自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

cattz288 發表於 21-10-13 11:06
咁尋日咁辛苦搶餸為乜

尋日買餸,有幾辛苦?
你覺得今日要八號風球出街,好過昨日三號風球出街?

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我見好多人8號都話落街食野,如果我係老細,公司又係鐵路沿線唔駛淋雨,心諗即係返工無問題啦 ,咁佢地又肯唔肯呢

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

cattz288 發表於 21-10-13 11:06
咁尋日咁辛苦搶餸為乜

尋日邊度有市民搶餸?唔見新聞報導

尋日中午有出去,因早已訂左肥牛,風平浪靜天氣好舒適,亦冇見到人搶餸

男爵府

crystal媽咪 發表於 21-10-13 09:58
今日冇出去
我估冇,昨日下午已冇
Aeon今天唔開,昨日職員講

有開,啱啱先去完

男爵府

回覆樓主:

議員發訊息通知,我們附近的街市、酒樓、餐廳、超市、數字屋等都開,街市還有很多菜賣。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

木土土 發表於 21-10-13 12:27
尋日買餸,有幾辛苦?
你覺得今日要八號風球出街,好過昨日三號風球出街?
...

有呀!肉檔,菜檔排長龍
放下自在

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

cklok 發表於 21-10-13 12:41
有開,啱啱先去完

我一陣去睇睇
唔該
不要從別人的嘴裡去認識我

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

MM2H 發表於 21-10-13 12:40
尋日邊度有市民搶餸?唔見新聞報導

尋日中午有出去,因早已訂左肥牛,風平浪靜天氣好舒適,亦冇見到人搶 ...

超市 排長龍比錢
放下自在

大宅

回覆樓主:

惠康今日開唔開呢?

男爵府

回覆樓主:

我屋企附近D食肆全部開哂,好似平時一樣

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

cattz288 發表於 21-10-13 12:43
超市 排長龍比錢

排長龍…… 咁donki, aeon 逢周三, enjoy 逢3字日 都係搶餸
明了,原來根本打風只係借題

象牙宮

YY(芝芝媽咪) 發表於 21-10-13 12:42
議員發訊息通知,我們附近的街市、酒樓、餐廳、超市、數字屋等都開,街市還有很多菜賣。
...

多謝一班打風都返工既員工
放下自在

珍珠宮

麟媽媽 發表於 21-10-13 12:01

咁啲老人家咪唔使冒住8號風球出去買嘢囉。我前日已經叫工人 ...

唔好話老人家,我自己有時間都好天買定餸,唔鍾意落雨出街,當然有人唔介意,或者返工買唔到呢,但我唔會話人咁咁咁,人地出唔出街,幾時買關我乜事。

伯爵府

牛年勳章

百隹有菜賣, 肉檔, 熟食檔都有開

侯爵府

魚兒小寶貝 發表於 21-10-13 12:15
買定唔代表辛苦搶返黎,除左老板,有人知今日開幾多間嗎?有人知一定唔9號嗎?如果今日大風雨又水浸呢? ...

同意。買定係未雨綢繆。就算有開,都唔想大雨大風去買。
當然如果屋苑直達商場就另計啦。

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

今朝經過九龍城街市,好少檔開,但街市邊好多肉舖菜舖生果舖開

琥珀宮

cattz288 發表於 21-10-13 12:42
有呀!肉檔,菜檔排長龍

排下隊,同冒著危險8號風球出街比較,正常智力既都識揀。

象牙宮

木土土 發表於 21-10-13 13:24
排下隊,同冒著危險8號風球出街比較,正常智力既都識揀。

同獅子山好唔同,獅3號波勁大雨,8號當日好平靜,今次就倒轉,尋日好天,今日長時間落雨
放下自在

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

cattz288 發表於 21-10-13 13:29
同獅子山好唔同,獅3號波勁大雨,8號當日好平靜,今次就倒轉,尋日好天,今日長時間落雨
...

獅子山嗰日就真係攞命,當日黑雨正正係我送我Daddy上山, 個天都陪我一齊流涙。

子爵府

回覆樓主:

我都覺得打風前買野系辛苦,尋日收工因為超市排晒長龍行返出來。好在晏就街市買左啲菜。尋晚都有煮飯。今朝趁雨細落街買菜,超市好輕鬆,錢大媽冇加價任揀

當然要覺得安全先好出去,後果自負。
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

首頁

尾頁

跳至