自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

牛年勳章

hugub 發表於 21-8-17 15:32
你月中至用到7788好叻啦,我每次出糧果日交學費$3500,補習費$8000,零用錢$7000(2個仔女),出糧比工人$520 ...

每人$3500零用咁多?中學?
另點解全部你出晒,老公呢?

伯爵府

2023年兔年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

wingbc 發表於 21-8-17 23:22
而家中學3500吾算多,8年前我仔中3我都比3000/月。

侯爵府

回覆 CheungKeeKee 的帖子

中學也沒給多少零用錢, 你都好慳喎, 大個仔唔多唔少都要錢啦, 食飯搭車呢

侯爵府

回覆 e33895 的帖子

吓, 咁你份量可否透露幾多?

侯爵府

回覆 littlefunpig 的帖子

但一萬幾千大有人在, 係BK個個都幾萬以上

侯爵府

回覆 Connielai 的帖子

妳都好富貴姐, 有人話中學也沒給多少零用錢

大宅

你都好啊,係7788,我係8899啦!月尾我仲要同我個儲錢戶口借錢添

禁止訪問

水晶宮

donald63 發表於 21-8-18 00:39

我係不會比太多錢個仔。到佢16歲左右,叫佢星期六日長假期出去賺下錢,自己分配時間。基本飯費車費比完,加多100元;表現好先比多1-200元。成個月都係1000-1500元(飯費車費零用)說明如半日制上學,回家吃中午餐,有工人煮,飯費扣減。不好寵壞晒,洗大左好難收回。要比佢知困難那面。

水晶宮

hugub 發表於 21-8-17 17:54
係呀,佢地大個啦衫褲鞋襪文具全部自己買,暑假又會去下街,所以我照比零用錢佢地
...

有幾何成日要買以上物件?真係要買會跟住佢地,3500元一個月,一年4.2萬,差唔多夠一年大學學費!文具?有幾何要買?我仔那些筆都仔換心那些!行街洗錢洗開左就難回頭。

wcpcelia    發表於 21-8-18 10:15
cathngai    發表於 21-8-18 07:41

象牙宮

e33895 發表於 21-8-17 15:21
今日已經只係用剩幾百蚊消費卷
都只係平時搭車返工同買餸
係買多咗個生日蛋糕俾小朋友

係買多咗個生日蛋糕俾小朋友, 生日糕多貴。

或有消費卷, 令消費更失控。

anyway, 平時都是嗎? 如是, 學控制欲望。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

水晶宮

重新國民 發表於 21-8-18 01:29
你都好啊,係7788,我係8899啦!月尾我仲要同我個儲錢戶口借錢添

me too

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

acntx2000 發表於 21-8-17 16:36
我同你差唔多,有小朋友之後啲錢就好似倒水咁去,自己就食最平茶記密密慳,買俾個女啲嘢又唔捨得慳唯有慳自 ...

茶記都唔平,我而家喺工業區返工,買少咗衫,正職之餘而家還一星期再返4日part time 唔駛洗錢之餘又儲到錢,不過係堅辛苦既,因為一星期做足7日,但我諗住捱到就捱住先,雖然我唔係等錢洗,鬼叫而家正職少咗咁多錢,打兩份都差不多以前的人工,做一段時間再算

伯爵府

wingbc 發表於 21-8-17 23:22

中學果位比$2500, 大學果位住hall比$4500(因為佢自己比hall費,一日三餐及hall電費)

老公有比家用但唔多

伯爵府

Astra00 發表於 21-8-18 07:33
有幾何成日要買以上物件?真係要買會跟住佢地,3500元一個月,一年4.2萬,差唔多夠一年大學學費!文具?有 ...

你講出重點,我就係打算工人約滿唔再請,因為工人成$6xxxx一年,UGC大學學費$42100一年乍,自己辛苦小小放工做家務,但夠個女學費及住hall費

你仔仔中幾?大個左就好難一齊出去買衫,我女又會買下扮靚既野,少女

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

消費券洗得好快呀

伯爵府

donald63 發表於 21-8-18 00:39

其實講呢句野既人有冇仔女今時今日讀緊中學架? 而家食個麥記都$3x -$4x,坐程小巴返學都$8,來回要$16,一個月要$320車費,去譚仔食米線,茶記午餐都唔平啦

我仔中學時我比$2000一個月包飯錢車費,但呢2-3年物價上漲左好多

子爵府

牛年勳章

hugub 發表於 21-8-18 08:48
中學果位比$2500, 大學果位住hall比$4500(因為佢自己比hall費,一日三餐及hall電費)

老公有比家用但唔多

哦,原來你小朋友咁大個,我小朋友初小,未要零用錢住所以唔太清楚要幾多零用錢

伯爵府

wingbc 發表於 21-8-18 09:07
哦,原來你小朋友咁大個,我小朋友初小,未要零用錢住所以唔太清楚要幾多零用錢
...

我仔小學我會預備學校有既零食比佢,另外加多$10比佢扎袋,佢通常唔會用果$10

阿女小學學校冇小食部冇飲品機,所以冇零用錢,只為佢預備小息零食

子爵府

牛年勳章

hugub 發表於 21-8-18 09:24
我仔小學我會預備學校有既零食比佢,另外加多$10比佢扎袋,佢通常唔會用果$10

阿女小學學校冇小食部冇飲 ...

我女初小,學校唔俾買零食,只可用八達通買野飲,所以會增值around100八達通俾佢,另平時乖自動做點小家務(摺衫)會俾D零用錢佢 儲,俾佢有D理財習慣。
thx for your sharing

首頁
12345...7

尾頁

跳至