跳至