自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章

love.g.wad 發表於 22-1-8 01:01
有興趣有d天份,學業唔掂,但一星期一堂畫畫唔過分呀嘛

如果佢鐘意畫畫不如考慮吓讀知專,我識有人個仔讀書唔得諗住考dse 都衰硬轉左去讀知專,佢個仔鐘意畫畫讀得好開心都會有埋中英數讀.

在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

公爵府

hhmum 發表於 22-1-8 05:31
如果佢鐘意畫畫不如考慮吓讀知專,我識有人個仔讀書唔得諗住考dse 都衰硬轉左去讀知專,佢個仔鐘意畫畫讀 ...

有打算捱到中三就另作打算。當然希望佢呢段時間會開竅,衰衰地都考個dse啦

已刪除用户

公爵府

^^Hannah^^ 發表於 22-1-8 05:30
有冇懷疑過係學習障礙,ADHD等?

會上網搵d資料研究下,多謝提醒

公爵府

fong2005 發表於 22-1-8 05:50
讀好好嘅小學還是寶校?
入左好好嘅小學讀唔掂
小朋友巳半放棄

佢讀果間係熱門學校,老師話佢爬十名就掹車邊上到b2,叫我努力下。
一向有控制佢用電話方面,但自己返學所以必需俾電話佢用,我用app有控制佢時間,但……呢方面佢好醒,唔知點樣破解到,總之可以係我唔發覺之下用得到電話其他功能,要完全鎖機先用唔到,但鎖左連電話都打唔到。

伯爵府

love.g.wad 發表於 22-1-8 00:09
打又打過(早兩年),鬧又鬧過(成日),傾又傾過(爸媽爺麻補習老師同佢傾),傾親勸親都呆滯,識係識嗯嗯 ...

既然你緊佢學業,就應該一早講到令佢明白讀書對佢將來長大後的重要性。
書確實係要佢自己心甘情願去讀才會有好成績。如今佢能力差,唔願讀,聽都唔想聽嘅話,補習只會浪費時間和金錢。

伯爵府

打又打過(早兩年),鬧又鬧過(成日),傾又傾過(爸媽爺麻補習老師同佢傾),傾親勸親都呆滯,識係識嗯嗯 ...

已六年級啦,個底打得唔好,讀上去只會一直差落去。中,英,數都係要打底嘅科目,佢3科都唔掂點讀到band 2學校呢!
你不如發掘下佢有咩興趣可以令佢有一技之長將來搵到食仲好啦。同佢傾下,令佢明白下呢個現實的世界,男仔讀唔成書,將來大多數做賣力的工作,又娶唔到老婆,問佢想唔想日日只為醫肚而食飯,想唔想提升自己嘅生活質素。
除非佢而家後悔知錯,你才可以同佢惡補高小課程,把積落來唔識嘅嘢清咗佢才會有希望讀得好,否則留個錢比佢將來旁身算。

varievarie    發表於 22-1-8 06:38

大宅

love.g.wad 發表於 22-1-8 00:11

仲有畫畫堂,應唔應該停哂佢。

佢已經不喜歡讀書,咁佢喜歡畫畫嗎?
我覺得現今世代真的不是只睇學業,因為根本不是人人讀到書,反而有一技旁身好重要。
我不知道你小朋友喜唔喜歡畫畫,但我以前有啲學生讀書唔好,但畫畫好有興趣,最後讀下ive設計嗰啲。
如果係有興趣 我一定不會cut,cut左就更多時間想打機。

已刪除用户

已刪除用户

大宅

love.g.wad 發表於 22-1-8 01:01
有興趣有d天份,學業唔掂,但一星期一堂畫畫唔過分呀嘛

我覺得學畫畫係岩既,賞試睇下佢既譖能係邊度,發掘一下。

伯爵府

回覆樓主:

同意樓上有位Jm提過,細路本身有冇做過評估,例如有冇專力不足呢啲問題?
既然你話佢有壓力,佢又鍾意畫畫,就更加唔好停佢畫畫。比佢學一樣自己鍾意嘅嘢令佢減到壓。

子爵府

BK Milk勳章

love.g.wad 發表於 22-1-8 06:04
佢讀果間係熱門學校,老師話佢爬十名就掹車邊上到b2,叫我努力下。
一向有控制佢用電話方面,但自己返學所 ...

小學就算自己番學放學,我以前都只比傳統電話佢用 ,不過我仔學校距離只係3-4個站,所以冇大問題。

父母可否比多D時間,陪佢一齊溫書/做功課?(真陪,唔係父母坐隔離督手機係)佢唔識,上堂聽唔明,父母可以即刻教番佢,所以父母係需要預習學校課程。

當然對於高小學生,仲要父母陪讀,係唔多理想,但去到呢個關頭,上唔上到band 2, 都唔係重點,只希望可以比番佢D讀書自信。

低年班既野,佢以前一直都唔識,成績又唔理想,咪冇晒自信,所以咪愈讀愈冇心機。

朋友仔仔喜歡畫畫,畫得唔錯,小學成績麻麻,後來升中考左林大輝,讀得開心,學校有一D設計/視藝呢類課程,佢好鐘意。

水晶宮

畀面勳章

love.g.wad 發表於 22-1-8 01:23
我唔知停唔停補習好,我唔知博唔博下b2尾中學好,我其實都打算佢讀完中三就另作打算架啦。
...

你搵一間b2尾,
睇下有無機會,
另一間係b3頭
校風要好
如果唔係,抽到去尾尾就煩,
個仔唔肯讀,
係因為真係未開竅
睇下佢係咪真係唔想補習

水晶宮

回覆樓主:

無得救,對學習無興趣,而家你求間band 3校風好,唔好學壞

侯爵府

回覆樓主:

明白你!我D細路有時都好pair、真係好激心、好無奈....
我都係盡量揾机会同佢講社會嘅實際情況、吾讀書要做咩工作

公爵府

2023年兔年勳章

Bloomberg 發表於 22-1-8 07:24
同意樓上有位Jm提過,細路本身有冇做過評估,例如有冇專力不足呢啲問題?
既然你話佢有壓力,佢又鍾意畫畫 ...

做香港人壓力大,細嘅做廢童,大左做廢青,都係精神壓力迫出嚟嘅病。

所有小學都係用淘汰制去廢棄學生,而唔係將弱嘅學生教好。

讀書只係求分數,無分數就被淘汰,無乜解救

男爵府

回覆樓主:

填鴨式教育,唔係每個細路都頂得順。

水晶宮

love.g.wad 發表於 22-1-8 06:04
一向有控制佢用電話方面,但自己返學所 ...

係米小學揀錯左,太深,佢能力做唔到,你扯佢上,佢反而無心機???

我成日而家家長一味追求一線,幼稚園要名幼,從來唔睇小朋友能力,我入幼稚園group, 好多好顛家長,為左九龍塘幼稚園,由上水粉嶺去讀

子爵府

建議中學揀寄宿香工

首頁
12345...12

尾頁

跳至