自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

同意其他人所講,你要先同你老公傾咗先。如果父母嘅教育理念唔一致,你仔其實好難適應。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

珍珠宮

chole_bb 發表於 21-11-24 22:25
我冇為佢開脫,只係形容佢嘅性格,我唔會因為佢要面而怕咗佢,一直以嚟佢做錯我就會出聲,所以喺佢心目中 ...

其實佢話你魔鬼你老公應該即場鬧爆佢,等佢知道唔可以唔尊重阿媽。事後爸爸同你再分別同佢傾下。

男爵府

回覆樓主:

唔好以為外判俾人補你會變返好人,因為係呀媽要佢補,呀媽搵個人返去折磨佢,一樣憎你
你c6同我c6差唔多,唔明我點解睇重成績,我細仔同你仔都似,不過就唔敢講我壞話,知我一點就著火。大仔自律同成績好,佢叫大仔唔好溫得咁辛苦,是但考差d中學,將來細佬同你入同一學校,爸爸可以一齊車你地返學 所以大仔中意我,細仔中意爸爸

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

樓主,你并不寂寞。我都教仔教到想 。之前將功課外判,發現佢原來根本冇聼老師講,補習時間用來發白日夢。補左等於冇補。宜家自己又接返手,數學真係教到火滾,完全唔用腦思考,教到真係差到想打佢。但已經中學,正直青春反叛期,唔想同佢吵,唯有忍。返半日學,一返來除低校服掉地下就坐低打機,功課做得好求其,選擇題亂填完就算。夜晚要佢默英文生字就吵吵震老公又晚晚做到好夜先返屋企,又返工冇收工,根本連同佢傾計的時間都冇,我都唔知要忍到佢幾時。

水晶宮

Jane1983 發表於 21-11-24 18:07
咩叫性格唔鬧得,唔話得?千祈唔好咁為佢開脫。

佢做錯,父母都唔出聲糾正佢。唔通等佢出大問題,等外人教 ...

係,咩叫唔鬧得?唔聽勸,唔肯服軟蝕底係佢,學唔到野。

佢要明的野硬起心一定要佢明,開新聞比佢睇,特首咁高職位做錯事1樣比人駡到傻,一樣要面對失敗再改善。

男爵府

我個仔就快四歲,有時都好跩下,非常好動,我係負責做醜人嗰個,有時都好激心,不過我會冷靜,唔會同小朋友硬碰硬。

不過點都好,唔好打,一打就會破壞親子關係,返唔到轉頭。

既然你老公係負責做好人嗰個,其實佢唔好話仔好啲,小朋友俾人鬧完,都有個避風港,我老公都唔鬧小朋友,一黑一白。

教育外判啦,建立返親子關係,同小朋友講下媽媽心事,我相信有愛,你小朋友慢慢會感受到。

子爵府

好媽媽勳章

Jane1983 發表於 21-11-24 18:10
你仔幾歲?當面鬧亞媽魔鬼,同亞爸話亞媽係衰人。佢係過晒底線,再唔教,遲d你仲頭赤。 ...

八歲,話佢曳但佢又唔係,只係一被人話佢錯就開始就不滿,覺得又要比人鬧啦嗰種態度,依家我都頭赤緊

大宅

回覆樓主:

我情況同樓主差不多,雖然仔無話我衰人,但又係一指出佢錯處就發脾氣,我今日剛爆佢一鑊,話我以後唔教佢,真係身心俱疲,一擔心機掉落咸水海

伯爵府

玩具勳章 畀面勳章

我仔都自尊心都妳強死唔認錯嗰隻,佢都唔鍾意我話佢唔啱,咁我轉另一個方法講,咁我讚咗佢好嘅嘢先,之後再指出佢可以再做好啲嘅地方,佢好似容易接受啲,但我都係對佢要軟硬兼施,有時哄有時鬧。
我覺得你要糾正佢一啲唔啱嘅觀念,例如媽媽指正佢教返啱佢就係魔鬼,唔係就住佢就叫好,呢啲諗法。同埋爸爸要企你嗰邊。

子爵府

好媽媽勳章

CathyChan1126 發表於 21-11-24 18:10
搵個好惡既補習,
唔洗自己勞氣
我見過真係有人試過

佢有專科補習,不過個導師又真係唔惡所以我仔唔抗拒,行為上問題不大,我一出聲佢就會收憸,佢只係不滿我,對其他人或喺學校都冇問題

水晶宮

回覆樓主:

