自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

回覆樓主:

搭的士小巴落車都會同司機講聲“唔該”
恭賀新禧,迎春接福!

公爵府

回覆樓主:

如果好熟又好親,我又多注重呢D禮儀,我只介意二樣嘢。1,就係當我架車係的士咁,大力閂門,真係好鬼怕。2,車入面食嘢。

但對於D半生熟嘅人撘順風車,呢類人就真係要多注意呢度所講嘅禮儀嗱。

侯爵府

LadyMacbeth 發表於 21-7-16 23:06
唔係話要公審,只係大家傾下,交流下。有時朋友車一車無身謂,但如果可以有啲禮貌,揸車同坐車都會開心啲

...

在意的 下次免了

水晶宮

唔係話要公審,只係大家傾下,交流下。有時朋友車一車無身謂,但如果可以有啲禮貌,揸車同坐車都會開心啲

...

你車咗d 咩人呀?
你講果d 係基本嘢. 例如落車, 自己坐的士在落車前都會做好準備, 唔好阻司機+後面d 車啦。

唉, 现代人 真係, 只有自己, 不理别人

珍珠宮

回覆樓主:

朋友偶爾會送我哋返屋企,佢話唔好一上車就坐後座,當佢係司機

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

講真...唔太熟的人唔係揀坐順風車.

係車度要SOCIAL(真係唔知要講咩)

大宅

BGCOME08 發表於 21-7-17 08:59
如果好熟又好親,我又多注重呢D禮儀,我只介意二樣嘢。1,就係當我架車係的士咁,大力閂門,真係好鬼怕。2 ...

係呀,好多年前有朋友落車好大力,真係大力到我覺得車門會爛,我唔明點解要咁大力

子爵府

如果唔熟,順路都唔會兜埋
揸車係樂趣,唔係一定要做大眾司機

大宅

仲有d人開門唔會就住,一開就撞倒道門,唔一定開哂道門先落倒車㗎

大宅

講樣好嘢,我老公有時會車同事,個同事好高,一坐低就頂腳,我老公每次都叫佢調校坐位,佢每次都話唔緊要,費事你老婆下次坐要校返,其實我唔介意,佢真係好有禮貌

男爵府

milk67890 發表於 21-7-17 09:59
仲有d人開門唔會就住,一開就撞倒道門,唔一定開哂道門先落倒車㗎

有啲仲要唔係揸住個門柄慢慢推出去
係一嘢推,真心嬲

撞親都唔知叫唔叫佢賠好

侯爵府

...

仲要最好自動出声比返隧道費!

子爵府

坐朋友順風車, 一定問佢邊個位上落最方便佢, 唔會硬性要近自己公司或屋企上落

大宅

回覆樓主:

仲有如果得你一條友就唔好坐後面,坐返司機位隔離

琥珀宮

florapang0426 發表於 21-7-16 23:11
我覺得最重要係要搵個人坐司機位隔離,否則司機真係變成司機,呢個係最基本禮貌
...

呢個係我壞習慣,唔喜歡坐司機位隔離,以前家中男人話我,坐後面當佢係司機呀,但我係因為後座闊大舒服啲至選擇咁坐。

有次坐好熟朋友車,又習慣性捐後座,俾佢鬧,好唔情願至坐返佢隔離。依家好少坐順風車,身邊朋友越嚟越少人養車。

男爵府

我架車電門,但好多都唔閂門,我都感覺自己好似司機我諗係揸車嘅人先會明白果種感覺

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我車家人朋友時唔鍾意人地同我講野, 我唔想分心. 佢地玩電話仲好.

伯爵府

我有個朋友唔鐘意人坐副駕的,佢話個位佢要用黎擺野,所以我次次坐佢車都會坐後座

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

florapang0426 發表於 21-7-16 23:11
我覺得最重要係要搵個人坐司機位隔離,否則司機真係變成司機,呢個係最基本禮貌
...
呢個真係最基本嘅禮貌
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

每日笑一笑 發表於 21-7-16 23:28
回覆 florapang0426 的帖子

我車過一個同事,佢兩次都後面,第三次我同佢講你坐番前面啦,我吾係你司機呀 ...

觀點興角度問題, 唔合自己意點都有得講...

你同事未必係冇禮貌, 而係佢識做同有禮貌. 有d 女人 (甚至冇跟車坐既司機老婆) 好執著邊個坐副駕駛位, 之前有幾個post 講. 有 jm 視副駕駛位係女皇位, 只可以老婆坐, 咪話同事朋友, 連99 都冇情講. 如果同司機唔同性別, 果個位仲敏感.

你叫左佢坐前面, 佢可以欣然接受, 不過佢點唔肯坐, 你亦都唔駛問三次, 佢唔肯坐總有佢既原因. 唔駛諗得太復雜.

如果同朋友一齊上車, 第一次坐既話我會問朋友可唔可以坐前面.

首頁
12345...6

尾頁

跳至