在下負責教功課,管教,我好嚴,好惡,我細路唔敢逆我,我話東就東,西就西,總知唔聽話就會辣着,駡到好金,雖然我咁惡,迫佢做功課,讀書,但佢好痴我,有1個袐密,多親子活動,我會獨自帶佢去唔同地方玩,探險,總之放假就去玩,我幾攰都好,幾病都好,死都會同佢出去玩。

要個細路肯聽你話,一定要有好多開心的共同經歷

子爵府

好媽媽勳章

babemom 發表於 21-11-24 18:11
有時溫習功課可以外判,但外判的是工作,但會改善母子關係嗎?我個女面皮薄,吾話得,乖嘅時候好乖,但顛起 ...

咁我仔同你女好似,都係面皮薄唔話得,乖嘅時候好sweet,衰嘅時候試過顛幾個鐘,嗰次連我老公都忍唔住發顛
我有鬧有讚,字寫得靚功課做得叻我都會讚佢叻仔,但佢好似只會記得我點鬧佢,我話我有讚你叻喎,佢話唔記得

子爵府

好媽媽勳章

wtcys 發表於 21-11-24 18:18
要先調教爸爸, 如佢發火作用係你十倍, 事半功倍。唔好諗自己去返工等個仔知道冇我唔得, 少個人管佢仲歎。
...

爸爸試過發火,好顛,我都要出手解圍拖走我老公,我記得爸爸咁耐以嚟試過三次痴咗線咁鬧個仔,但我老公平時對仔太溫柔,所以嗰幾次個仔冇放喺心

子爵府

好媽媽勳章

zitzai 發表於 21-11-24 18:30
同意係老公要教。 佢又要你跟佢嗰套喺屋企,但又你令你好難做, 有乜理由乜嘢難頂嘢都係你一個食曬,換返 ...

我老公對任何事都太冇所謂、冇要求,好多我認為有危險嘅事(例如:個仔喺馬路邊跳下跳下,細個時喺窗台隔離跳梳化)佢覺得冇問題,所以佢冇反應、唔出聲,佢覺得我哋以前都係通街跑㗎啦,而家咪又係咁

子爵府

好媽媽勳章

mike89 發表於 21-11-24 18:31
你出去工作,佢在家教小朋友

我有講過,佢話要返工冇時間

大宅

我個仔又係8歲三年級,同你仔一樣,見到佢啲行為又忍唔住話佢,一話佢又話我鬧佢,話我無啦啦鬧佢好啦!我依兩日唔鬧佢啦,我由得佢hea做功課,卒之晚晚做到11點!我真係好明白你嗰種勞氣,係屋企教仔真係命都短幾年,如果另一半唔幫手仲要多多聲氣,咁真係覺得灰爆,好似睇唔到希望咁

男爵府

回覆 chole_bb 的帖子

你今日好認真同佢講唔再湊你啦,咁你就由聽日開始唔再插手直到佢考埋試,襯佢仲係小三,由得佢抄一次,佢咁要面,抄咗佢一定知衰,等佢揾返你教.

你今日講得咁大,聽日又死死氣咁教佢,佢衹會當你講廢話,不斷再試你底線,再講D梗難聽嘅說話.

子爵府

好媽媽勳章

moma1023 發表於 21-11-24 18:33
襯三年班仲細,搵一次測驗真係唔理佢,由得佢自己嚟,你得閒就入廚房整嘢食或者煲劇,等佢切切實實靠自己 ...

以前一年級試過一次放手叫爸爸教,啱啱合格之後我自己教番,就有九字頭出現
我仔其實知衰,我話完唔理佢即刻死曬狗話唔好,然後好快手咁做功課,不過今次我都要再試下放手唔理,頭先我連默書都唔同佢溫,決定暫時唔會理佢學業上嘅嘢,由佢比老師鬧下

伯爵府

Jane1983 發表於 21-11-24 18:10
你仔幾歲?當面鬧亞媽魔鬼,同亞爸話亞媽係衰人。佢係過晒底線,再唔教,遲d你仲頭赤。 ...

無錯,當面咁話父母比著我一定唔接受!呢啲一定要出聲!

首頁
12345...6

尾頁

跳至